Αλλάζει η Λεωφόρος Δικαιοσύνης στο Ηράκλειο - Δείτε τη νέα εικόνα του κέντρου της πόλης

  • Δευτέρα, 30 Οκτώβριος 2017 16:08
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Υπεγράφη σήμερα, Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, στη Λότζια η σύμβαση για τη «Διαμόρφωση του άξονα της Λεωφόρου Δικαιοσύνης – Ίδης - Καλοκαιρινού». Τη σύμβαση υπέγραψε ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας που ανέλαβε το έργο και υπηρεσιακών παραγόντων.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελείται από μια ενότητα παρεμβάσεων που εντάσσονται στο τμήμα της μελέτης «Προστασίας και ανάδειξης της παλιάς πόλης Ηρακλείου» και περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης στις Λεωφόρους Ίδης και Δικαιοσύνης, στην οδό 1821, σε τμήμα της οδού Έβανς από την οδό Αβέρωφ έως την Λεωφόρο Δικαιοσύνης (γνωστή ως μικρή Έβανς), σε τμήμα της οδού Χατζημιχάλη Γιάνναρη και σε τμήμα της λεωφόρου Καλοκαιρινού. Στο έργο περιλαμβάνονται επίσης τα τμήματα των συμβολών Καλοκαιρινού – Ψαρομηλίγκων – Ταγματάρχη Τζουλάκη – Ίδης, Ίδης – 1821 – Δικαιοσύνης, Δικαιοσύνης – Έβανς καθώς και οι δύο πλατείες που δημιουργούνται μεταξύ των τριών σημαντικών δημοσίων κτιρίων της Οθωμανικής περιόδου που βρίσκονται στη Λεωφόρο Δικαιοσύνης (Περιφέρεια Κρήτης, Δικαστήρια, πρώην Αστυνομική Διεύθυνση).

Το έργο είναι συμβατικού κόστους 1.620.171,03 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.) και έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης 18 μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη φάση της εκτέλεσης των εργασιών θα υπάρξουν περιορισμοί της κυκλοφορίας μόνο στα τμήματα όπου θα εκτελούνται εργασίες, των οποίων η φύση δε θα επιτρέπει την κίνηση των οχημάτων. Δεν θα κλείσει όλο το κέντρο ταυτόχρονα.


 

Η τοποθέτηση του Δημάρχου

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την υπογραφή, ο Δήμαρχος τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανάπλασης που έχουν γίνει ποτέ στο Ηράκλειο – την ανάπλαση των οδών Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού: Ένα έργο , το οποίο όταν ολοκληρωθεί θα αλλάξει δραστικά και προς το καλύτερο την όψη του ιστορικού κέντρου, κατά τρόπο ώστε να δώσει τουριστική και επιχειρηματική ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή και κατ΄ επέκταση, εφόσον μιλάμε για την καρδιά του Ηρακλείου, και σε ολόκληρη την πόλη! Πρόκειται για ένα όραμα που άρχισε να παίρνει συγκεκριμένη μορφή, με τις αρχικές μελέτες για την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης, στα μέσα της δεκαετίας του 1990 επί Δημαρχίας Κώστα Ασλάνη, εν συνεχεία εξειδικεύτηκε στις οδούς Δικαιοσύνης – Ίδης – Καλοκαιρινού και ωρίμασε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, για να δημοπρατηθεί τελικά από τη δική μας, μπαίνει επιτέλους στην τελική του φάση.

Θέλω, με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω όσους συνεισέφεραν διαχρονικά στον σχεδιασμό του έργου. Έργα τέτοιου βεληνεκούς, άλλωστε, δεν ανήκουν σε μια δημοτική αρχή ή σε έναν Δήμαρχο, αλλά σε όλους τους Ηρακλειώτες.

