Στην Κρήτη "βαφτίζουμε" χόρτο ως "ψάρι του βουνού"- Συνταγή για τους ιδιαίτερους αγογλωσσοκεφτέδες

  • Δευτέρα, 9 Οκτώβριος 2017 09:10
  • Συντακτική Ομάδα
  • Συνταγές

Ακούγοντας ψάρι ο νους μας πάει στη θάλασσα. Όμως στην Κρήτη το "ψάρι του βουνού" είναι χόρτο και πιο συγκεκριμένα ο αγόγλωσσος . Ο νομάζεται έτσι επειδή  μαγειρεύεται όπως η μαρίδα, τηγανητό με αλεύρι ή κουρκούτι και φυσικά με ελαιόλαδο. Μαζεύουμε τις κορυφές, τις πλένουμε με λίγο αλεύρι και αλάτι και είναι έτοιμες για το τηγάνι μας. Με το ίδιο χόρτο γίνονται και οι"Αγογλωσσοκεφτέδες". Αγόγλωσσος -σε μικρά κομματάκια που έχουν ζεματιστεί πρώτα- μαϊντανός, φρέσκο κρεμμύδι, μάραθο, λάδι, αλεύρι και άνηθο είναι τα συνθετικά τους. Οι αλευρωμένοι "αγογλωσσοκεφτέδες" μαγειρεύονται και δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Ως χόρτο έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.

Ο αγόγλωσσος είναι πόα πολυετής µε βλαστό όρθιο τριχωτό τα φύλλα είναιλογχοειδή καιτα άνθη χρώµατος µπλε. Η άνθισή του γίνεται από τον Απρίλιο έως το Μάιο.

Το φυτό αυτό δεν έχει µεγάλη εξάπλωση, βρίσκεται σε µικρούς πληθυσµούς σε όλη την Κρήτη και το συναντάµε σε άκρες δρόµων, χωραφιών κυρίως σεπεδινές, ηµιορεινές περιοχές. Ο αγόγλωσσος είναι έτοιµος για κατανάλωση από το Μάρτιο έως τον Απρίλιο. Από αυτόν καταναλώνονται τα τρυφερά φύλλα, που τρώγονται όπως το σπανάκι και ,επιπλέον, τα φύλλα αφού βραστούν πλάθονται σαν κεφτέδες. Είναι χόρτο που τρώγεται µόνο του, δεν συνδυάζεται µε άλλα χόρτα, είναι εύγευστο και γλυκό. 

Η συνταγή γι αυτούς τους ιδιαίτερους κεφτέδες έχει ως εξής:

ΑΓΟΓΛΩΣΣΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
1 ματσάκι αγόγλωσσοι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 ξερό κρεμμύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αγόγλωσσος- σε μικρά κομματάκια που έχουν ζεματιστεί πρώτα- μαϊντανός, φρέσκο κρεμμύδι, μάραθο, λάδι, αλεύρι και άνηθο είναι τα συνθετικά τους. Πλάθονται όλα τα υλικά μαζί. Οι αλευρωμένοι ‘αγογλωσσοκεφτέδες’ τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και δίνουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η συνταγή είναι της κ. Ιωάννας Παντελάκη  από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης incrediblecrete.gr