Δωρεάν ξεναγήσεις, εργαστήρια και παραμύθια - "Πνοές Ανέμων" σε Μουσεία της Κρήτης

Σε Ηράκλειο και Χανιά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσιε για παιδιά αλλά και για μεγάλους στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργωανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού με γενικό τίτλο “Πνοές Ανέμων” σε όλη τη χώρα .

Στην Κρήτη συμμετέχουν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Ηρακλείου και Χανίων και το Ιστορικό Μουσείο στο Ηράκλειο.

Εκτός από την ελεύθερη είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία από 19 ως 22 Οκτωβρίου, θα γίνουν θεματικές ξεναγήσεις για παιδιά και μεγάλους, θα παρουσιαστούν ευρήματα και κατασκευές που σχετίζονται με τις πνοές ανέμου ενώ θα γίνουν  εργαστήρια και θα αναπτυχθούν παραμύθια με διασραστικές μορφές αφήγησης. 

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση: “ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή”.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017. Σε αυτές συμμετέχουν 52 Φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια, ενώ 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 19 - 22 Οκτωβρίου 2017, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

 

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου οργανώνει θεματικές ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσές του με τον τίτλο «Στην ιέρεια των ανέμων – anemo ijereja». Με άξονα τη ρητή αναφορά σε ενεπίγραφη πινακίδα της Γραμμικής Β’ στην «ιέρεια των ανέμων» η θεματική ξενάγηση θα επικεντρωθεί στην εμπλοκή του ανέμου σε λατρευτικές ιεροπραξίες της Μινωικής Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν απεικονίσεις της «αιωρούμενης θεϊκής μορφής» (θεοφάνεια) σε τοιχογραφικά και σφραγιδογλυφικά δείγματα.

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων:

- Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 10:00 – 12:00, θα γίνουν δύο ωριαίες ξεναγήσεις ανά ημέρα, που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες.

- Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 11:00 – 13:00, δύο ωριαίες ξεναγήσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2810 279060 (Δ. Σφακιανάκης)

Το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στις 19 και 20 Οκτωβρίου στις 9:45 και στις 11:30, θα υποδεχτεί μαθητές προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ανακαλύψουν τα αντικείμενα που έχουν φτιαχτεί από «πνοές ανέμων». Η εκπαιδευτική δράση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του μουσείου με συνοδό μουσειοπαιδαγωγό, είτε οι σχολικές ομάδες μπορούν να λειτουργήσουν αυτόνομα με υποστηρικτικό υλικό που θα διατίθεται στην είσοδο του μουσείου.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 2810 283219 (Φ. Καμπάνη)

 

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων συμμετέχει στις εκδηλώσεις με δράσεις για παιδιά την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 11.00 - 12.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων.

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας ποντικός που ήθελε να παντρέψει τη θυγατέρα του...πήγε το λοιπόν στον Άνεμο κι εκείνος φύσηξε...κι από την πνοή του ξεχύθηκαν παραμύθια! Τα παραμύθια σκόρπισαν στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου, χώθηκαν στις προθήκες, σφήνωσαν ανάμεσα στα εκθέματα, σκάλωσαν στα ψηφιδωτά, και σας περιμένουν να ανακαλύψετε μαζί ´´Όσα είπε ο ´Ανεμος´´ στον ποντικό! Λαϊκά παραμύθια, αινίγματα και παροιμίες, μπλέκονται με τα εκθέματα του μουσείου και μας αποκαλύπτουν θησαυρούς της αρχαιότητας.

Τα παιδιά, μέσα από τεχνικές διαδραστικές αφήγησης θα ανακαλύψουν ποια αντικείμενα του μουσείου επηρεάζει ο Άνεμος, θα αναζητήσουν και θα εντοπίσουν, μέσα από γλωσσικά παιχνίδια ποιά από τα εκθέματα μπορούν να συσχετιστούν με τον άνεμο και θα απεικονίσουν εικαστικά τις μορφές του.

Παραμύθι και εργαστήρι στο Αρχαιολογικό μουσείο Χανίων από τις εκπαιδευτικούς Δήμητρα Βαλαβάνη και Εύη Δήμου. Στην μουσική επένδυση των παραμυθιών η Νίνα Γαμπά.

Για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας ( 5 έως 8 ετών). Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια δράσης: 1 ώρα περίπου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 28210 44418, 294487 (Ε. Κατάκη, Μ. Σκόρδου, Α. Τσίγκου)