Δες τι ασκήσεις προτείνει ένας γιατρός του Χάρβαρντ για τέλειο σώμα

O I-Min Lee, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard ανατρέπει το μύθο που θέλει τη κλασική μορφή γυμναστικής να είναι η ιδανική για  το σώμα μας...

Προτείνει αντί του τρεξίματος  άλλα είδη εκγύμνασης που οδηγούν , σε απώλεια βάρους  στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος, στην προστασία της καρδιάς και την ενδυνάμωση των οστών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας  περιγράφονται στην έκθεση υγείας του Ιατρικής Σχολής του Havrard που τιτλοφορείται  "Αρχίζοντας την άσκηση". Οι ασκήσεις που προτείνονται είναι οι εξής:
 

1. Κολύμπι
Τέλεια γυμναστική χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς καθώς  με την κολύμβηση ασκείται ο κάθε μυς του σώματος. Θωρακίζεται η καρδιά, ενώ η επαφή με το νερό  απαλάσσει από την πίεση, το στρες και είναι  ιδανική για ανθρώπους που έχουν αρθρίτιδες.  Η κολύμβηση για 30 έως 45 λεπτά είναι η ιδανική αερόβια άσκηση  για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης καθώς φτιάχνει την κακή διάθεση και μειώνει το στρες.
 

2. Ται Τσι (ή Τάι Τσι Τσουαν)
Πρόκειται για τη γνωστή κινεζική πολεμική τέχνη.  Η άσκηση εκτελείται αργά, με απαλές κινήσεις, απαιτεί συγκέντρωση και προσοχή στην αναπνοή.   Προτείνεται για ανθρώπους όλων των ηλικιών καθώς  ο καθένας μπορεί να  γυμναστεί  με το δικό του ρυθμό. Συστήνεται ιδιαίτερα για ηλικιωμένους καθώς η ισορροπία  κάνεται καθώς γερνάμε, όπως σχολίασε ο Μin Lee.
 

3. Γυμναστική ενδυνάμωσης
Για ενδυνάμωση προτείνονται βάρη. Όλες οι σχετικές έρευνες προτείνουν ή τη χρήση μεγάλων βαρών και λίγες επαναλήψεις είτε ελαφρύτερα βάρη και περισσότερες επαναλήψεις για πιο δυνατούς μυς .
 

4. Περπάτημα
Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά το περπάτημα μπορεί να είναι ισχυρό φάρμακο.
Αρκετές μελέτες αναφέρουν ότι το περπάτημα για τουλάχιστον 30 λεπτά - ακόμα και σε μέτριο ή χαλαρό ρυθμό - μπορεί να έχει οφέλη για τον εγκέφαλο και το σώμα.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι σε ενήλικες ηλικίας 60 έως 88 ετών, το περπάτημα για 30 λεπτά τέσσερις ημέρες την εβδομάδα για 12 εβδομάδες φάνηκε να ενισχύει τη συνδεσιμότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου όπου εμφανίζεται η απώλεια μνήμης.
Και μια πιλοτική μελέτη σε άτομα με σοβαρή κατάθλιψη διαπίστωσε ότι μόλις 30 λεπτά περπατήματος διαδρόμου για 10 διαδοχικές ημέρες ήταν «επαρκής για να παράγει μια κλινικά σημαντική και στατιστικά σημαντική μείωση της κατάθλιψης».
Εάν δεν ασκείστε τακτικά, η σχολή του Harvard συνιστά να ξεκινήσετε να κάνετε βόλτες για 10-15 λεπτών μέχρι να φτάσετε κάποια στιγμή να κάνετε πεζοπορία 30- 60 λεπτών.
 

5. Ασκήσεις Κέκγελ
Οι ασκήσεις Kegel είναι σημαντικές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες . Βοηθούν στην ενίσχυση μίας ομάδας μυών γνωστές  ως "πυελικό δάπεδο". Καθώς μεγαλώνουμε, αυτοί οι μύες (που  περιλαμβάνουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη, το λεπτό έντερο και το ορθό) ίσως αρχίσουν να  εξασθενίζουν.
Ο σωστός τρόπος για να κάνετε κέγκελς συνεπάγεται τη συμπίεση των μυών που θα χρησιμοποιούσατε για να κρατάτε τα ούρα ή το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τους ανθρώπους του Χάρβαρντ. Συνιστάται αυτό να διαρκεί για 2 -3 δευτερόλεπτα.

 

Πηγή: enallaktikos

Αφηστε καποιο σχολιο