Βίντεο: Η φωτεινή συνταγή του Ρότζερ Ντίκινς

Με 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ, από το υποβλητικό «Φάργκο» των Κοέν και το επιβλητικό «Κουντούν» του Μάρτιν Σκορσέζε, μέχρι το «Sicario» του Ντενί Βιλνέβ, ο 67χρονος Ρότζερ Ντίκινς σχεδόν μόνιμος συνεργάτης των αδερφών Κοέν και τρεις φορές βραβευμένος με BAFTA, μπορεί να κατοχυρωθεί ως ένας από τους πλέον χαρισματικούς και ταλαντούχους Διευθυντές Φωτογραφίας που διαθέτει η αμερικανική κινηματογραφική κοινότητα.

Καταφέρνοντας να συντονίσει σκιές, νοσταλγικές αναφορές, έντονες συγκινήσεις, χαλαρά χρώματα και σκονισμένα τοπία, ο Ντίκινς διαθετει μια εντυπωσιακή παλέτα από εμμονικά μοτίβα που διαπερνούν την κάμερά του.

Ο Ντίκινς είναι σήμερα ένα από τα γνωστότερα ονόματα στον κλάδο του και δυστυχώς μοιράζεται αυτό το αρνητικό σερί μαζί με έναν θρύλο, τον Τζορτζ Φόλσεϊ που υπήρξε υποψήφιος 13 φορές από το 1934 ως το 1964, σε 2 περιπτώσεις μάλιστα με διπλή υποψηφιότητα την ίδια χρονιά, μία για έγχρωμο και μία για ασπρόμαυρο φιλμ. Ο Ντίκινς κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα το 1995 για το «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ» και έκτοτε συγκέντρωσε άλλες δώδεκα, πέντε εκ των οποίων για συνεργασίες του με τους Κοέν. 

Φέτος θα απολαύσουμε την εικαστική του προσέγγιση στο σίκουελ «Blade Runner 2049» και μέχρι να τον δούμε να βραβεύεται με ένα Όσκαρ, απολαύστε τις αισθαντικές εικόνες ενός αυθεντικού καλλιτέχνη στο παρακάτω βίντεο. Μήπως φέτος είναι η χρονιά του; 

Οι σκηνές που εμφανίζονται στο βίντεο είναι από τις  ταινίες:

Barton Fink

Fargo

Jarhead

The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford

Kundun

No Country for Old Men

O Brother Where Art Thou

Prisoners

Revolutionary Road

A Serious Man

Skyfall

The Man Who Wasn't There

True Grit

The Village

Sicario

Unbroken

Hail, Caesar!

1984

Sid & Nancy

Blade Runner 2049

cineamg.gr