Αν κλαίτε εύκολα αυτό το άρθρο σας αφορά

  • Παρασκευή, 20 Οκτώβριος 2017 21:16
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ψυχολογία

Έχεις πλαντάξει στο κλάμα με βίντεο στο οποίο πρωταγωνιστούν σκυλιά ένα τυχαίο απόγευμα Τετάρτης και ΠΡΟΦΑΝΩΣ έχεις κλάψει με διαφήμιση που είδες στην τηλεόραση; Μήπως δεν αντέχεις ψυχολογικά να δεις ξανά τις ταινίες ''Marley and Me'' και ''Hachi: A dog's tale''; Δεν είσαι μόνη.

Καταρχάς θέλω να σου πω ότι είσαι πολύ φίλη μου (αδερφική αγκαλιά και πατ πατ στην πλάτη) και ότι καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που βιώνεις κάθε φορά που ταράζεσαι και νιώθεις τα μάτια σου να πλημμυρίζουν με δάκρυα. ''Το κλάμα είναι ένας καλός τρόπος να εκφράσεις τα καταπιεσμένα συναισθήματά σου, κάτι που συχνά μας κάνει να αισθανόμαστε ανακούφιση μετά'' εξηγεί η ψυχίατρος Emily Steinberg.

''Αν δούμε το ζήτημα και από την εξελικτική πλευρά του ανθρώπινου είδους, το κλάμα χρησιμεύει και ως τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους γύρω μας, όταν δεν ξέρουμε πώς να εκφράσουμε αυτά που αισθανόμαστε, ενισχύει τους κοινωνικούς δεσμούς μας ενώ βοηθάει και στην επιβίωσή μας (προφανώς κυρίως στην περίοδο της βρεφικής ηλικίας). Το κλάμα γενικότερα δεν είναι κακό, εκτός και αν συμβαίνει με τέτοιο τρόπο που επηρεάζει αρνητικά τη ζωή μας, γεγονός που συμβαίνει σπάνια και όταν χρησιμοποιείται σκόπιμα για να επηρεάσεις με τον χ, ψ τρόπο κάποιον άνθρωπο. Η καταπίεση των συναισθημάτων κάνει κακό στον οργανισμό μας, αλλά γενικά το να εκφράζεις τη συγκίνησή σου δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό''.

Δυστυχώς όμως, το κλάμα θεωρείται από πολλούς ενοχλητικό- αν είσαι γυναίκα θα αποκτήσεις το παρατσούκλι ''κλαψιάρα'', αν είσαι άντρας θα σε πουν ''αδύναμο'' και ''γυναικούλα'' και κάπως έτσι διαιωνίζεται ένα στερεότυπο που μας καταπιέζει και κάνει κακό στην ψυχολογία μας.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πλεονεκτήματα του να κλαις;

 

1. Ανακουφίζεσαι
Δεν είναι τυχαίο που νιώθεις καλύτερα όταν κλάψεις για κάτι που σε βασανίζει. Το νευρικό σύστημα ενεργοποιείται πριν ξεκινήσεις να κλαις, και τη στιγμή που ηρεμείς η καρδιά και η αναπνοή σου ρίχνουν ρυθμούς, η διαδικασία της πέψης συνεχίζει κανονικά και το σώμα σου χαλαρώνει. Αν καταπιέσεις τα συναισθήματά σου, εκείνα θα βρουν τρόπο να αποσυμπιεστούν, συχνά μέσα από δερματικές εξάρσεις, σπυράκια, τριχόπτωση και κακή λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, καταπιέζοντας αυτά που αισθάνεσαι δεν μαθαίνεις από αυτά και δεν εξελίσσεσαι ως προσωπικότητα.

2. Είναι υγιές
Όταν κλαις απελευθερώνονται ορμόνες στον οργανισμό σου που βοηθάνε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σου συστήματος, σημειώνει η Emily Steinberg. Τα δάκρυα περιέχουν μάλιστα και φυσικά αναλγητικά και βοηθάνε στη χαλάρωση.

3. Δείχνει γενναιότητα
Μεγαλώσαμε ακούγοντας στερεοτυπικές ατάκες όπως ''οι άντρες δεν κλαίνε'', ''είσαι αδύναμη όταν κλαις'' με αποτέλεσμα να φοβόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, για να μην μας θεωρήσουν ανίκανους. Ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό και να καταλάβουμε επιτέλους ότι το κλάμα δείχνει δύναμη, γιατί είσαι διατεθειμένος να αντιμετωπίσεις αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα και να τα λύσεις.

 

Πηγή: ladylike