Ανακοινώθηκε η λίστα Forbes με τις 100 ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο

  • Τετάρτη, 1 Νοέμβριος 2017 21:24
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Η περυσινή ήταν μια δύσκολη χρονιά για το γυναικείο φύλο. Υπήρχε διάχυτη η αίσθηση ότι βρισκόμασταν πολύ κοντά στο να εκλέξουμε μία γυναίκα στον πιο ισχυρό πολιτικό θώκο του πλανήτη. Βέβαια, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο. Η εντυπωσιακή ήττα της Hillary Clinton στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, προκάλεσε μούδιασμα σε πολλές γυναίκες (και οδήγησε την Clinton 63 θέσεις χαμηλότερα στην κατάταξή μας, από την 2η θέση πέρυσι, στην 65η φέτος). 

Επομένως, ποια γυναίκα κατέχει την πρώτη θέση στον πλανήτη το 2017; Η Γερμανίδα καγκελάριος AngelaMerkel διατηρεί τα σκήπτρα και στην φετινή λίστα των γυναικών ηγετών - για έβδομη διαδοχική χρονιά και για 12η φορά συνολικά. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου TheresaMay, η οποία ηγείται του Brexit, μίας ιστορικής και περίπλοκης περιόδου, που θα μετασχηματίσει τόσο τη χώρα της όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθεί η MelindaGates, συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, η οποία από κοινού με τον σύζυγό της, έχει διαθέσει επιχορηγήσεις που υπερβαίνουν συνολικά τα 40 δισ. δολάρια και στηρίζει οργανισμούς σε περισσότερες από 100 χώρες. Στην τέταρτη θέση είναι η ΔιευθύντριαΛειτουργιών (COO) της Facebook Sheryl Sandberg. Την κορυφαία πεντάδα συμπληρώνει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της GeneralMotorsMarryBarra. 

Στην έκτη θέση βρίσκεται η CEO του YouTube Susan Wojcicki και ήταν η 16η υπάλληλος που προσέλαβε η Google μόλις ιδρύθηκε το 1999. Ακολουθεί η Abigail Johnson πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Fidelity Investments. Όγδοη στη λίστα είναι η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde. Ακολουθεί η Ana Patricia Botín, εκτελεστική πρόεδρος του ομίλου Santander. Η κορυφαία δεκάδα κλείνει με την Διευθύνουσα Σύμβουλο της IBM, Ginni Rometty.

Η λίστα του Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες του πλανήτη το 2017, δείχνει ότι παρότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει, δεν θα πρέπει να εστιάζουμε μόνο στα εμπόδια. Κι αυτό διότι πολλά ονόματα της φετινής λίστας αντιπροσωπεύουν μία "αλλαγή φρουράς" η οποία στο εγγύς μέλλον μπορεί να οδηγήσει σε εντυπωσιακά κέρδη παγκοσμίως. 

Η φετινή λίστα, η οποία καταρτίζεται με βάση την ποσότητα του χρήματος που έχει η εξεταζόμενη γυναίκα υπό τον έλεγχό της, τον αντίκτυπο που έχει, την σφαίρα επιρροής που διαθέτει και την παρουσία της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - περιλαμβάνει 23 νέα ονόματα. Έναν αριθμό - ρεκόρ για την λίστα του Forbes με τις ισχυρότερες γυναίκες. 

Στην 19η θέση φιγουράρει το όνομα της Ivanka Trump, πρόκειται για την δεύτερη υψηλότερη θέση νεοεισερχόμενης στη λίστα, η οποία κατέχει κεντρικό ρόλο στον Λευκό Οίκο. Μπορεί ο πατέρας της, Donald Trump, να μην ακολουθεί πάντα τις συμβουλές της, όμως ασχολείται με τομείς πολιτικής, όπως είναι η προώθηση των γυναικών στην επιστήμη και η γυναικεία επιχειρηματικότητα. 

Η φετινή λίστα περιλαμβάνει 48 γυναίκες από τις ΗΠΑ και αρκετές νεοεισερχόμενες από άλλες χώρες. Η πρόεδρος της Εσθονίας Kersti Kaljulaid καταλαμβάνει την 78η θέση. Με πληθυσμό μόλις 1,2 εκατ. ατόμων, η χώρα της μπορεί να είναι μικροσκοπική, αλλά ηγείται της ψηφιακής επανάστασης, όπου τα ρομπότ κάνουν τακτικές παραδόσεις και οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν διαδικτυακά. Στη Νορβηγία, η Erna Solberg (στην 46η θέση), που έχει το παρατσούκλι: "Η Angela Merkel της Νορβηγίας", οδήγησε την πετρελαιοπαραγωγική χώρα της στην έξοδο από την ύφεση και τώρα θέτει τις βάσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Στην Κίνα, οι γυναίκες συνεχίσουν να ηγούνται της επιχειρηματικής επανάστασης. Σύμφωνα με έρευνα της κινεζικής κυβέρνησης, το 55% των νέων επιχειρήσεων στο διαδίκτυο ιδρύονται από γυναίκες. 

Παρότι σε θέσεις ηγεσίας εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα, οι γυναίκες στη λίστα μας κάνουν πραγματικές αλλαγές. Αυτό δίνει σε όλους ελπίδα για την επόμενη χρονιά.

Η λίστα είναι εδώ

 

πηγή: capital.gr