Το Τελευταίο Σημείωμα του Παντελή Βούλγαρη - Ένα γερό σφίξιμο στο στομάχι

Μια ταινία βασισμένη στη σύγχρονη ιστορία. Μια ταινία αφιερωμένη στην ομαδική εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. 

Της Ελίνας Λαγουδάκη

Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Ναπολέων Σουκατζίδης ( Ανδρέας Κωσταντίνου), ένας νέος αγωνιστής που γίνεται διερμηνέας του ναζί διοικητή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου. Δέχτηκε τη θέση απρόθυμα αλλά έπαιξε έναν διπλό ρόλο, μεταφέροντας στους κρατούμενους συντρόφους τους όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούσε να αποσπάσει.

Ανάμεσα σε αυτόν και στον διοικητή του αναπτύσσεται μια περίεργη σχέση, με τον διοικητή να νιώθει αντιφατικά συναισθήματα για τον διερμηνέα του, θέλει να τον σώσει αλλά τον τιμωρεί και τον απειλεί όταν εκείνος του μιλάει ειλικρινά και χωρίς δουλοπρέπεια. 

Παράλληλα, παρουσιάζοντα και κομμάτια από τις ιστορίες των υπόλοιπων κρατουμένων και γίνεται αρκετά ρεαλιστική μεταφορά των συνθηκών επιβίωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης - κολαστήρια. 

 

Δεν είμαι ικανή να κρίνω την ταινία. Μπορώ όμως να πω πως με κράτησε από την πρώτη σκηνή. Έντονα συναισθήματα, δυνατές στιγμές, κόψιμο αναπνοής και πόνος ήταν όσα επικρατούσαν στην αίθουσα προβολής. Με μια εξαιρετική σκηνοθεσία και μια εξίσου δυνατή φωτογραφία, η ταινία μεταφέρει τον θεατή στο τότε και τον επιστρέφει στο σήμερα μόνο όταν πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς και σκηνές που μένουν ανεξίτηλες στο μυαλό και την επόμενη μέρα. 

Αυτή η ταινία, εν κατακλείδι, είναι σαν ένα χαστούκι στο σήμερα και σαν ένα σύγχρονο μάθημα ιστορίας για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει και έχει ήδη ακούσει ή διαβάσει για όσα έγιναν τότε. Είναι ένας φόρος τιμής στους 200 που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την Πρωτομαγιά ως αντίποινα για το θάνατο 4 Γερμανών (50 προς 1) , αλλά και σε όλους όσους έζησαν, έδρασαν και στιγμάτισαν με το αίμα τους εκείνη την περίοδο. Την συστήνω σε όσους έχουν "γερά νεύρα και γερό στομάχι" . 

 

 

Στοιχεία Ταινίας: 

 

Ελλάδα, 2017

Παραγωγή: Γιάννης Ιακωβίδης
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης
Φωτογραφία: Σίμος Σαρκετζής
Μοντάζ: Τάκης Γιαννόπουλος
Μουσική: The Boy
Πρωταγωνιστούν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κράιλινγκ, Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Λευτέρης Λαμπράκης, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος
Διάρκεια: 106 λεπτά
Διανομή: Tanweer