Δέκα τροφές που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνονται - Μπορούν να γίνουν ακόμα και δηλητήριο

Όταν περισσεύει φαγητό είναι μεγάλη ευκολία να μπορείς να το ζεστάνεις και να το καταναλώσεις. Κάποιες τροφές, όμως, δεν πρέπει να ξαναμπούν στο φούρνο ή στα μικροκύματα για ζέσταμα, αν θέλουμε να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας.

Σέλινο: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νιτρικά, μπορεί να γίνει τοξικό αν το ζεστάνει κάποιος ξανά, εκτός μαγειρέματος. Ο μεταβολισμός των νιτρικών αλάτων στον οργανισμό τα μετατρέπει σε νιτρώδη και στη συνέχεια σε νιτροζαμίνες, ουσίες που έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για εμφάνιση καρκίνου.

Κοτόπουλο: Η πρωτεΐνη που βρίσκεται στο κοτόπουλο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα, αν ξαναζεσταθεί έπειτα από 1-2 ημέρες. Ο καλύτερος τρόπος να το καταναλώσετε είναι να το αξιοποιήσετε κρύο, σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς.

Σπανάκι: Όπως συμβαίνει και με διάφορα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αλλά και σε νιτρικά. Όταν ξαναζεσταίνετε, λοιπόν, το αγαπημένο σας σπανακόρυζο, τα νιτρικά αυτά μετατρέπονται σε νιτρώδη και άλλες εππιβλαβείς ουσίες.

Αβγά: Άλλη μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη, τα αβγά δεν πρέπει να εκτίθενται σε υψηλή θερμοκρασία πολλές φορές. Αν τα ξαναζεστάνετε σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να γίνουν τοξικά και να φέρουν αναστάτωση στο πεπτικό σας. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να τα μαγειρεύετε μόνο όταν πρόκειται να τα καταναλώσετε.

Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, ιδανικά, πρέπει να καταναλώνονται την ίδια ημέρα που μαγειρεύονται κι ο λόγος είναι η πολύπλοκη σύνθεση πρωτεΐνης τους. Όταν πρόκειται να τα μαγειρέψετε, μετρήστε ακριβώς την ποσότητα που θα χρειαστείτε για την ημέρα αυτή.

Ρύζι: Σύμφωνα με το Food Standards Agency, η κατανάλωση ρυζιού αποθηκευμένου σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο λόγος είναι τα βακτηριακά κύτταρα που υπάρχουν στο ρύζι, παραμένουν ακόμη κι αφού το ξαναζεστάνουμε.

Ρέβα (ή γογγύλι): Η ρέβα αποτελεί συνηθισμένο υλικό σε σούπες και ζωμούς. Επειδή, όμως, περιέχει υψηλή ποσότητα νιτρωδών, το να ξαναζεστάνετε ένα πιάτο με ρέβα δεν συστήνεται, καθώς μπορεί να γίνει τοξικό.

Έλαια: Κάποια έλαια όπως το σταφυλέλαιο, το καρυδέλαιο, το φουντουκέλαιο και το λιναρέλαιο έχουν χαμηλό σημείο καπνού (εκεί ορίζεται η θερμοκρασία στην οποία μία λιπαρή ύλη αρχίζει να καπνίζει). Αυτό σημαίνει ότι αν τα ξαναζεστάνουμε, τότε ταγκίζουν και καλύτερα να αποφεύγετε να τα χρησιμοποιείτε ως μαγειρικά έλαια. Προτιμήστε να τα περιχύνετε στις σαλάτες ή τα πιάτα σας ωμά, για να δώσετε γεύση.

Παντζάρι: Όπως το σπανάκι, έτσι και το παντζάρι είναι πλούσιο σε νιτρώδη, γι’ αυτό προτιμήστε να τα καταναλώσετε κρύα, αν σας περισσέψουν.

Πατάτες: Οι πατάτες είναι θρεπτικές, αλλά χάνουν τη διατροφική τους αξία αν τις αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα. Στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και δηλητηρίαση.

clickatlife.gr