Η παρουσίαση του βιβλίου του Μάνου Τσάκωνα, Ρεθεμνιώτες Ανταποκριτές στο Αλβανικό μέτωπο

  • Σάββατο, 28 Οκτώβριος 2017 00:07
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Στο ασφυκτικά γεμάτο Σπίτι του Πολιτισμού , έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του αρχιτέκτονα Μάνου Τσάκωνα το βράδυ της Παρασκευής. Η παρουσίαση που ήταν ενταγμένη στο επισημο πρόγραμμα του εορτασμού της εθνικής επετείου, συγκίνησε ιδιαίτερα το κοινό, δεομένου ότι είχε την ευκαιρία να ακούσει ανταποκρίσεις Ρεθεμνιωτών που βρίκσονταν στο μέτωπο, τις οποίες ανέγνωσαν ο δικηγόρος Παντελής Φουρφουλάκης, η Χριστίνα Αλεξανιάν και ο Φώτης Τσάκωνας, ενώ κομάτια από τραγούδια της εποχής έπαιξε στο πιάνο ο Νίκος Περράκης.

Κείμενα ανέγνωσε επίσης ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι και ο ίδος  "ανταποκριτής" και όχι συγγραφέας. Το βιβλίο του Μάνου Τσάκωνα, υλοποιήθηκε με αφορμή κειμήλια που του άφησε ο πατέρας του ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αλβανία και έκανε ορισμένες ανταποκρίσεις  στη μοναδική εφημερίδα της εποχής, την "Κρητική Επιθεώρηση".

Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα συγκινητική με στιγμές κατά τις οποίες το κοινό τραγουδούσε τα τραγούδια της Βέμπο, ενώ το ύφος της συνέβαλλε στην ουσιαστική γνώση της καθημερινότητας του πολέμου στο μέτωπο, μέσα από πραγματικές ανταποκρίσεις-μαρτυρίες.