Μέσα στη μόδα και οικονομικά - Μυστικά για φθηνές αγορές

Καλώς ή κακώς, το τζίνι και η καλή νεράιδα-νονά του παραμυθιού που θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες μας, έχουν προ πολλού εξαφανιστεί! Εμείς πάλι, αδυνατούμε να γίνουμε ταχυδαχτυλουργοί που θα βγάζουν από το καπέλο τους όχι έναν αλλά πολλούς λαγούς... Ας ανακαλύψουμε λοιπόν, τους κανόνες του έξυπνου shopping!

Mια περίπτωση, κατά την οποία μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες και πολλαπλές προσφορές είναι να κάνουμε τις αγορές μας σε καταστήματα στοκ. Βυθιστείτε στη χαρά της αναζήτησης και ζήστε τον... θρίαμβο μπροστά σε ένα κομμάτι Dolce&Gabbana ή σε ένα ζευγάρι Prada, που το βρίσκετε σε τιμή ευκαιρίας!

Οργάνωση: το Α και το Ω
Ιεραρχήστε τις ανάγκες σας και καταγράψτε όσα πιστεύετε ότι σας λείπουν. Η λίστα αυτή θα είναι ένας χρήσιμος οδηγός. Αποφασίστε αν θέλετε ρούχα και παπούτσια casual, για τη δουλειά ή για τις βραδινές σας εξόδους. Αξιολογήστε πόσα χρήματα είστε έτοιμοι να ξοδέψετε. Έτσι κι αλλιώς διαφορετικό είναι το ποσό για ένα απλό ρούχο και διαφορετικό για ένα επώνυμο. Οργανώστε όμως και τον χρόνο σας. Σε ένα στοκατζίδικο κατά... παράδοση θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εντοπίσετε αυτό που ψάχνετε ή αυτό που σας κάνει. Επιλέξτε λοιπόν, μια μέρα που ο χρόνος δεν σας πιέζει. 
Κάντε μια βόλτα στους δρόμους της Νέας Ιωνίας, αλλά και στα σύνορα Νέας Σμύρνης και Π. Φαλήρου, όπου δικαιωματικά αναδεικνύονται στα σημεία όπου μπορείτε να ανακαλύψετε «διαμαντάκια». Οι περιοχές αυτές κυριολεκτικά βρίθουν από καταστήματα στοκ για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Μια άλλη επιλογή, όπου είναι συγκεντρωμένες δεκάδες επώνυμες φίρμες, τις παλαιότερες κολεξιόν τους αλλά και καινούργια κομμάτια είναι το Factory Outlet ή το MacArthur Glenn Αλλά και επειδή, ρωτώντας πάει κανείς στην πόλη, ρωτήστε και φίλους, συναδέλφους και γνωστούς, όλοι θα έχουν και από μια διεύθυνση να σας εκμυστηρευτούν! 
Πριν ξεκινήσετε –αν έχετε τη δυνατότητα- κάντε ένα τηλεφώνημα για να μάθετε τις ώρες λειτουργίας. Και αυτό, γιατί μερικές φορές τα πρατήρια και τα στοκατζίδικα δεν λειτουργούν τις ίδιες ώρες με τα υπόλοιπα καταστήματα.

Ξεκινώντας το... σαφάρι
Μπαίνοντας σε ένα στοκατζίδικο, είναι πιθανόν να σας χτυπήσει καταναλωτική παραζάλη... Οι εκπτώσεις στα είδη τους συχνά μπορούν να μας φέρουν σε παροξυσμό. Μα είναι δυνατόν, παπούτσια DKNY μόνο 70 ευρώ; Και αυτό, το ταγιέρ Moschino ίσα που ακουμπά τα 100;Ηρεμήστε, και γυρίστε πίσω στην προηγούμενη παράγραφο! Τι γράφει η λίστα σας; Χρειάζεστε κάτι ανάλογο; Θα το φορέσετε; Είναι στο νούμερό σας; Σας αρέσει πραγματικά ή παρασύρεστε απλώς από τη δελεαστική τιμή; Μήπως είναι πραγματικά ντεμοντέ και άρα δεν φοριέται παρά ως vintage μετά από μια δεκαετία;

Μα καλούμαι να απαντήσω σε τόσο λογικές ερωτήσεις; Τόσα «αν» και «μήπως» για ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα κομμάτι ρούχου; Και όμως η ορθολογική απάντηση είναι ένα ηχηρότατο «ναι».  Η μεγαλύτερη παγίδα στα στοκατζίδικα είναι ότι θαμπωνόμαστε από τις χαμηλές τιμές και τις ευκαιρίες και την... πατάμε. Μην παρασυρθείτε από το οποιοδήποτε «θεϊκό» κομμάτι, γιατί αν δεν πληροί τις προϋποθέσεις θα καταλήξει απλώς στην ντουλάπα σας να σας πιάνει χώρο.

Μια άλλη βασική συμβουλή  είναι ότι πρέπει να ελέγχετε και να δοκιμάζετε οτιδήποτε πρόκειται να αγοράσετε. Σε κάποιες περιπτώσεις στα στοκατζίδικα φθάνουν κάποιοι ελαττωματικοί κωδικοί. Και αν αυτό είναι κάτι ανεπαίσθητο που κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει, έχει καλώς, αλλά υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση να χρειάζεται μετά ένα σωρό επιδιορθώσεις για να φορεθεί. Αυτό σημαίνει χρόνο, χρήμα, αλλά και αληθινή απογοήτευση. Δεν αγοράσατε το σινιέ κομμάτι για να περάσει τα χίλια κύματα από το... χρυσό ψαλίδι. Επιλέξτε με σύνεση και αποφύγετε τη γνώμη της πωλήτριας. Τα κομμάτια σε ένα στοκατζίδικο είναι για να πωλείται, άρα η γνώμη της, το πιθανότερο είναι ότι «έχει φτιαχτεί ειδικά για σας». Στηριχτείτε στο δικό σας κριτήριο ή σε κάποιον που έχετε μαζί σας. Εκεί όμως που η πωλήτρια μπορεί να σας φανεί αληθινός θησαυρός, είναι αν το στοκατζίδικο αποδειχτεί αληθινός παράδεισος. Τότε μπορείτε να μάθετε το όνομά της και να τηλεφωνείτε για να μαθαίνετε τις νέες παραλαβές.

Γενικότερα, η χρυσή συμβουλή για τις επισκέψεις στα καταστήματα στοκ είναι η λέξη «μέτρο». Μέτρο στις αγορές σας, μέτρο στις επιλογές σας που πρέπει απαραίτητα να είναι στα... μέτρα σας!

womanidol.com