Εύα Κοντού, μεταφέρει τη "φωνή" της Μεσαράς στον κόσμο - Ξεχωριστές εκπομπές πολιτισμού και παράδοσης

  • Πέμπτη, 5 Οκτώβριος 2017 09:00
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Τον πολιτισμό και την παράδοση της Μεσαράς μέσα από τους ανθρώπους της “γνωρίζει” στο ευρύ κοινό η Εύα Καπελάκη Κοντού. Ο δίαυλος επικοινωνίας που χρησιμοποιεί η κ. Κοντού είναι η συχνότητα του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας "Εύδιος Λιμήν".

Με προσωπικό στυλ και ιδιαίτερη αγάπη η κ. Κοντού παρουσιάζει τόπους και ανθρώπους προσθέτοντας μια σημαντική δραστηριότητα στα όσα ως σήμερα ασχολήθηκε. Η ίδια θα πει για αυτές τις εκπομπές : “ασχολούμαι με την έρευνα και υλοποίηση- ραδιοφωνική παραγωγή -μιας σειράς εκπομπών με θέμα: "Ταξιδεύοντας στη Μεσαρά". Σκοπό έχουν ν ακουστεί η φωνή του κόσμου της Μεσαράς, από όποιο μετερίζι κι αν είναι. Η προσπάθεια αυτή γίνεται εθελοντικά, στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας, "Εύδιος Λιμήν".

Έχει ήδη περατωθεί η μετάδοση του πρώτου κύκλου εκπομπών και ετοιμάζω το δεύτερον κύκλο με θέμα: "Λυράρηδες και οργανοποιοί της Μεσαράς".

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ Μακάριο που με εμπιστεύτηκε”.

Η ραδιοφωνική της εμπειρία ωστόσο ξεκινά νωρίτερα όταν το 2014 παρουσίασεστο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, την έρευνά της με θέμα: " Οδοιπορικό στην Εκπαίδευση από το 1940 - σήμερα" σε 4 εκπομπές, στα πλαίσια της δυνατότητας που παρείχε το ραδιόφωνο στους πολίτες: " Κάνε την εκπομπή σου".

Καταγωγή και αγάπη

Οι εκπομπές της Εύας Κοντού έχουν την ιδιαιτερόητα ότι γνωρίζουν στο ευρύ κοινό ανθρώπους ή τόπους ξεχασμένους, ακόμα και ανθρώπους που δεν είχαν την ευκαιρία να δείξουν “προς τα έξω” όσα κάνουν. Καταγράφεται με αυτόν τον τρόπο ένα μοναδικό υλικό το οποίο θα μπορούσε η Μητρόπολη να αξιοποιήσει αργότερα με διάφορους τρόπους. Κυρίως όμως διασώζονται μαρτυρίες που ίσως αποδειχθούν σημαντικές στο μέλλον.

Όπως η ίδια λέει: “φέρνω σε επαφή τους ανθρώπους της παράδοσης της Μεσαράς, που είναι εξαιρετικά πλούσια και κάνω μια προσπάθεια ώστε να γίνουν γνωστοί και να αξιολογηθεί η προσφορά τους από το ευρύ κοινό μέσα από τη συχνότητα του σταθμού”.

Φυσικά, αφού πρόκειται για μια καθαρά εθελλοντική προσπάθεια, ξεκινά από την αγάπη της για τον τόπο, τον τόπο που τη γέννησε, που ποτέ δεν ξέχασε και που τις δίνει “ανάσες ζωής” κάθε φορά που τον επισκέπτεται. Τώρα μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στο Ηράκλειο και τη Μεσαρά με πολλές δραστηριότητες και στις δύο περιοχές.

Η “περιπλάνηση”

Η Εύα Κοντού γεννήθηκε στον Σίβα του Δήμου Φαιστού και έμαθε τα πρώτα γράμματα στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Τελείωσε το γυμνάσιο στις Μοίρες και κατόπιν φοίτησα στο Μαράσλειο Λύκειο Αθηνών λόγω μετακόμισης της οικογένειάς στην Αθήνα.

Μετά την αποφοίτησή από το Λύκειο - Μαράσλειο, φοίτησε στη ιδιωτική Σχολή "DIDACTA" , παίρνοντας το δίπλωμα γραφομηχανής και λογιστικής.

Αμέσως μετά σπούδασε στην Νάπολη της Ιταλίας στο Πανεπιστήμιο "FEDERICO II" στο τμήμα των Κλασικών Γραμμάτων "Lettere Classiche".

Επέστρεψε στην Αθήνα και εργάστηκε σε ιδιωτικά σχολεία και οργανισμούς στο τμήμα εκμάθησης ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας (επίπεδα πτυχίων: CELI, PALSO, DIPLOMA DELL´ ISTITUTO ITALIANO D´ ATENE]. Επίσης ασχολήθηκε με μεταφράσεις βιβλίων και εγγράφων επιστημονικής ορολογίας και εργάστηκε ως υποδιευθύντρια και διευθύντρια στο τμήμα Ιταλικής γλώσσας του εκπαιδευτικού Οργανισμού Ξένων Γλωσσών "ΚΑΡΑΡΗΓΑΣ".

Η “επιστροφή”

Το 2004 επέστρεψε στο Ηράκλειο και τον Αύγουστο του ίδιου έτους παντρεύτηκε τον Γιάννη Κοντό ( καλλιτέχνη της πέτρας). Απέκτησε ένα γιο τώρα 11 ετών, τον Κωνσταντίνο, και ζει με την οικογένεια της στο Ηράκλειο - Αμμουδάρα.

Από το 2010 αρθρογραφεί στις εφημερίδες "ΆΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ", "ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ", "ΚΑΡΦΙ" και στον ηλεκτρονικό τύπο ´CRETEPLUS´, "CRETALIVE", "E KRITI". To 2014 - 2016 συμμετείχε στην ομάδα της ενορίας Αγίου Τίτου Τυμπακίου ως επιμορφώτρια του παιδικού τμήματος της θεατρικής ομάδας, της νεανικής δημοσιογραφίας και ιταλικής γλώσσας, (εθελοντικά). Συμμετείχε και σε θεατρικές παραστάσεις του Π.Κ. της ενορίας.

Εργάστηκε για την καταγραφή και προβολή του έργου του Μεγάλου εκλιπόντος εικαστικού, Μπότη Θαλασσινού.

.Αυτή την περίοδο παρακολουθεί το τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών της Σχολικής Ψυχολογίας και της Διαχείρισης Διαζυγίου, μέσω του προγράμματος "εξ αποστάσεως".