Μήπως μιλάς και εσύ στον ύπνο σου;

  • Σάββατο, 14 Οκτώβριος 2017 17:11
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Αν μιλάς κι εσύ στον ύπνο σου καλωσόρισες στο group! Τι συμβαίνει όμως, πραγματικά όταν μιλάς ενώ κοιμάσαι; Τι μπορεί να γίνεται εκεί στο υποσυνείδητό σου και υπάρχει κίνδυνος ν’ αποκαλύψεις ακόμα και τα πιο σκοτεινά σου μυστικά;

Απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα δίνει μια νέα γαλλική μελέτη. Η έρευνα αποκάλυψε πως η πιο κοινή λέξη που λέμε ενώ κοιμόμαστε είναι η λέξη “όχι”. Αρνητικοί και απαισιόδοξοι ακόμα και στον ύπνο μας;

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, πολλοί είναι αυτοί που βρίζουν στον ύπνο τους ενώ οι άνδρες μιλάνε περισσότερο απ’ τις γυναίκες.

Το να μιλάς στον ύπνο σου (somniloquy) συνδέεται με μια άλλη σειρά από καταστάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου, όπως είναι η υπνοβασία ή οι εφιάλτες.

Αυτά μπορεί να συνδεθούν με το νευρικό σύστημα, το οποίο έχει υπερδιεγερθεί. Αυτό με τη σειρά του ενδεχομένως οφείλεται ή επηρεάζεται απ’ την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας λίγο πριν πέσουμε για ύπνο ή την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, εξηγεί η ειδικός Nerina Ramlakhan.

Αλλά αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να διαπιστωθούν και σε ανθρώπους οι οποίοι είναι αρκετά αυστηροί, τελειομανείς αλλά δεν λένε αυτό που πραγματικά θέλουν να πουν στον “ξύπνιο” τους. Επομένως όταν πηγαίνουν για ύπνο βγάζουν όλα τους τ’ απωθημένα!

Μπορείς ν’ αποκαλύψεις και τα πιο βαθιά σου μυστικά ενώ κοιμάσαι; Και μόνο η ιδέα είναι συναρπαστική, μάλλον όχι γι’ αυτόν που κοιμάται και τα λέει αλλά γι’ αυτόν που ακούει! Υπάρχουν, μάλιστα, εφαρμογές οι οποίες καταγράφουν όλα όσα λες στον ύπνο σου. Χμμ ενδιαφέρον!

Ο καθηγητής Jim Hornoe, πρώην διευθυντής του ερευνητικού κέντρου του ύπνου στο Πανεπιστήμιο Loughborough αναφέρει πως μιλάμε στον ύπνο μας όταν κοιμόμαστε πολύ ελαφριά!

Από έναν “ελαφρύ” ύπνο σ’ ένα λίγο πιο βαθύ, και κάθε 70 με 90 λεπτά, περνάς από ένα στάδιο που ονειρεύεσαι, το οποίο επανεμφανίζεται κάθε 90 λεπτά.  Το να μιλάς στον ύπνο σου δεν συνδέεται με τα όνειρα αλλά μ’ έναν ελαφρύ ύπνο, όπου το μυαλό είναι νευρικό

Και ναι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ κοιμόμαστε!  Η κατάσταση αυτή είναι περισσότερο συνηθισμένη στα παιδιά ενώ μπορεί να οφείλεται και σε κάποιον γενετικό παράγοντα.

Το άγχος και η νευρικότητα τείνουν να συμβάλλουν στην ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γενικότερα, σύμφωνα και με τον Horne, όσοι μιλούν στον ύπνο τους αντανακλούν κάποια μορφή ανησυχίας.

Αν ο σύντροφός σου όμως μιλάει κατ’ επανάληψη στον ύπνο του, σταμάτα να προσπαθείς να βγάλεις νόημα  και ν’ ανακαλύψεις κάποιο μυστικό του αλλά μάθε τι τον απασχολεί!

 

Πηγή: ipop