Θα κυκλοφορήσουν ανέκδοτα ποιήματα του Leonard Cohen

  • Τρίτη, 10 Οκτώβριος 2017 18:36
  • Συντακτική Ομάδα
  • Βιβλίο

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που αποχαιρετίσαμε τον υπέροχο Leonard Cohen, αλλά οι μνήμες από τον Καναδό τραγουδοποιό παραμένουν ζωντανές με ένα καινούργιο βιβλίο με ποιήματα το οποίο ολοκλήρωσε λίγες ημέρες πριν τον θάνατό του.

Ο Guardian αναφέρει ότι το τελευταίο βιβλίο με τα ποιήματα του Cohen, The Flame, κεντρίζει με ενθουσιασμό τη "φλόγα και τον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα μας απειλεί την εξαφάνισή της". Παρόλο που η περιγραφή δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για το τι να περιμένουμε, το σίγουρο είναι ότι το βιβλίο θα δημοσιευθεί τον επόμενο χρόνο, τον Οκτώβριο του 2018, με στίχους από τα τελευταία τρία άλμπουμ του Cohen - καθώς και το album Blue Alert της φίλης και συνεργάτιδάς του Anjani.

Το βιβλίο The Flame θα είναι ένα το τελευταίο από τα πολλά που έχει βιβλία ποίησης που έχει γράψει ο Cohen, συμπεριλαμβανομένων και το Flowers for Hitler (1964) και το Book of Longing (2006). Ο Cohen άλλωστε ξεκίνησε να χτίζει την καριέρα του μέσα από τα ποιήματα που έγραφε.
Σύμφωνα με το New Yorker, ο καλλιτέχνης ζούσε στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του '60 και έβγαζε τα προς το ζην γράφοντας θλιβερά ποιήματα, προτού βρεθεί στην Ελλάδα. Εδώ, έγραψε ακόμα περισσότερα και γνώρισε τη Marianne, τη μούσα του που τον ενέπνευσε να γράψει ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του, το "So Long Marianne".

Ύστερα, ξεκίνησε να γράφει τραγούδια και κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ, τα τραγούδια του Leonard Cohen, το1967, χωρίς όμως να απαρνηθεί τις ποιητικές του ρίζες. Ο manager και διαχειριστής της περιουσίας του, Robert Coony Robert Kory, μίλησε στον Guardian για τη σύλληψη του νέου βιβλίου: "Κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του, ο Leonard είχε εστιάσει σε μία και μοναδική ασχολία - να ολοκληρώσει αυτό το βιβλίο, που δημιουργήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα αδημοσίευτα ποίηματα και τις σημειώσεις του. Η φλόγα και ο τρόπος με τον οποίο η κουλτούρα μας απειλούσε την εξαφάνισή της ήταν κάτι που τον απασχόλησε ιδιαίτερα.

Αν και η υγεία του δεν ήταν καλή, ο Leonard πέθανε απροσδόκητα. Όσοι από εμάς είχαν το σπάνιο προνόμιο να περνάμε χρόνο μαζί του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αναγνώριζαν ότι η φλόγα καίει φωτεινή μέσα του μέχρι το τέλος. Αυτό το βιβλίο, που ολοκληρώθηκε μόνο λίγες ημέρες πριν το θάνατό του, αποκαλύπτει σε την εσωτερική του φλόγα σε όλη της την ένταση".

 

Πηγή: madamefigaro