Τι είναι η νόσος του τεννίστα; Συμπτώματα και θεραπεία

  • Δευτέρα, 16 Οκτώβριος 2017 17:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Η επικονδυλίτιδα του αγκώνα είναι μια πάθηση που εμφανίζεται κυρίως στους τενίστες, γι’ αυτό διεθνώς ονομάζεται tennis elbow(αγκώνας του τενίστα).
Οι ερευνητές Gruchow, William, Douglas και Pelletier, ανακάλυψαν ότι περίπου 42% όσων ασχολούνται με το τένις, εκδηλώνουν συμπτώματα επικονδυλίτιδας έως τα 60 τους χρόνια.
Ωστόσο η ασθένεια έχει δύο υποκατηγορίες, την έξω επικονδυλίτιδα, που εντοπίζεται πιο συχνά από την  έσω επικονδυλίτιδα, γνωστή και ως golfer elbow, καθώς προσβάλλει και τους γκόλφερ.
Όπως ενημερώνουν οι επιστήμονες, πιθανότητες να νοσήσουν από την ασθένεια δεν έχουν μόνο οι αθλητές του τένις και του γκολφ, αλλά και όσοι ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα ή καταπονούν τους μυς των χεριών τους σε καθημερινή βάση, ακόμη και χωρίς να το καταλαβαίνουν.

 

Τα συμπτώματα

- Η εκδήλωση της νόσου μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό κατά την άθληση, λόγω ελλιπούς προθέρμανσης, σε τραυματισμό από τράνταγμα ή να είναι αποτέλεσμα μικρών τραυματισμών που συσσωρεύτηκαν.
- Οι απότομες κινήσεις συνδέονται με την επιβάρυνση των τενόντων και επιδεινώνει την θεραπεία παλαιότερων μικροτραυματισμών.
- Σε όλες τις μορφές, η πάθηση προκαλεί έντονο πόνο στα χέρια, από τον αγκώνα προς την παλάμη, καθώς επιβαρύνονται οι τένοντες.
- Στην έξω επικονδυλίτιδα ο πόνος εντοπίζεται από την εξωτερική πλευρά του αγκώνα, ενώ στην έσω από την εσωτερική πλευρά.
- Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και άμεση ξεκούραση των μυών, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνα και να διαρκέσουν χρόνια.
- Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ασθένεια θεραπεύεται σε 9-12 μήνες, αρκεί να σταματήσει κάθε ενασχόληση που επιβαρύνει τους τένοντες.
- Σε περίπτωση που ο πόνος εμποδίζει την ολοκλήρωση των απλών ασχολιών της καθημερινότητας, όπως η οδήγηση, το μαγείρεμα και άλλα, υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που απαλύνουν τον πόνο.

 

Μέθοδοι θεραπείας

- Απαραίτητη για την θεραπεία της έσω και έξω επικονδυλίτιδας, είναι η διακοπή όποιας ενασχόλησης καταπονεί τα χέρια, τους μυς και τις αρθρώσεις.
- Η φυσικοθεραπεία, είναι μέθοδος αποτελεσματική για ήπιας μορφής επικονδυλίτιδα, που μπορεί να ενισχυθεί και από απαλό τοπικό μασάζ μερικές φορές την ημέρα.
- Το μασάζ εφαρμόζεται από τον πάσχοντα, δεν χρειάζεται η παραπομπή σε ειδικό.
- Παλαιότερα γίνονταν 3 ενέσεις κορτιζόνης, μία ανά εβδομάδα, όμως η μέθοδος πλέον έχει τροποποιηθεί.
- Γίνεται 1 ένεση ανά 2 μήνες, σε συνδυασμό με τοπικούς βελονισμούς.
- Παγκοσμίως η ενέσιμη θεραπεία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, 90%, όμως έχει κατηγορηθεί για νεκρώσεις και δυσκαμψίες του τένοντα.
- Οι ειδικοί προτείνουν την ακινησία των μυών, με τοποθέτηση γύψου για έναν με δύο μήνες(ανάλογα με την περίπτωση).
- Σε πειραματικό στάδιο βρίσκεται η θεραπεία με βελονισμό.
- Χρησιμοποιούνται μικρές βελόνες βουτηγμένες σε ξυλοκαϊνη, με σκοπό την παραγωγή κολλαγόνου στους τένοντες.

 

Πηγή: valueforlife