Συνεργασία Περιφέρειας - ΕΛΚΕΘΕ για την έρευνα και παραγωγή

  • Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2017 20:44
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και την εκπροσώπησή του στις Βρυξέλλες δια του Γραφείου της Περιφέρειας συζήτησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Σπυρίδωνα Μαυράκο. 
Ο  κ.  Μαυράκος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τις ερευνητικές δράσεις των Ινστιτούτων του ΕΛΚΕΘΕ και την υλοποίηση μεγάλων ερευνητικών έργων στον τομέα της θαλάσσιας έρευνας στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο και σε ποικίλους τομείς όπως ενέργεια, περιβάλλον, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, γενετική, βιοτεχνολογία κα. Συζήτησαν για τις ευκαιρίες που αναδεικνύονται για την Κρήτη μέσα από ένα ευρύ φάσμα συνεργασιών με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και με τη συμμετοχή των σημαντικών ερευνητικών φορέων του νησιού, που διαπρέπουν σε διεθνές επίπεδο. Συζήτησαν ακόμα τις δυνατότητες συνεργασίας για την υλοποίηση έργων με επιχειρηματικό ενδιαφέρον και καινοτομία για το νησί, στο πλαίσιο της διασύνδεσης της έρευνας με την παραγωγή και τους ντόπιους επιχειρηματίες. 
Επίσης το ΕΛΚΕΘΕ στο πλαίσιο της συνεργασίας του  με την Περιφέρεια Κρήτης  για θέματα που αφορούν στο θαλάσσιο και παράκτιο χώρο της Κρήτης, θα υποστηρίζεται και θα εκπροσωπείται και στις Βρυξέλλες δια του Γραφείου της Περιφέρειας, για την ανάπτυξη επικοινωνίας με τους ευρωπαϊκούς φορείς, ευρωπαϊκά δίκτυα, και υπηρεσίες της Κομισσιόν, με στόχο την βέλτιστη ενημέρωση, ανάπτυξη συνεργειών και από κοινού διεκδίκησης χρηματοδοτικών ευρωπαϊκών κονδυλίων. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν  ο Γιώργος Αλεξάκης Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και η Ελένη Χατζηγιάννη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, που αναλαμβάνει το έργο της εκπροσώπησης-διαμεσολάβησης του ΕΛΚΕΘΕ στις Βρυξέλλες, καθώς η ίδια διατηρεί  πολυετή  συνεργασία με τους ερευνητές του κέντρου.