Bulgari, ο διάσημος Ιταλικός οίκος κοσμημάτων με την Ελληνική καταγωγή! - Aπό την απελπισία στην κορυφή

O Bulgari είναι ένα από τους παλαιότερους ιταλικούς οίκους κοσμημάτων, ο οποίος χρονολογείται από το 1884.

Ο Οίκος ιδρύθηκε από τον Σωτήριο Βούλγαρη (αργότερα μετονομάστηκε σε Bulgari), Έλληνα μετανάστη στην Ιταλία.

Σήμερα, το διάσημο λογότυπο της εταιρίας βρίσκεται πάντα στα κεφαλαία (BVLGARI), ενώ το γράμμα u αντικαθίσταται με το ελληνικό «v», μια εμπορική κίνηση για να δώσει έμφαση στις ελληνικές ρίζες του.

Κατάστημα της Bulgari, στη Via Condotti στη Ρώμη το Δεκέμβριο του 1983

Τα πρώτα χρόνια στην Ιταλία

Ο αργυροχρυσοχόος, Σωτήριος Βούλγαρης (με καταγωγή από τους Καλαρρύτες των Τζουμέρκων και την Παραμυθιά της Θεσπρωτίας), καταφτάνει οικογενειακώς στη Ρώμη από ένα ηπειρώτικο χωριουδάκι της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας το 1881 και ανοίγει ένα μαγαζάκι το 1884 ίδιο με αυτό της παραδοσιακής γιαννιώτικης τέχνης που είχε στον τόπο του.

Το μαγαζάκι αυτό έγινε σύντομα η ναυαρχίδα της εταιρίας, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια είχε πέντε κοσμηματοπωλεία στην Ιταλία και σύντομα σε όλο τον κόσμο!

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό, η ζήτηση των μοναδικών εκκλησιαστικών δημιουργών του Βούλγαρη αυξήθηκε στη χώρα μας και ο ίδιος έστελνε πια τα κοσμήματά του από την Ευρώπη μέχρι την Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία.

Ο Σωτήριος Βούλγαρης, που πέθανε το 1932, δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του. Εξουσιοδότησε τα παιδιά του να χρηματοδοτήσουν την ίδρυση ενός λαμπρού σχολείου στη γενέτειρά του, την Παραμυθιά.

Οι δύο γιοι του, Constantino (1889-1973) και Giorgio (1890-1966), ανέλαβαν την επιχείρηση μετά τον χαμό του πατέρα τους και ήταν αυτοί που τη γιγάντωσαν διεθνώς, κάνοντας τη Bulgari ορόσημο της πολυτέλειας και του καλού γούστου, ενώ καθόριζε τα διεθνή πρότυπα της μόδας.

Σήμερα η πολυτελέστατη φίρμα διατηρεί 230 καταστήματα σε όλο τον κόσμο.

Οι celebrities που λάτρεψαν τον οίκο Bulgari

Έναν σχεδόν αιώνα αργότερα, ο Άντι Γουόρχολ παρατηρούσε: «Πάντα επισκέπτομαι την Bulgari, γιατί είναι το σημαντικότερο μουσείο σύγχρονης τέχνης». Μιλούσε φυσικά για το κοσμηματοπωλείο του Βούλγαρη που ήταν πια ορόσημο της πολυτέλειας και του καλού γούστου και καθόριζε τα διεθνή πρότυπα της μόδας.

Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον αγόρασε στη δεκαετία του ’60 ένα σμαραγδένιο δαχτυλίδι για την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, λέγοντας μπροστά στις κάμερες: «Εγώ έμαθα στην Ελίζαμπεθ την μπίρα. Αυτή μου έμαθε την Bulgari». Ο τέταρτος σύζυγός της, τραγουδιστής και ηθοποιός Έντι Φίσερ, είχε σημειώσει αργότερα -αν και πικρόχολα- για τη σταρ: «Η μοναδική λέξη που ξέρει στα ιταλικά είναι Bulgari».

Taylor Bulgari 1957

Στον απέραντο κατάλογο των πελατών του οίκου Bulgari, συναντά κανείς διάσημους σταρ, βασιλιάδες, ζάμπλουτους, σεΐχηδες, πολιτικούς και γενικώς όλη την αφρόκρεμα του 20ού αιώνα, από την πριγκίπισσα Σοράγια του Ιράν, την Εβίτα Περόν, την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τη Σοφία Λόρεν και την Άννα Μανιάνι, μέχρι την Αντζελίνα Ζολί, την Νικόλ Κίντμαν, την Κίρα Νάιτλι, την Σαρλίζ Θερόν, την Βαλέρια Γκολίνο, την Κάρλα Μπρούνι και αναρίθμητες άλλες σύγχρονες σταρ που δηλώνουν φανατικές του στιλ που χαρακτηρίζει τα κοσμήματα.

Loren Bulgari 1969

Ο Σωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1857 στην Παραμυθιά Ιωαννίνων, αν και η οικογένεια έχει καταγωγή από τους Καλαρρύτες, το μεγαλύτερο βλαχόφωνο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Ο παππούς του Κωνσταντίνος ήταν χρυσικός και όργωνε τα χωριά της Ηπείρου πουλώντας την πραμάτεια του.

Την τέχνη την πέρασε στον γιο του, Γεώργιο, και μαζί θα ανοίξουν τη νέα αργυροχρυσοχοΐα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας το 1819, όταν εγκατέλειψαν οικογενειακώς τους Καλαρρύτες. Το κατάστημα γίνεται γνωστό στην περιοχή και η ζωή του Γεωργίου αλλάζει προς το καλύτερο, οργώνοντας φορτωμένος με το κασελάκι του όλα τα πανηγύρια της Ηπείρου.

Παντρεύεται τη βλαχοπούλα Ελένη Στρουγγάρη και αποκτούν έντεκα παιδιά, αν και μόνο ένα θα επιζήσει τελικά, ο Σωτήρης. Ο οποίος μεγαλώνοντας έμαθε κι αυτός την οικογενειακή τέχνη δίπλα στον πατέρα του. Τα ασημικά τους έφταναν τώρα σε όλη την Ήπειρο, αν και δεν παύει να είναι τα χρόνια της τουρκοκρατίας και η ζωή μόνο εύκολη δεν είναι.

Το μαγαζί τους κάηκε το 1873 και άνοιξαν αμέσως δεύτερο. Οι περιπέτειες ωστόσο δεν λείπουν, ούτε και οι συνεχείς λεηλασίες του χωριού, κι έτσι η οικογένεια παίρνει το 1877 την πικρή απόφαση να μετακομίσει στην Κέρκυρα. Στο νησί του Ιονίου ανοίγει μαγαζί, και όταν πια το κλείνει φεύγει για τη Νάπολη αρχικά και τη Ρώμη στο τέλος, όπου καταφτάνει το 1881.

Το μαγαζί της Νάπολης το έκλεισε εξαιτίας της τεράστιας εγκληματικότητας της πόλης και των συχνότατων διαρρήξεων! Και πάνω που τον έχει πιάσει απελπισία πως δεν στεριώνει πουθενά, τρία μόνο χρόνια αργότερα, το 1884, όταν τα ηνία της φαμίλιας αναλαμβάνει πια ο Σωτήρης, ανοίγει μια αργυροχρυσοχοΐα στη Ρώμη συνεχίζοντας να κατασκευάζει ασημένια και χρυσά κοσμήματα…

news.gr