Οι φάροι "ενώνουν" Ηρακλειώτες με Ευρωπαίους μαθητές

  • Τρίτη, 17 Οκτώβριος 2017 07:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους μαθητών από την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Φινλανδία θα υποδεχτεί  το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου από χθες  Δευτέρα   έως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ / Δράση ΚΑ2 στο οποίο το σχολείο συμμετέχει.

Πιο συγκεκριμένα, το 13ο Γυμνάσιο συμμετέχει στο σχέδιο δράσης με τίτλο  «Keep on shining: a project on lighthouses», το οποίο συντονίζεται από το σχολείο IES JAROSO που βρίσκεται στην περιοχή Cuevas del Almanzora στην Ισπανία. Τα υπόλοιπα σχολεία που μετέχουν στην σύμπραξη είναι τα ακόλουθα: Merenojan της περιοχής Kalajoki στη Φινλανδίας, Liceo ginnasio gb vico της πόλης Νapoli στην Ιταλία και Europaschule Gymnasium της περιοχής Westerstede στη Γερμανία.

Γενικοί σκοποί του προγράμματος είναι να γνωρίσουν όλοι οι μετέχοντες στο πρόγραμμα τους φάρους σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης και να έλθουν σε επαφή με την ιστορία τους, τους θρύλους ή λογοτεχνικά κείμενα που σχετίζονται με αυτούς, την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τη γνώση του Φαρικού δικτύου. Γενικότερα, το πρόγραμμα έχει ως στόχο την παροχή της δυνατότητας ουσιαστικής επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης στους μαθητές όλων των εμπλεκόμενων χωρών, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της συλλογικότητας, του ομαδικού πνεύματος και της αλληλεγγύης.

Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε από  7-11 Νοεμβρίου 2016 στην περιοχή Cuevas del Almanzora της Ισπανίας με στόχο την πρώτη γνωριμία των εμπλεκόμενων χωρών και τον συντονισμό των δράσεων, ενώ ακολούθησαν κι άλλες στη Νάπολη της Ιταλίας και  στο Westerstede της  Κάτω Σαξονίας, στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, το 13ο Γυμνάσιο πρόκειται να προσεγγίσει το θέμα των φάρων από εικαστική σκοπιά. Ειδικότερα προγραμματίζεται μεταξύ άλλων οργάνωση διαγωνισμών εικαστικής και φωτογραφικής έκθεσης με θέμα τους φάρους, από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, κατασκευή της μακέτας, δημιουργία του φάρου των γνώσεων, δημιουργία αφίσας κ.ά. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν εκδρομές στην Κνωσό, στον φάρο Χανίων, Ρεθύμνου και τον Άγιο Νικόλαο – Πλάκα – Σπιναλόγκα.

Επίσης την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου θα γίνει αποχαιρετιστήρια εκδήλωση προς τιμή των φιλοξενουμένων.