Πότε άρχισαν οι Ευρωπαίοι να γίνονται … τουρίστες

  • Δευτέρα, 2 Οκτώβριος 2017 08:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ταξίδια

Για τους περισσότερους σήμερα, τα ταξίδια στις διακοπές είναι πλέον αυτονόητα. Ωστόσο, τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και τους Ευρωπαίους του 1800, που ταξίδευαν μόνο όταν ήταν απολύτως απαραίτητο και με συγκεκριμένο σκοπό.

Τα πρώτα ταξίδια κατά τη διάρκεια διακοπών καταγράφηκαν πριν από δύο περίπου αιώνες. Ο καθηγητής Χάσο Σπόντε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου λέει ότι «τα ταξίδια χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, εκτός φυσικά από το ίδιο το ταξίδι, ξεκίνησαν την ρομαντική περίοδο τέλη του 18ου αιώνα» όταν ποιητές και ζωγράφοι ανακάλυπταν την φύση.

«Την καλύτερη μόρφωση σε συνετούς ανθρώπους προσφέρει ένα ταξίδι», έγραφε ο γερμανός ποιητής Γκαίτε . Ήταν η εποχή που νεαροί αριστοκράτες πραγματοποιούσαν για ένα χρόνο ή και περισσότερο ένα "Grand Tour" για τη διεύρυνση των γνώσεων και τον εκλεπτυσμό των τρόπων συμπεριφοράς τους.

Τα ταξιδιωτικά κείμενα και οι περιγραφές του Γκαίτε, αλλά και άλλων περιηγητών αφύπνισαν το ενδιαφέρον των αστών. Όλο και περισσότεροι ήθελαν να τους μιμηθούν κάνοντας ένα "Petit Grand Tour" για να επισκεφθούν τόπους που παλαιότερα ούτε ήθελαν να ακούν, όπως οι Άλπεις ή οι θαλάσσιες ακτές.

 

Επίσης, με τα νέα μέσα συγκοινωνίας μειώθηκε και το κόστος των ταξιδιών και γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα, το 10% είχε πλέον τα οικονομικά μέσα για ταξίδια.

Ένα από τα πρώτα ταξίδια, στα οποία «όλα ήταν εξ αρχής πληρωμένα» οργανώθηκαν από τον Βρετανό Τόμας Κουκ, το 1841.  Το «πακέτο» περιλάμβανε μουσική από μπάντα πνευστών, σάντουιτς, τσάι και διαλέξεις για τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ.

Από το 1850 τα εισιτήρια του τραίνου γίνονταν ολοένα και πιο προσιτά ακόμα και για την μεσαία τάξη, που άρχισε να ταξιδέυειμαζικά για αναψυχή.

Ήδη τότε όμως έκαναν δειλά δειλά την εμφάνισή τους οι επικριτές του μαζικού τουρισμού. Όπως λέει ο καθηγητής Χάσο Σπόντε «πριν από 150 χρόνια ξεκινούσαν οι πρώτες διαμαρτυρίες για επισκέπτες που με τη βοήθεια του ατμόπλοιου και του τραίνου συγκεντρώνονταν σαν ακρίδες γύρω από τα αξιοθέατα της περιοχής».

Η γέννηση του ταξιδιωτικού οδηγού

Το 1928 ο νεαρός εκδότης Καρλ Μπέντεκερ αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου «Ταξίδι στο Ρήνο από το Μάιντς μέχρι την Κολωνία» και εξέδωσε μια νέα έκδοση με πανόραμα του Ρήνο που διπλώνονταν. Ήταν ο πρώτος ταξιδιωτικός οδηγός.

Πηγή: Deutsche Welle