Εγκεφαλικό: Με ποιο είδος ημικρανιών συνδέεται

  • Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2017 07:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Υπολογίζεται ότι το 11%-13% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ημικρανίες.

Οι ημικρανίες είναι ως και τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες, και συνήθως πρωτοεμφανίζονται στην εφηβεία ή στην αρχή της ενήλικης ζωής. Οι πάσχοντες παρουσιάζουν πονοκέφαλο σε συνδυασμό με συμπτώματα όπως η ναυτία, οι έμετοι και η υπερευαισθησία στους ήχους και στο φως.

Ένας στους τρεις ασθενείς με ημικρανία μπορεί να εμφανίζει αύρα. Πρόκειται για σειρά νευρολογικών συμπτωμάτων, τα οποία συνήθως προηγούνται του πόνου.

Ο πάσχων μπορεί να βλέπει φωτεινές γραμμές, φωτάκια που αναβοσβήνουν ή και θαμπά τμήματα μέσα στο οπτικό του πεδίο. Τα συμπτώματα αυτά διαρκούν συνήθως λιγότερο από μια ώρα – συχνότερα 15 ως 20 λεπτά. Η ημικρανία τείνει να ακολουθεί την αύρα, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προηγείται ή να συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Κάποιοι πάσχοντες μπορεί επίσης να νιώσουν μούδιασμα ή «βελόνιασμα» σε ένα μέρος του σώματος (π.χ. το χέρι και το πρόσωπο στην ίδια πλευρά).

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η ημικρανία –και ιδίως η ημικρανία με αύρα– αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα επιστημόνων του ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη, μόνο τα άτομα που εμφανίζουν ημικρανίες με αύρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από το εθνικό αρχείο της Σουηδίας για τους διδύμους και παρακολούθησαν 53.000 δίδυμα για μια περίοδο 12 ετών. Το 16,2% των ατόμων του δείγματος έπασχε από ημικρανίες και το 6,7% από ημικρανίες με αύρα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 1.297 άτομα υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα «δεν προέκυψε αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στα άτομα με ημικρανία χωρίς αύρα. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους πάσχοντες από ημικρανία με αύρα, αν και ο κίνδυνος αυτός ήταν μικρότερος από αυτόν που έχει προκύψει από προηγούμενες μελέτες» ανέφερε η Μαρία Λαντς, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Τα ευρήματα δεν φάνηκε να επηρεάζονται από άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως το κάπνισμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα με ημικρανίες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Brain».

onmed.gr