Τα πέντε πιο συχνά σημάδια της κατάθλιψης

  • Τετάρτη, 25 Οκτώβριος 2017 20:18
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Όχι, κατάθλιψη δεν είναι η στιγμιαία κακοκεφιά που ίσως νιώθετε ή μια κακή μέρα. Η κατάθλιψη έχει βαθύτερες ρίζες, αίτια που θα πρέπει να αναζητήσετε και συμπτώματα που είναι αρκετά κοινά σε ορισμένους. Αν λοιπόν έχετε παρατηρήσει κάτι από τα παρακάτω, μάλλον ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

-Αποφεύγετε γνωστούς και φίλους
Αν η κοινωνική σας ζωή περιορίζεται στους τοίχους του σπιτιού σας και αποφεύγετε κάθε επαφή με φίλους, γνωστούς και συγγενείς, τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε. Ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η κοινωνική απομόνωση και η έλλειψη διάθεσης για παρέα με φίλους.

-Δεν σας ευχαριστούν πλέον τα αγαπημένα σας χόμπι
Αν παλιότερα αντλούσατε ευχαρίστηση από τη γυμναστική, από την κηπουρική ή από οποιοδήποτε άλλο χόμπι και πλέον δεν θέλετε καθόλου να ασχοληθείτε με αυτό, τότε σίγουρα κάτι έχει αλλάξει. Όταν η κατάθλιψη μας χτυπά την πόρτα, τίποτε δεν μοιάζει όπως παλιά και οι στιγμές της ευτυχίας μας μειώνονται ολοένα και περισσότερο.

-Έχετε χάσει τον ύπνο σας
Αν νιώθετε τον τελευταίο καιρό πως ο ύπνος σας διακόπτεται απότομα, πως ξυπνάτε πολύ νωρίτερα από το κανονικό βασανιζόμενοι από δυσάρεστες σκέψεις, τότε θα πρέπει να αναζητήσετε την αιτία. Ένας ήρεμος και αδιατάρακτος ύπνος υποδηλώνει ψυχική υγεία και ισορροπία ενώ διαταραχές στον ύπνο θα πρέπει να σας θορυβήσουν.

-Έχετε πολύ γεμάτο πρόγραμμα…
…Μόνο και μόνο για να μην σκέφτεστε. Αν έχετε γεμίσει το καθημερινό σας πρόγραμμα με δεκάδες υποχρεώσεις απλά και μόνο για να απασχολείτε το μυαλό σας και να έρθετε αντιμέτωποι με τα προβλήματά σας, τότε ενδεχομένως σας έχει χτυπήσει την πόρτα η κατάθλιψη και δεν θέλετε να το παραδεχτείτε.

Δεν σκέφτεστε καθαρά
Αν παλιότερα λαμβάνατε αποφάσεις μετά από σκέψη και σήμερα σας φαίνεται αδύνατον ακόμη και να αποφασίσετε για τα πιο απλά πράγματα, θα πρέπει να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Η αδυναμία λήψης αποφάσεων που επηρεάζεται από ένα σκοτεινό «πέπλο» αναποφασιστικότητας, υποδηλώνει ψυχική αναταραχή καθώς ακόμη και τα πιο απλά πράγματα φαντάζουν «βουνό» στα μάτια μας.

 

Πηγή: clickatlife