Συνταγή για να φτιάξετε γαύρο μαρινάτο. Ευκολότερα από ότι νομίζετε.

  • Πέμπτη, 12 Οκτώβριος 2017 15:31
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ο Γαύροσ, είν αι ένα ψάρι που μοιάζει με τη σαρδέλα αλλά δεν έχει λέπια και αυτό τον κάνει να είναι πιο "βολικός" στην κατανάλωση. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά και υγιεινά ψάρια καθώς περιέχει  ω 3 λιπαρά, που κάνου  καλό ιδιαίτερα στο κυκλοφορικό σύστημα. Αυτή την εποχή τα ψαράδικα έχουν άφθονο γαύρο, ενώ όλα σχεδόν τον παραδίδουν καθαρισμένο ενώ ορισμένα και φιλεταρισμένο. Ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουμε μαρινάτο γεύρο που διατηρείται μήνες και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μεζεδάκι για τη ρακί ή συνοδευτικό σε όσπρια ή με σαλάτες.

Η συνταγή και η παρασκευή του; Πολύ απλή.

Φιλετάρουμε το γαύρο αν δεν είναι φιλεταρισμένος, και τον τοποθετούμε σε στρώσεις σε ένα τάπερ που κλείνει καλά.

Κατά την τοποθέτηση, τον πασπαλίζουμε γερά, σχεδόν να καλύπτει την επιφάνεια  σε κάθε στρώση, με ένα μίγμα που αποτελείται από:

4 μέρη αλάτι χοντρό, θαλασσινό, ένα μέρος μπούκοβο, ένα μέρος ρίγανη, ένα μέρος θυμάρι και μια πρέζα αλεσμένο γαρύφαλλο σε σκόνη.

Αφού πασπαλίσουμε -σχεδόν να καλύψουμε- και την τελευταία στρώση, ρίχνουμε σιγά σιγά ξύδι από κρασί, μέχρι να καλυφθούν όλες οι στρώσεις του γαύρου κλείνουμε το τάπερ και το βάζουμε στο ψυγείο.

 

Μετά από 6-12 ώρες, ανοίγουμε το τάπερ, χύνουμε όλο το υγρό που έχιε μέσα και καλύπτουμε το γαύρο με ελαιόλαδο ανακατεμένο με λίγο λεμονοχυμό (4 μέρη ελαιόλαδο ένα μέρος χυμό λεμονιού) και ο γάυρος μας είναι έτοιμος για κατανάλωση. Καλά κλεισμένος στο τάπερ και στο ψυγείο διατηρείται για 2 μήνες χωρίς κανένα πρόβλημα.

Καλή όρεξη λοιπόν!