Πότε να καλέσετε τον παιδίατρο όταν το παιδί έχει πυρετό

  • Πέμπτη, 2 Νοέμβριος 2017 08:38
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Δεν είναι εύκολο για τον γονιό να εκτιμήσει την κατάσταση της υγείας του παιδιού του, ειδικά όταν παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα όπως είναι ο  πυρετός.

Αν όμως θέλετε να γνωρίζετε πότε θα πρέπει να ανησυχήσετε πραγματικά για να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού, διαβάστε παρακάτω...

-Αν το παιδί σας είναι κάτω των τριών μηνών σε ηλικία και έχει 38 πυρετό, καλέστε τον άμεσα. Μωρό τόσο μικρό πρέπει να εξεταστεί για μόλυνση ή κάποια ασθένεια.

-Αν το παιδί σας είναι τριών μηνών ή μεγαλύτερο, το πιο σημαντικό που πρέπει να τσεκάρετε είναι πώς είναι η όψη του και πώς συμπεριφέρεται. Αν η όψη του είναι καλή και πίνει υγρά, δεν υπάρχει λόγος να καλέσετε τον γιατρό, εκτός αν ο πυρετός για παραπάνω από 24ωρο είναι ιδιαίτερα υψηλός. Είναι σημαντικό να έχετε μια καλή συνεργασία με τον παιδίατρό σας. Μπορεί για παράδειγμα από τη στιγμή που γεννήθηκε το παιδί και το εξέτασε να σας είπε ότι ανεξαρτήτως συμπτωμάτων, όταν το παιδί ανεβάζει πυρετό πάνω από τους 38 βαθμούς, θα πρέπει να τον καλείτε στο τηλέφωνο για να τον ενημερώνετε.

Επίσης καλείτε τον γιατρό όταν:

• Το μωρό είναι ωχρό στην όψη ή οι πάνες του δεν είναι αρκετά υγρές (δεν έχει ούρα).

• Διαπιστώσατε ότι έχει κάποιο ανεξήγητο εξάνθημα, που θα μπορούσε να υποδεικνύει μεγαλύτερο πρόβλημα όταν συνδυάζεται με τον πυρετό. Μικρά, μωβ ή κόκκινα σημάδια που δεν γίνονται λευκά ή πιο παλ όταν τα πιέζετε, ή μεγάλες μοβ κηλίδες θα μπορούσαν να υποδεικνύουν κάποια σοβαρή μόλυνση.

• Το μωρό έχει δυσκολία στην αναπνοή (προσπαθεί μετά βίας να αναπνεύσει ή παίρνει πιο συχνά ανάσες από το φυσιολογικό) ακόμα και όταν του έχετε καθαρίσει τη μυτούλα με φυσιολογικό ορό… Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει πρόβλημα με τα πνευμόνια του που θα πρέπει να δει ο γιατρός.

• Το μωρό σας μοιάζει άρρωστο και η θερμοκρασία του είναι χαμηλότερη από ό,τι συνήθως (κάτω από τους 36 βαθμούς). Πολύ μικρά μωρά, μερικές φορές παγώνουν αντί να θερμαίνονται όταν είναι άρρωστα!

• Αν το μωρό σας είναι κάτω των τριών μηνών, ο γιατρός σας πολύ πιθανόν να σας ζητήσει να το πάτε για να το εξετάσει. Μπορεί επίσης να σας πει να μην του δώσετε κανένα φάρμακο για να μειωθεί ο πυρετός μέχρι ο ίδιος να το δει από κοντά.

• Μπορεί επίσης για παιδιά ίδιας ηλικίας να πει πως θέλει να παρακολουθήσετε για ένα 24ωρο τον πυρετό και μετά να το δει, αν επιμένει ο πυρετός. Επειδή ο πυρετός είναι συνήθως το πρώτο σύμπτωμα μίας αρρώστιας, ο γιατρός μπορεί να μην καταφέρει να κάνει σωστή διάγνωση αν αυτή γίνει πολύ νωρίς.

mothersblog.gr