Ο Μιχάλης Αεράκης συγκίνησε με την ομιλία του στο Δ.Σ.Χανίων για το ΔΗΠΕΘΕΚ

  • Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 19:16
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Όπως είναι γνωστό, το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με διάφορες διαδικασίες και γραφειοκρατικές φόρμες, "έληξε" τη σύμβαση του Μιχάλη Αεράκη, ο οποίος ήταν για 17 χρόνια καλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο Μιχάλης Αεράκης, ο άνθρωπος ψυχή του ΔΗΠΕΘΕΚ, πήρε το λόγο και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια. Μια ομιλία, η οποία πέρα από το συγκινητικό της τόνο και τις -ευγενείς -αιχμές του Κου Αεράκη, ιδιαίτερα προς τον Κύριο Σαρρή, ανέδειξε και την σημασία που έχει το ΔΗΠΕΘΕΚ για τον πολιτσμό της Κρήτης και όχι μόνο.

Στην απάντησή του ο Δήαμρχος Τάσος Βάμβουκας, αναφέρθηκε στην αδυναμία να συνεχίσει η σύμβαση του Κου Αεράκη, επικαλούμενος κωλυσυεργία από την πλευρά του υπουργείου πολιτισμού.

ολόκληρη η ομιλία του Μιχάλη Αεράκη, είναι η παρακάτω:

Η προσωπική μου ευγένεια μου υπαγορεύει να σας πω μέσα από ένα κείμενό μου κάτι συγκεκριμένο. Δεν θα απαντήσω σε όσα άκουσα, θα απαντήσει ο ιστορικός του μέλλοντος. Για 38 χρόνια είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και κρίνομαι αυστηρά. Μακριά από εμένα οι ενδοδημοτικές αντεγκλίσεις. Εξάλλου, πολλές φορές έχω δηλώσει πως το κόμμα και η παράταξή μου λέγεται ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης.

Λυπάμαι πραγματικά που το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει γίνει αντικείμενο σχολιασμών καθημερινά. Ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους αυτοί που το επέλεξαν για μικροπαραταξιακά συμφέροντα. Εγώ απάντησα σε ότι με αφορούσε ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Είμαι άνεργος κε Σαρρή πλέον.

Τι θα έπρεπε λοιπόν να γίνει και δεν έγινε; Να απαντήσει ο Δήμαρχος Χανίων για όσα λέει μία παράταξη και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ για τη θεσμική του ιδιότητα. Είναι καλύτερα που σύσσωμη η αντιπολίτευση φέρνει προς συζήτηση το θέμα; Τα πράγματα κάποια στιμγή θα κλείσουν αν το επιτρέψουν οι αλογόμυγες, αλλά η ουλή θα παραμείνει για να θυμίζει.

Θεωρώ αναντίρρητο να παρουσιάσω όσα έζησα 17 χρόνια, αλλά όλα έχουν και το βάρος της ευθύνης μου ως πολοίτης και ως Κρητικός για την πορεία του θεάτρου και με κάνουν υπερήφανο.

Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του κοινόυ σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το ΔΗΠΕΘΕΚ έκλεισε σημαντικά ραντεβού σε φεστιβάλ της χώρας με αποκορύφωμα την παρουσία του στην Επίδαυρο. Ανεβάσαμε 51 έργα, πάνω από 2.500 παραστάσεις, παρακολούθησαν πάνω από 600.000 θεατές, είχε 200 συνεργάτες και πάνω από 300 ηθοποιούς. Μας γνώρισε η ενδοχώρα της Κρήτης, ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι… όλες οι κοοινωνικές ομάδες.

Πάντα πίστευα και πιστέυω ότι ο πολιτισμός δεν κληρονομείται, αλλά κατακτιέται. Αυτό ήταν η βασική μου αρχή και σκοπός ζωής. Σήμερα που οι καιροί είναι χαλεποί και αφυδατωμένοι και επικρατεί ο εντυπωσιασμός προς χάρη συμφερόντων, η τέχνη μπορεί να βοηθήσει, γιατί προτείνει τον άνθρωπο ως την επένδυση για το παρόν και το μέλλον.

Για μας, η τόσο μοδάτη ανταποδοτικότητα σε είδος και όχι σε πνευματική καλλιέργεια είναι ξένη. Για 17 χρόνια το έργο μου χαρακτηρίστηκε, όχι ως μέσο ανέλιξης, δεν ήταν μία προσωπική διαδρομή, αλλά το όνειρό μου για την κοινωνία μας.

Εργάστηκα χωρίς εκπτώσεις, ίσως και με λάθη, για να συνεχίσω τη θεατρική παράδοση του τόπου μας. Όλα αυτά τα χρόνια το ΔΗΠΕΘΕΚ προσφέρει ποιότητα και πολιτισμό και προστατέψαμε τη θεατρική κληρονομιά μας. Την τοπική κοινωνία αναβαθμίζαμε ποιοτικά, επίμονα και πεισματικά.

Απευθυνθήκαμε παντού και καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος των πνευματικών αναγκών του τόπου μας. Διοργανώσαμε την έκθεση κουστουμιών, κάναμε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, κάναμε ξεναγήσεις για τους μαθητές, κάναμε θεατρικά παραμύθια και παραστάσεις στα σχολεία, συμμετείχαμε σε κοινωφελείς οργανισμούς και συσσίτια, κάναμε ημερίδες και εκδηλώσεις, ενώ συμμετείχαμε ως φορεάς υλοποίησης για τη μετάφραση του «Ερωτόκριτου» στα γαλλικά.

Αυτή η δράση του ΔΗΠΕΘΕΚ με κάνει να αισθάνομαι δικαιωμένος απέναντι στους Κρητικούς. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Παραδίδω και την οικονομική κατάσταση του θεάτρου…

Υποχρεώσεις μετόχων και Υπ. Πολιτισμού: 315.750 ευρώ
Εισπραχθέντα: 183.000 ευρώ
Υπόλοιπο: 132.750 ευρώ
Οφειλές τρίτων: 28.100 ευρώ
Ταμειακά διαθέσιμα: 149.500 ευρώ
Οφειλές ΔΗΠΕΘΕΚ: 125.000 ευρώ
Πάγια έξοδα: 50.000 ευρώ
Πλεόνασμα 2017: 135.350 ευρώ

Δεν υπολογίζονται απαιτήσεις από το Φεστιβάλ Αθηνών. Το δικαστήριο έγινε πριν από λίγες ημέρες. Δικηγόρος εκτιμά ότι η απόφαση θα είναι θετική και ήδη μας ενοχλούν για διακανονισμό και θα είναι υπόλογος όποιος υπογράψει διακανονισμό για τα οφειλόμενα των 160.000 ευρώ.

Θεωρώ ότι μετά από όλα αυτά τα στοιχεία που σας έδωσα, το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, να συνεχίσει να υπάρχει ως επαγγελματικός πυλώνας πολιτισμού στην Κρήτη. Το θέατρο πάντα υπηρετούσε ανθρωποκεντρικές αξίες».

μετά την ομιλία Αεράκη, το λόγο έλαβαν ο δήμαρχος και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι άσκησαν δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή για το χειρισμό του θέματος.

 

με στοιχεία από το parakritika.gr