Τιμούν στην Ελούντα τον Ελβετό οδοντίατρο που για 27 χρόνια φρόντιζε τους λεπρούς της Ελλάδας

Ένα σπουδαίο Άνθρωπο, τον Ελβετό φιλέλληνα και ανθρωπιστή οδοντογιατρό Julien Grivel, που επί 27 συναπτά χρόνια, από το 1972 μέχρι και το 1998, πρόσφερε αφιλοκερδώς τις ιατρικές του υπηρεσίες στους ασθενείς χανσενικούς, στο θεραπευτήριο της Αγίας Βαρβάρας στο Αιγάλεω, θα τιμήσει με την αναγόρευσή του σε επίτιμο δημότη του, ο Δήμος Αγίου Νικολάου, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων  «Δημήτριος Αρναουτάκης» της Δημοτικής Κοινότητας Ελούντας.  

Ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός θα προσφέρει στον τιμώμενο το μετάλλιο του Δήμου ενώ για τη ζωή και το ανθρωπιστικό του έργο και προσφορά, θα μιλήσει ο πολιτικός μηχανικός Κωστής Μαυρικάκης. Το συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο Δάσκαλος & συγγραφέας, Δ/ντής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, Δρ Μανόλης Μακράκης. 

Επίσης θα προβληθεί και σχετική ταινία για τη ζωή του τιμώμενου. Ο κ. Julien Grivel, συνεχίζει ήδη από το 1972 κατά τη διάρκεια της 27ετούς ανθρωπιστικής του προσφοράς στους έλληνες χανσενικούς, να επισκέπτεται ανελλιπώς και μέχρι σήμερα τον τόπο μας, συμμετέχοντας σε εθελοντικές εκπαιδευτικές δράσεις και εκδηλώσεις συλλογικών φορέων.

 Μέχρι σήμερα έχει τιμηθεί επανειλημμένα από διαφόρους φορείς και συλλόγους της χώρας μας, για το ουμανιστικό του έργο με κορυφαία τη βράβευσή του το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών.

 

Ποιός είναι ο Julien Grivel 

Γεννήθηκε στην Γενεύη της Ελβετίας την 1η Φεβρουαρίου 1943, όπου και σπούδασε. Το 1969, απέκτησε το πτυχίο της Οδοντιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και από το 1972 μέχρι το Μάρτιο του 2008 διατήρησε το δικό του οδοντιατρείο στην ίδια πόλη. Από το 1972 μέχρι το 1998, μετέβαινε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο, για 15 μέρες, στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων «Αγία Βαρβάρα», στο Αιγάλεω, όπου περιέθαλπτε αφιλοκερδώς τα δόντια των χανσενικών του Ιδρύματος.

Το 1980, τιμήθηκε με τον Αργυρό Σταυρό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το 1998, ανακηρύχθηκε Διδάκτορας Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μετά την εκπόνηση και υποστήριξη της διατριβής του, με τίτλο «Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον εικοστό αιώνα », για την οποία έλαβε το βραβείο Tissot. Η διατριβή μεταφράστηκε στα ελληνικά και εκδόθηκε απο την Κοινοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ελούντας (Κ.ΕΠ.ΑΝ.ΕΛ.), το 2002.

Το 2008, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ιδρυτικό μέλος, από το 1988 μέχρι το 1996, της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACDAM, στο Μαλί της Αφρικής, ασχολήθηκε με την εκπαίδευση νοσοκόμων-οδοντιάτρων, ίδρυσε δύο κέντρα οδοντιατρικής, ένα χειρουργείο και εξασφάλισε τον εξοπλισμό πολλών μαιευτηρίων, τόσο στο χωριό Μπαρουέλι όσο και στην πόλη του Σέγκου. Τον Μάιο του 2011, έγινε επίτιμο μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λασιθίου. Το Σεπτέμβρη 2011 έγινε επίτιμος Πρόεδρος της ΕΕΝΟ (Ελληνική Εταιρεία Νοσοκομειακής Οδοντιατρικής) στην Αθήνα. Το 2011, εκδόθηκε στην Ελβετία το βιβλίο του "Sévasti" (μία αφήγηση για την λέπρα).