Πέντε νέα δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από το Μathesis - Δείτε τι μπορείτε να μάθετε και πως

  • Δευτέρα, 23 Οκτώβριος 2017 08:24
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Πέντε νέα μαθήματα προσφέρονται δωρεάν από τη διαδικυτακή πλατφόρμα Μathesis που λετουργεί από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Σε αυτό τον κύκλο προσφέρονται μαθήματα Ιστορίας, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Φιλοσοφίας, και Φυσικής.

Τα μαθήματα που αρχίζουν στις 2 Νοεμβρίου ενώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ως σήμερα έχουν “φιλοξενηθεί” στην πλατφόρμα 35.000 “φοιτητές”. Τα μαθήματα του Mathesisμπορεί να τα παρακολουθήσει οποιοσδήποτε –με μια απλούστατη διαδικασία εγγραφής στον ιστότοπο mathesis.cup.gr– ενώ παραμένουν προσβάσιμα και μετά τη λήξη τους. Εκτός των άλλων το Mathesis είναι και μια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ανοικτή όλο το 24ωρο.

Να σημειωθεί επίσης ότι τα μαθήματα του Mathesis δεν επιβαρύνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά καλύπτουν το πλήρες κόστος τους από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και εθελοντική εργασία κάποιων στελεχών τους.

Ποιά είναι τα πέντε μαθήματα και οι καθηγητές

Παρακάτω σας δίνουμε τα μαθήματα με τους καθηγητές που έχουν αναλάβει τη διδασκαλία τους αλλά και μια συνοπτική περιγραφή από την ίδια την πλατφόρμα ώστε να έχουν την ευκαιρία οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν προκειμένου να τα παρακολουθήσουν.

Παγκόσμια Ιστορία 3 : Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του.

Διδάσκουσα: Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην ενότητα αυτή θα μπαρκάρουμε σε πορτογαλικά πλοία του 16ου αιώνα και θα σαλπάρουμε για μπαχαρικά σε λιμάνια της Ινδίας, για πορσελάνες και μεταξωτά σε λιμάνια της Κίνας, για κοφτερά σπαθιά σε λιμάνια της Ιαπωνίας, Μαζί μ’ αυτά, θα φορτώσουμε στ’ αμπάρια μας την παλλόμενη ιστορία λαών από την αρχαιότητα έως σήμερα: Μουγκάλ ηγεμόνες και Άγγλοι αποικιοκράτες της Ινδίας θα διασταυρωθούν με ομάδες κινέζων επαναστατών του 19ου αιώνα, με σογκούν της Ιαπωνίας του 16ου αιώνα, με βιετναμέζους κομμουνιστές του 20ου αιώνα, με ρώσους τσάρους του 18ου αιώνα.

Η.Υ : Εισαγωγή στην Python (Ε)

Διδάσκοντας: Νίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών

Θα θέλατε να μπορείτε να συντάξετε ένα απλό πρόγραμμα στη γλώσσα Python –την πιο δημοφιλή από τις «νέες γλώσσες» προγραμματισμού- που να σας επιτρέπει (μεταξύ πολλών άλλων) να αντλείτε ενδιαφέροντα στοιχεία από τον «ωκεανό» του διαδικτύου; Παραδείγματος χάριν από το πρόγραμμα Διαύγεια των δαπανών του δημοσίου ή από τα πανταχού παρόντα κοινωνικά δίκτυα; Τούτο το μάθημα έχει σχεδιαστεί, ώστε να δώσει αυτή την δεξιότητα στον κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να την αποκτήσει.

Το μάθημα είναι διάρκειας 6 εβδομάδων και δεν προϋποθέτει προηγούμενη γνώση ή εμπειρία προγραμματισμού. Καλύπτει εισαγωγικά στοιχεία της γλώσσας Python, η οποία θεωρείται ίσως η καταλληλότερη για πρώτη επαφή με τον προγραμματισμό. Το μάθημα καλύπτει τις βασικές δομές δεδομένων και προγραμματιστικές δομές, περιλαμβάνει πλήθος από παραδείγματα και ασκήσεις που λύνονται βήμα-βήμα, ενώ εστιάζει, στις τελευταίες ενότητες, σε προβλήματα ανάκτησης και επεξεργασίας πληροφορίας από το διαδίκτυο. Η παρακολούθηση του, περιλαμβάνει την εκπόνηση 3 εργασιών που παραδίδονται προς αξιολόγηση. Ο σπουδαστής που θα ολοκληρώσει το μάθημα αυτό θα είναι σε θέση να προγραμματίζει στη γλώσσα Python και να λύνει ενδιαφέροντα πρακτικά προβλήματα, όπως η ανάκτηση πληροφορίας από ιστοσελίδες και η δημιουργία απλών παιχνιδιών.

