Σημείωμα του Αϊνστάιν περί ευτυχίας πουλήθηκε σε αστρονομικό ποσό.

  • Πέμπτη, 26 Οκτώβριος 2017 11:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κόσμος

Δύο σημειώματα του Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοπρατήθηκαν χθες στην Ιερουσαλήμ, για ποσό πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Το πρώτο σημείωμα, που περιγράφει τη θεωρία του για μια ευτυχισμένη ζωή, πωλήθηκε έναντι 1,56 εκατ. δολαρίων, ενώ το δεύτερο, το μυστικό της ευτυχίας, για 240.000 δολάρια.   

Το 1922, ο Γερμανός φυσικός, διάσημος τότε για τη θεωρία της σχετικότητας, ταξίδευε προς την Ιαπωνία όταν έμαθε πως κέρδισε το Νόμπελ Φυσικής. Μόλις έφτασε στο Τόκιο, πήγε αμέσως στο δωμάτιο του, στο ξενοδοχείο Imperial Hotel, προσπαθώντας να βάλει τις σκέψεις του σε μία σειρά.   

Ένας Ιάπωνας αγγελιοφόρος πήγε να κάνει μία παράδοση στον Αϊνστάιν, αλλά ο δεύτερος δεν είχε πάνω του χρήματα για φιλοδώρημα. Έτσι, του έδωσε δύο σημειώματα, γραμμένα στα γερμανικά. Σε ένα από τα σημειώματα, που είναι γραμμένο σε χαρτί με το λογότυπο του Imperial Hotel, καταγράφεται το μυστικό του για ευτυχισμένη ζωή. «Μία ήσυχη και σεμνή ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία από την αναζήτηση της επιτυχίας και τη διαρκή αναστάτωση που έρχεται μαζί της», είχε γράψει.

Στο δεύτερο σημείωμα, σε λευκό χαρτί, αναγράφεται η φράση: «εκεί όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει διέξοδος. Ίσως, εάν έχεις τύχη, αυτά τα σημειώματα θα έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από ένα απλό φιλοδώρημα», του είπε τότε ο διάσημος φυσικός, σύμφωνα με τον πωλητή των σημειωμάτων, συγγενή του Ιάπωνα αγγελιαφόρου που ζει στο Αμβούργο.   

Η αυθεντικότητα των άγνωστων μέχρι σήμερα σημειωμάτων αυτών πιστοποιήθηκε από τον οίκο Winner´s. Δεν έχουν επιστημονική αξία, αλλά μπορούν να συμβάλουν στην κατανόηση των προσωπικών σκέψεων του Αϊνστάιν, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της ευφυΐας, σύμφωνα με τον Ρόνι Γκρος, υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη συλλογή αρχείων του γερμανού φυσικού στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.   

Οι τελικές προσφορές και για τα δύο σημειώματα ήταν πολύ υψηλότερες από την εκτιμώμενη τιμή πριν από τη δημοπρασία. Για το πρώτο, με το μυστικό της ευτυχίας, η δημοπρασία ξεκίνησε από τα 2.000 ευρώ ενώ ο «πόλεμος» προσφορών κράτησε 25 λεπτά. Σύμφωνα με το BBC, ένας από τους αγοραστές είναι Ευρωπαίος, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Πηγή:skai.

gr