Ποιο είναι το βασικό στοιχείο που κρατάει τις σχέσεις δεμένες για πολλά πολλά χρόνια

Στην αρχή ο έρωτας έλκει τον ένα στον άλλο. Αυτός δεν έχει μα΄τια για άλλη αυτή δεν σκέφτεται οτιδήποτε άλλο. Ο ένας ζει για τον άλλο, αγαπιούνται, είναι ερωτευμένοι και ξεκινούν μια κοινή ζωή. Αρκούν αυτά για να κρατήσει ένας γάμος, μια σχέση, μια ολόκληρη ζωή;

Όχι, λένε οι επιστήμονες. Ο έρωτας και η αγάπη δεν αρκούν γαι να κρατήσει η σχέση μια ζωή. Ο έρωτας περνάει στα 4-7 χρόνια. Η αγάπη μόνη της δεν αρκεί.

Εκείνο που μπορεί να κρατήσει ένα ζευγάρι για πάντα μαζί, είναι η δυνατότητα να κάνουν καλό "παρεάκι", να μπορούν να νιώθουν εκτός των άλλων ότι είναι ολύ καλοί φίλοι και ευχαριστιούνται ο ένας την παρέα του άλλου. Συζητούν για τα πάντα και όχι μόνο για τα πρακτικά οικογενειακά θέματα και νιώθουν καλά όταν είναι μαζί και απλώς συζητάνε.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο, πολλά ζευγάρια που χωρίζουν, νιώθουν ότι αγαπούν ο ένας τον άλλο αλλά δεν  "αντέχουν" ο ένας τον άλλο, γιατί δεν μπορούν κυρίως να νιώσουν φίλοι, με κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι οι περισσότεροι γάμοι καταστρέφονται από ανία και πλήξη και από έλειψη ενδιαφέροντος του ενός για τον άλλο.

Συνήθως η σχέση κρατιέται τυπικά αλλά οι δύο φροντίζουν να ζουν παράλληλα, χωρίς ουσιαστική επικοινωνία με αποτέλεσμα να δημιουργείται το συναίσθημα της μοναξιάς και της απόριψης και βέβαια να αναζητούνται άλλες σχέσεις.

Και τι μπορεί να γίνει θα αναρωτηθούν μερικοί; Πως μπορεί ο έρωτας, η αγάπη να εξελιχτούν σε φιλία;

Είναι θέμα θέλησης και ¨εκπαίδευσης" απαντούν οι ειδικοί. Στις σχέσεις τα ζευγάρια πρέπει να εξελίσσονται. Να ανακαλύπτουν κοινά ενδιαφέροντα. Να αφιερώνουν χρόνο στη μεταξύ τους επικοινωνία, να κάνουν πράγματα που θα έκαναν δυο παλιόφιλοι και βέβαια να φροντίζουν να κρατούν το ενδιαφέρον του ενός για τον άλλο.