Eικόνες και αρώματα μιας Κρήτης που δεν υπάρχει πια - Ξεχωριστή εμπειρία στο "Λυχνοοστάτη" (φωτογραφίες)

  • Πέμπτη, 19 Οκτώβριος 2017 09:17
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Η Κρήτη του παρελθόντος με αρώματα και εικόνες ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών του Μουσείου Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» που βρίσκεται στο Λιμάνι Χερσονήσου δίπλα στη θάλασσα.

Εκεί οι επισκέπτεες έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στους χώρους που απλώνεται ένα παλιό Κρητικό χωριό με ποικίλες δραστηριότητες, από τις καθημερινές ασχολίες των Κρητικών πριν από δεκαετίες και με μοναδικό τρόπο να μάθουν για τη ζωή και τους ανθρώπους.

Οι επισκέπτες έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν μια άλλη Κρήτη, του πολιτισμού της παράδοσης και της ομορφιάς αφού μπορούν να περιπλανηούν στους εσωτερικούς χώρους του μουσείου “Λυχνοστάτης”, όπου εκτίθενται αντικείμενα από την καθημερινή ζωή και ψυχαγωγία και υπαίθριους χώρους του που έχουν διαμορφωθεί ώστε να φιλοξενήσουν καφενείο, ή μουσείο κήπο με αρωματικά φυτά.

Το Μουσείο παρουσιάζει με τρόπο εποπτικό και βιωματικό:

*Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης (κρητικό αστικό & αγροτικό σπίτι, εκκλησία, παλιό σχολείο κ.τ.λ.)

*Τις παραδοσιακές ασχολίες (εργαστήρια Υφαντικής – Φυτικών Βαφών, Αγγειοπλαστείο, Μελισσόσπιτο, Μιτάτο , Αλώνι, Πατητήρι, Ρακοκάζανο)

*Την κρητική χλωρίδα (περιβόλι με οπωροφόρα δέντρα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης, λουλούδια και κάκτους).

*Τη σύγχρονη λαϊκή καλλιτεχνική δημιουργία (Εκθετήριο έργων Κρητών Λαϊκών Καλλιτεχνών)

*Την προβιομηχανική τεχνολογία (Ανεμόμυλος, Φάμπρικα (ελαιοτριβείο), Χαρουπόμυλος, πρέσσα αρωματικών)

*Τέλος το Μουσείο διαθέτει παραδοσιακό καφενείο και πωλητήριο με τοπικά προιόντα.

Πέτρα, ξύλο, πηλός 

Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού Κρήτης Λυχνοστάτης κτίστηκε από τον ιατρό και συλλέκτη Γιώργο Μαρκάκη την περίοδο 1986-1992. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο πρωτογενή υλικά (πέτρα-ξύλο-πηλός) και αποφεύχθηκε η χρήση μηχανικών μέσων (εκσκαφείς-φορτωτές-μπετονιέρες, κλπ.).

Ξεκίνησε το 1992 ως ιδιωτικό μουσείο και το 1993 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου. Στο μουσείο λειτουργούν τμήματα οπτικοακουστικών μέσων & εκδόσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, παραδοσιακών προϊόντων, τεκμηρίωσης.

Οι θεματικές κατηγορίες του μουσείου είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης (Κρητικό αστικό και αγροτικό σπίτι, εκκλησία, παλιό σχολείο κλπ), οι παραδοσιακές ασχολίες και επαγγέλματα (εργαστήρια υφαντικής, φυτικών βαφών, αγγειοπλαστείο, μελισσοκομείο, μιτάτο , αλώνι, πατητήρι, ρακοκάζανο), η σύγχρονη Κρητική τέχνη (έκθεση με έργα Κρητών καλλιτεχνών), η προβιομηχανική τεχνολογία (ανεμόμυλος, φάμπρικα, ελαιοτριβείο, χαρουπόμυλος, πρέσσα αρωματικών).

Στα χρόνια της λειτουργίας του έχει λάβει πολλές διακρίσεις και επαίνους.