Έφυγε από τη ζωή ο Μανώλης Κακλής - Προδόθηκε από τη καρδιά του ο γνωστός λαουτιέρης

  • Τετάρτη, 18 Οκτώβριος 2017 17:34
  • Συντακτική Ομάδα
  • Μουσική

Η καρδιά του πρόδωσε τον μεγάλο Κρητικό καλλιτέχνη που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

 

Ποιός ήταν ο Μανώλης Κακλής; 

Ο Μανώλης Κακλιδάκης ή Κακλής γεννήθηκε το 1945 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαούτο από το 1969. Από πολύ νεαρή ηλικία είχε την τύχη να ζήσει από κοντά σ’ ένα γλεντζέδικο, ζωντανό περιβάλλον γεμάτο μουσικά ακούσματα, γνήσια παραδοσιακά, όπως του Μπαξεβάνη και του Νίκου του Μανιά. Οι δύο αυτοί λαγουτιέρηδες τον επηρέασαν βαθύτατα.

Η τεχνική τους στο λαούτο και η έκφραση στο τραγούδι καθόρισαν την πορεία του νεαρού τότε καλλιτέχνη, ο οποίος πολύ γρήγορα σημείωσε τεράστια πρόοδο και εξέλιξη και μέχρι σήμερα αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της κρητικής μουσικής παράδοσης. Ιδιαίτερα στο τραγούδι διακρίθηκε για την ερμηνεία του που την υπογράμμιζε μοναδικά η εξαιρετική «κρητική» χροιά της φωνής του.

Έχει να παρουσιάσει πλούσια δισκογραφία και συνεργασίες με μεγάλους καλλιτέχνες όπως το Νίκο Μανιά, το Ροδάμανθο Ανδρουλάκη, το Ζαχαρία Μελεσσανάκη, το Θανάση Σκορδαλό, κ. ά. και ανελλιπή ζωντανή παρουσία στα παραδοσιακά κρητικά δρώμενα αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις των Κρητών σε όλο τον κόσμο.

Η δεκαετία του 1970 και του 1980 θεωρούνται οι κορυφαίες στην καριέρα του Μανώλη Κακλή και ιδιαίτερα οι δισκογραφικές του συνεργασίες με τους Ροδάμανθο Ανδρουλάκη και Ζαχαρία Μελεσσανάκη.

Παρά το σκληρό χτύπημα της μοίρας που έπληξε την οικογένεια του (έχασε την κόρη του Μαρίνα), ο Μανώλης Κακλής με την παρότρυνση των φίτλων και θαυμαστών του, συνέχιζε να μαγεύει με το τραγούδι του…

Tα τελευταία χρόνια της ζωής του συνεργάστηκε με τους αδερφούς Κατσαμά, αλλά και το Ζαχαρία Μελεσσανάκη και εμφανίζονταν αρκετά συχνά στο Κέντρο Κακλής στην παραλία της Επισκοπής.

 

 

Βιογραφικό : cretan-music