Θραύση έκαναν οι ζαχαρωτές μαντινάδες - Το παλιό γλύκισμα της Κρήτης στο προσκήνιο (φωτογραφίες)

  • Τετάρτη, 4 Οκτώβριος 2017 09:05
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Την ευκαιρία να απολαύσουν το γνωστό γλύκισμα από το παρελθόν της Κρήτης, τις ζαχαρωτές μαντινάδες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι πέρασαν την Κυριακή από την έκτη γιορτή τσικουδιάς που διοργάνωσε στον Καράβολα ο όμιλος Λάζαρου και Μανόλη Χνάρη.

Και ήταν όπως τότε αφού με την ίδια συνταγή που τις φτιάχνουν στους Αποστόλους τουλάχιστον τα τελευταία εκατό χρόνια και από τις γυναίκες που διδάχθηκαν την τέχνη από τις γιαγιάδες τους.

Στη γιορτή τσικουδιάς εκπροσωπώντας το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων με τις μαντινάδες, Μαράθου με το βραβευμένο κουνέλι με φύλλα αγκινάρας ντερμπιέ και Κεραμουτσίου με τον ξινόχοντρο.

Εκτός από τις μαντινάδες που ήταν έτοιμες, κατασκευάστηκαν και στο χώρο της εκδήλωσης από την έφορο του πολιτιστικού συλλόγου Αποστόλων και υπεύθυνη για το φεστιβάλ Κρητικής κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη και τις κυρίες Ιωάννα Τσουκιά, Μαρία Ηγουμενάκη, Ζαχαρένια Σκουλά, Νατάσα Ταμιωλάκη, Ασπασία Ροβίθη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου “Τα Μελισσάκια”.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ξεχωριστή θέση στις Αποστολιανές παραδόσεις είχε, έχει και θα έχει η ζαχαρωτή μαντινάδα, που θεωρείται έθιμο, 100 και πλέον ετών. Η ζαχαρωτή μαντινάδα ήταν ξεχωριστή όχι μόνο γιατί ήταν το μοναδικό γλύκισμα που περίμεναν μικροί και μεγάλοι, αλλά και γιατί ήταν ένας τρόπος επικοινωνίας για τους νέους και τους ερωτευμένους.

Με τα πόδια ή τα γαϊδούρια, ξυπόλητοι ή με παπούτσια οι πανυγηράδες πήγαιναν στα γύρω χωριά για να πουλήσουν μαντινάδες, σησαμόπιτες και παιχνίδια στα πανηγύρια. «Δέκα ζαχαρωτές μαντινάδες, ένα φράγκο» έλεγαν οι πανηγυράδες.

Τις μαντινάδες, τις έφτιαχναν οι ίδιοι με τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων τους. Ζύμωναν πολλά κιλά ζάχαρη, για αυτό χρειαζόταν και πολλά χέρια, άλεθαν την κανονική ζάχαρη στο χειρόμυλο και την έκαναν άχνη για να κάνουν την ζύμη, τύλιγαν τα χρωματιστά χαρτάκια, τα χαρτάκια έγραφαν μια μαντινάδα που απευθυνόταν σε συναισθήματα, σε σχήμα κωνικό. Έπλαθαν την ζύμη και τη σκέπαζαν με βρεγμένο πανί για να μη ξεραθεί, έκαναν ένα κορδόνι σε μέγεθος μικρού δακτύλου, το έκοβαν σε μικρά κομμάτια και το τύλιγαν απαλά στο χαρτάκι. Πάνω σε ένα τραπέζι, έστρωναν ένα πανί, εκεί άπλωναν τις μαντινάδες και τις σκέπαζαν με ένα τούλι για να μην πάνε έντομα, σε κάθε πόδι του τραπεζιού έβαζαν ένα ποτήρι νερό για να μην πάνε μυρμήγκια και τις άφηναν εκεί για να ξεραθούν τουλάχιστον 10 μέρες.