Μαθαίνοντας βιωματικά την Κρητική διατροφή - Πρωτοποριακό πρόγραμμα για παιδιά στα Ανώγεια

  • Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 08:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Με τρόπο απλό και βιωματικό μαθητές Δημοτικού θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία, να "μυηθούν" στα μυστικά της Κρητικής διατροφής αλλά όχι μόνο. Σε πρωτοποριακό πρόγραμμα  που θα υλοποιήσει μετά τα Χριστούγεννα το

Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων  τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν θέματα που σχετίζονται με το διατροφικό πολιτισμό και κουλτούρα, με την υγιεινή διατροφή, να μάθουν να καταναλώνουν τροπικά προιόντα και να διαμορφώσουν για το σημαντικότερο ίσως τομέα της ζωής, τη διατροφή. Τίτλος του προγράμματος που θα υλοποιείται σε μια μέρα θα είναι: "Είμαστε… ό,τι Τρώμε: διατροφικές συνήθειες και περιβάλλον"

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά μεγάλων τάξεων του Δημοτικού (Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄) και του Γυμνασίου και θα λειτουργήσει πιλοτικά ως Μονοήμερο. 
Το πρόγραμμα αφορά θέματα τροφής και διατροφής, καθώς η καθημερινή διατροφή αποτελεί ζωτικής σημασίας διαδικασία για κάθε ζωντανό οργανισμό. Η διαχείριση της τροφής ήταν η κινητήριος δύναμη στη διαμόρφωση του κόσμου μας. Από τους πρώτους κυνηγούς, τα μεγάλα συμπόσια στα Μινωικά ανάκτορα και ως την σημερινή εποχή, διαπιστώνουμε την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ελληνικού διατροφικού πολιτισμού. Ένα μέρος του είναι η Κρητική διατροφή, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και είναι στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η φιλοσοφία και η σύσταση της κρητικής διατροφής διδάσκει ένα λιτό τρόπο ζωής που συμβάλει στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων σε σχέση με την ποιότητα ζωής.


Μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια του συγκεκριμένου προγράμματος, επιδιώκεται οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων, να ενημερωθούν σχετικά με το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων, να προβληματιστούν και να αναπτύξουν στάσεις και δεξιότητες ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
Οι μαθητές:
-Να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα διατροφής ώστε να βελτιώσουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
-Να αντιληφθούν πώς επιδρά το τοπικό περιβάλλον στη διαμόρφωση του διατροφικού πολιτισμού και πως επηρεάζει την ποιότητα τροφής και την υγεία.
-Να ενημερωθούν για την Κρητική διατροφή, να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα και να διαπιστώσουν την αξία κατανάλωσης τους.
-Να διαπιστώσουν ότι με την κατανάλωση τοπικών προϊόντων ενδυναμώνεται η τοπική οικονομία.
-Να προβληματιστούν σε θέματα που αφορούν στην αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων (μείωση καταναλωτισμού και του οικολογικού αποτυπώματος- Τροφοχιλιόμετρα).
-Να συνδέσουν το καταναλωτικό πρότυπο της σύγχρονης εποχής με την κατανάλωση ενέργειας, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα.
- Να συσχετίζουν την επιλογή της τροφής με τις διατροφικές ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων (ημερ. λήξης των προϊόντων- προέλευση-θρεπτικά συστατικά στοιχεία) και να ενημερωθούν για τον ασφαλή τρόπο συντήρησής τους. 
- Να ενημερωθούν για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και τις συνέπειες που
έχουν στον άνθρωπο και στο περιβάλλον.
-Να αποκτήσουν πρωτοβουλία, να προβληματιστούν και να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Αφηστε καποιο σχολιο