Αρχαία ελληνική Φιλοσοφία: Από τον Θαλή στον Αριστοτέλη (E)

Διδάσκοντας: Βασίλης Κάλφας, Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης

Το μάθημα παρακολουθεί τα πρώτα βήματα της φιλοσοφίας στην αρχαία Ελλάδα, από τις αρχές του 6ου αιώνα ως την ενηλικίωσή της με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Υιοθετείται η χρονολογικη εξιστόρηση, με τρεις βασικές ενότητες: 1. Η γέννηση της φιλοσοφίας, η μετάβαση από τον μύθο στον λόγο. 2. Η προσωκρατική περίοδος, από τον Θαλή στον Δημόκριτο. 3. Η κλασική περίοδος, από τους Σοφιστές και τον Σωκράτη στον Αριστοτέλη. Το μάθημα απευθύνεται σε όλους. Δεν ζητά παρά εγρήγορση, φιλομάθεια και προσοχή.

Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές (E)

Διδάσκοντας: Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστήμιο Κρήτης ΙΤΕ

Γιατί τα άτομα συμπεριφέρονται ως συμπαγή και ασυμπίεστα σφαιρίδια ενώ είναι τελείως κούφια; Γιατί ένα άτομο οξυγόνου «βγαίνει» πάντα το ίδιο ακόμα και αν το διαλύσουμε και «ρίξουμε» ξανά τα ηλεκτρόνιά του γύρω από τον πυρήνα; Γιατί ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ενώ είναι νάνος μεγέθους; Έχει σχέση αυτό με τη μακροβιότητα του ήλιου μας στην οποία οφείλεται η ανάδυση και η ανέλιξη της ζωής πάνω στη Γη; Πού οφείλεται ο πιθανοκρατικός χαρακτήρας των κβαντικών νόμων; Σε ατελή γνώση των διαδικασιών του μικρόκοσμου, όπως έλεγε ο Αϊνστάιν, ή είναι «στη φύση των πραγμάτων», όπως έλεγε ο Μπορ;

Αν τα παραπάνω ερωτήματα προκαλούν το ενδιαφέρον σας και θα θέλατε να είστε σε θέση να τα απαντήσετε από πρώτες αρχές, τότε ένα μάθημα όπως τούτο εδώ θα σας βοηθήσει να το πετύχετε. Θα σας προσφέρει μια καλή εισαγωγική κατανόηση των βασικών ιδεών της κατεξοχήν θεωρίας που κυβερνά τον κόσμο μας.

Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 2: Οι βασικές εφαρμογές (Ε)

Διδάσκοντας: Στέφανος Τραχανάς, Πανεπιστήμιο Κρήτης ΙΤΕ

Πρόκειται βέβαια για το δεύτερο μέρος του μαθήματος Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1, το οποίο αναπτύσσει περαιτέρω τις βασικές ιδέες της κβαντικής θεωρίας, κυρίως όμως τις εφαρμόζει στον ατομικό και μοριακό μικρόκοσμο με σκοπό τη θεμελιώδη κατανόηση της δομής και των ιδιοτήτων των βασικών συστατικών του. Ειδικότερα οι δύο βασικοί στόχοι της Εισαγωγής στην Κβαντική Φυσική 2 είναι η κβαντική εξήγηση του περιοδικού συστήματος των στοιχείων και η οικοδόμηση μιας θεωρίας του χημικού δεσμού στο απλούστερο δυνατό επίπεδο.

1 Σχόλια

  • Βαλια, evatrianafyllaki@...,

    23/10/17 20:37

    Θα ηθελα να παρακολουθησω το μαθημα εισαγωγη στην pyrhon. Που μπορω να βρω λεπτομεριες για την εγραφη