Αρκεί να μην είναι αποσπασματικά, έργα – πυροτεχνήματα δηλαδή, με στόχο τον εντυπωσιασμό των δημοτών.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν μιλάμε για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, μιλάμε για ένα έργο απόλυτα ενταγμένο στον συνολικό σχεδιασμό μας, ο οποίος στοχεύει στην λειτουργική, αισθητική και εμπορική αναβάθμιση ολόκληρης της Παλιάς Πόλης, με τελικό στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου ιστορικού κέντρου που θα σέβεται και θα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του Ηρακλείου, στα πρότυπα των κέντρων που συναντάμε στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού – που περιλαμβάνει επίσης την ανάπλαση της Λεωφόρου Καλοκαιρινού και της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου - μελετήσαμε και δημοπρατούμε εντός των ημερών την βιοκλιματική αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, ξανασχεδιάσαμε την Πλατεία Ελευθερίας η οποία βρίσκεται ήδη υπό αδειοδότηση και είμαστε στο τελικό στάδιο μελέτης για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας περιπατητικής διαδρομής επί των τειχών, ώστε να μπορεί κάθε δημότης να ξεκινά τη βόλτα του από την Λεωφόρο Δημοκρατίας έως τον Άγιο Αντρέα και να επιστρέφει πάνω στα ενετικά τείχη, σε ένα πλήρως αναπλασμένο και φιλικό περιβάλλον.

Θυμίζω, επίσης, ότι έχουμε δρομολογήσει τη χρήση των midi bus για εναλλακτική πρόσβαση στην Παλιά Πόλη και έχουμε λάβει ήδη την έγκριση για να δημοπρατήσουμε τη σήμανση συγκεκριμένων πολιτιστικών διαδρομών στην Παλιά Πόλη. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την μελλοντική αξιοποίηση τόσο του κτιρίου στην 25ης Αυγούστου 3 (τμήμα του Παλιού ξενοδοχείου Μίνως) ως στέγη Κρητικής Διατροφής όσο και του Μεγάρου Κοθρή ως δημοτική πινακοθήκη, αλλά και την επικείμενη έγκριση της Πολεοδομικής Μελέτης Ανάπλασης της Αγίας Τριάδας, περιγράφουν, λεπτομερώς το σχέδιό μας για το κέντρο της πόλης. Και αποδεικνύουν ότι δεν βαδίζουμε τυχαία.

Ξέρουμε που θέλουμε να φτάσουμε. Και θα φτάσουμε.

Στην πορεία προς την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου, η σημερινή εξέλιξη είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική.

Με βάση τον προγραμματισμό μας και καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε περίπου ένα χρόνο, ο κύριος άξονάς του έργου θα έχει ολοκληρωθεί. Η άρτια προετοιμασία που έχει προηγηθεί από πλευράς Δήμου Ηρακλείου και η μέχρι στιγμής καλή συνεργασία με τον ανάδοχο στην αποκατάσταση του Καπετανάκειου, μας δίνουν την αισιοδοξία ότι το έργο θα εκτελεστεί εντέχνως και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ταλαιπωρία θα υπάρξει. Δεν γίνεται αλλιώς. Ζητάμε προκαταβολικά την κατανόηση των δημοτών και πιστεύουμε ακράδαντα πώς όταν ολοκληρωθεί η ανάπλαση, όλοι θα συμφωνήσουν ότι άξιζε τον κόπο.

Ο κυκλοφοριακός σχεδιασμός που έχουμε εκπονήσει, και περιλαμβάνει τις απαραίτητες εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και στάθμευσης, θα λειτουργήσει πιλοτικά και ταυτόχρονα εκπαιδευτικά: Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, τα Ι.Χ. θα μείνουν οριστικά έξω από ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου. Οφείλουμε, λοιπόν, να εκπαιδευτούμε από τώρα όλοι μας σε μια διαφορετική προσέγγιση των μετακινήσεών μας και σε μια αντίληψη περισσότερο φιλική προς το περιβάλλον. Αφού, ασφαλώς, δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να προσεγγίζουμε το κέντρο, γρήγορα, εύκολα και οικονομικά.

Εγώ το μόνο που θέλω να προσθέσω , κλείνοντας, είναι η ικανοποίησή μου. Ικανοποίηση διότι η διαρκής, επίμοχθη προσπάθεια των προηγούμενων τριών ετών αρχίζει να παράγει αποτελέσματα ορατά σε όλους.

 

Αφηστε καποιο σχολιο