Ψηλοτάκουνα παπούτσια: Πως επηρεάζουν τους μύες των ποδιών

  • Κυριακή, 29 Οκτώβριος 2017 14:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια έχουν κατηγορηθεί για πόνους στα πόδια, στους αστραγάλους και στις πατούσες, όμως σύμφωνα με μια νέα έρευνα...
μπορούν να μας βοηθήσουν να δυναμώσουμε τους μύες των ποδιών, τουλάχιστον για τα πρώτα χρόνια που τα φοράμε καθημερινά.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ‘Clinical Practice’ εξέτασε γυναίκες που σπούδαζαν στο πανεπιστήμιο Hanseo της Νότιας Κορέας για να γίνουν αεροσυνοδοί. Οι επικεφαλής της έρευνας εξέταζαν την ισορροπία και τη δύναμη των μυών του ποδιού των γυναικών αυτών που επί τέσσερα χρόνια έπρεπε να φορούν ψηλοτάκουνα κάθε μέρα προκειμένου να προσληφθούν από μια κορεάτικη εταιρεία. Τα αποτελέσματα ήταν αποκαλυπτικά: Οι δευτεροετείς φοιτήτριες παρουσίασαν περισσότερη δύναμη στους μύες γύρω από τους αστραγάλους, ενώ οι τελειόφοιτες φοιτήτριες που φορούσαν για περισσότερο από 2 χρόνια ψηλοτάκουνα καθημερινά παρουσίασαν αδυναμία στους ίδιους μύες και χειρότερη ισορροπία, ακόμα και συγκριτικά με τις πρωτοετείς φοιτήτριες.

Ο γιατρός και επικεφαλής της έρευνας Jee Yong-Seok δήλωσε στους New York Times ότι ενώ «το να φοράει κανείς ψηλοτάκουνα μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε μια προσαρμογή και αυξημένη δύναμη» σταδιακά η αναλογία της δύναμης ανάμεσα στους μύες γίνεται ασταθής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες δεν πρέπει να φορούν καθημερινά παπούτσια με το ίδιο ύψος τακουνιού ενώ αν επιβάλλεται λόγω εργασίας να φορούν καθημερινά ψηλοτάκουνα πρέπει να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του αστραγάλου.

gynaikamagazine.gr

Αφηστε καποιο σχολιο