Παλιός Κρητικός σταύλος έγινε υπέροχο σπίτι - Παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία σε αρμονία

  • Τρίτη, 10 Οκτώβριος 2017 08:40
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Στο ιστορικό και ορεινό χωριό της Κριτσάς στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, ένας παλιός μονόχωρος θάλαμος που τα παλιά χρόνια ήταν αποθήκη και σταύλος, συντηρείται, αναπαλαιώνεται και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο σπίτι με πολλά παραδοσιακά στοιχεία. 
Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής χρήσης είναι η επίπλωση με αντίκες και η διατήρηση γνήσιων μεσαιωνικών στοιχείων της παλιάς κατασκευής τα οποία είναι μοναδικά, όπως η διπλή κεντρική πόρτα της εισόδου. 
Στο βάθος του ενιαίου χώρου έχει δημιουργηθεί ένα πατάρι το οποίο χρησιμεύει σαν κρεβατοκάμαρα (με παλιό σιδερένιο κρεβάτι), ενώ κάτω του έχει διαμορφωθεί η κουζίνα.

Οι τραβέρσες της οροφής τα ξύλινα πρέκια των κουφωμάτων, η γυμνή πέτρα εδώ κι εκεί και η παρουσία διακοσμητικών και επίπλων με καθαρά μεσαιωνικό χαρακτήρα και καταγωγή (μπαούλα, μανουάλια, καθρέπτες κλπ) είναι στοιχεία που συμπλέκονται ευχάριστα με νέα έπιπλα (όπως ο καναπές) και μοντέρνα υφάσματα δημιουργώντας ένα σύνολο με δική του χαρακτηριστική προσωπικότητα.
Το σπίτι βρίσκεται μέσα σε ένα χωράφι με δικό του εκκλησάκι, βεράντες και κήπο, όπου σήμερα - όπως και παλιά - παράγονται λαχανικά και φρούτα.

omorfipoli.com

1 Σχόλια