Κρητικά ελαιόδεντρα αιώνων κινδυνεύουν να γίνουν καυσόξυλα - SOS για την προστασία τους

  • Σάββατο, 30 Σεπτέμβριος 2017 10:22
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Mνηνεία της φύσης που άντεξαν αιώνες, αντίξοες συνθήκες ακόμα και πολέμους τίθενται για άλλη μια χρονιά σε κίνδυνο. Ο λόγος για τα δεκάδες μνημειακά ελαιόδεντρα της Κρήτης που παρά την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για τη διάσωση τους πολλοί είναι αυτοί που όπως διαπιστώνεται προχωρούν και φέτος με γρήγορους ρυθμούς οι εργασίες κοπής δέντρων που είτε τα πουλούν είτε απλά θέλουν να εξασφαλίσουν ξύλα για να ζεσταθούν το χειμώνα.

Όταν αυτό δεν αφορά υπεραιωνόβιες ελιές φυσικά γίνεται κατανοητό ότι οι ιδιοκτήτες τους στις δύσκολες εποχές που ζούμε θα προσπαθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο να εξασφαλίσουν ζεστασιά για το χειμώνα.

Ωστόσο ο κίνδυνος από την εκρίζωση των υπεραιωνόβιων ελαιοδέντρων της Κρήτης είναι σοβαρός καθώς αποτελούν μνημεία της Κρητικής φύσης και θα πρέπει να προστατευθούν. Η ομάδα που ασχολείται με τα μνημειακά ελαιόνδεντρα της Κρήτης καλεί τους πολίτες :: “ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΡΙΖΩΝΟΥΝ τις παλιές, τις υπεραιωνόβιες, τις πολύ μεγάλες ελιές ! Τις ελιές που σεβάστηκαν οι προηγούμενες γενιές. Οι γενιές που επίσης πέρασαν κρύο, κακουχίες, ακόμα και πολέμους ! Οι πρόγονοί μας τις σεβάστηκαν ! Μην τις λεηλατήσει η δική μας η γενιά ! Ας παραδώσουμε στην επόμενη γενιά αυτά τα μνημεία της φύσης, έτσι όπως τα παραλάβαμε από την προηγούμενη".