Ταξίδι στη Ζάκρο του 1500 π.χ - Παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Αλεξάκη

Ένα ταξίδι στον χρόνο, έχοντας κοινή αφετηρία την αγωνία του ανθρώπου για ζωή και τη νοηματοδότησή της κάνει το βιβλίο του Μανώλη Αλεξάκη “Ζάκρος 1.500 π.Χ. Η Πύλη της Ανατολής’’, που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 24 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Ομιλητές θα είναι ο δρ Κλασικής  Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ανδρουλάκης και ο  δρ Γλωσσολόγος Γκάρεθ Όουενς. Την εκδήλωση, που θα ντύσει μουσικά η πιανίστρια Λίνα Ζάχαρη, οργανώνει ο Σύλλογοπς Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βασιλάκης.

Το βιβλίο

1.500 π.Χ.: Στη Μινωική Κρήτη οι ιδανικές συνθήκες ανατρέπονται από την ανθρώπινη ματαιοδοξία που οδηγεί στον εμφύλιο πόλεμο.

Το νησί το πνίγει η συμφορά και η Αλεξάνδρα, η Ιέρεια που ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα του Μίνωα, βρίσκεται μπροστά στο μίσος και το αίμα του αδελφοκτόνου πολέμου. Όμως και μέσα στην πιο μεγάλη συμφορά κυοφορείται το νέο, το ελπιδοφόρο… Ακολουθεί τη συμβουλή του δασκάλου της Μίνωα Δικαιόκριτου, αποσύρεται στον τόπο καταγωγής της, τη Ζάκρο, απ’ όπου θα ξεκινήσει μιαν αναζήτηση σε τόπους της Ανατολής νέων ιδεών και αντιλήψεων, στοιχείων που θα συνθέσουν τη νέα πρόταση για τη διακυβέρνηση της Κρήτης.

Με τους πιστούς της συντρόφους ταξιδεύει στην Ανατολή και γνωρίζει τους πολιτισμούς, τις ιδέες, τις σκέψεις και τις αναζητήσεις των τότε Μεγάλων Βασιλείων που έχουν κι αυτά τον ίδιο θείο χαρακτήρα.

Με τρόπο μυθιστορηματικό, ζωντανό, οι περιγραφές σέβονται τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα τοπωνύμια όπως σήμερα θα τα βρει ο επισκέπτης του νησιού και της Ανατολής! Η καθημερινή ζωή συνιστά μια ελεύθερη αναπαράσταση. Η πίστη πως η ζωή αυτής της αγροτοκτηνοτροφικής περιόδου για χιλιάδες χρόνια διατηρήθηκε και σε έναν βαθμό διατηρείται ζωντανή, διατρέχει το κείμενο.

Ένα ταξίδι στο χρόνο, έχοντας κοινή αφετηρία την αγωνία του ανθρώπου για ζωή και τη νοηματοδότησή της. Ως εκ τούτου απολαμβάνουμε τη χαρά της αιωνιότητας και της διαχρονικής περιπέτειας των ανθρώπων.

Το μυθιστόρημα “Ζάκρος 1.500 π.Χ. Η Πύλη της Ανατολής” ολοκληρώνει την Μυθιστορηματική Τριλογία του Μανώλη Αλεξάκη για την Μινωική Κρήτη που αποτελείται από τους τίτλους:

Κνωσός 1.560 π.Χ. Η Ιδανική Πολιτεία
Φαιστός 1.550 π.Χ. Η Μεγάλη Ανατροπή
Ζάκρος 1.500 π.Χ. Η Πύλη της Ανατολής.

 

Ο συγγραφέας

O Μανόλης Αλεξάκης γεννήθηκε και ζει στο Ηράκλειο. Είναι εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και από νεαρή ηλικία εντάχθηκε σε ομάδες δράσεις που στόχο είχαν τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της Κρήτης και την ανάδειξη του πολιτισμού της.

Συμμετείχε και συμμετέχει ως ενεργός πολίτης σε πολλές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν μια προοδευτική πολιτική επίλυση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων.

Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΑΠΘ, συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στη Λιέγη στη “Συγκριτική αρχαιολογία των Μεσογειακών Πολιτισμών”.

Αργότερα επέκτεινε τις σπουδές του στον χώρο των πολιτικών επιστημών με το ΜS στην “Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Πολιτικών”, όπου σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ. Από το 1989 αρθρογραφεί στα έντυπα μέσα ενημέρωσης. Το 1999 η ΕΛΜΕ Ηρακλείου εξέδωσε τον πρώτο τόμο με τα κείμενά του με τον τίτλο “Αναζητήσεις”. Διατελεσε αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Αφηστε καποιο σχολιο