Αυτά είναι κάποια από τα παιχνίδια που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία ενός παιδιού

  • Πέμπτη, 28 Σεπτέμβριος 2017 19:39
  • Συντακτική Ομάδα
  • Παιδί

Δεν θέλουμε να γίνουμε υπερβολικοί ή φοβικοί, όμως η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν διαλέγουμε τα παιχνίδια των μικρών μας. Οι κίνδυνοι που βρίσκονται πίσω απ’ αυτά, είναι πολύ περισσότεροι απ’ όσους νομίζουμε και ειδικά αν τα παιδιά μας είναι ακόμα πολύ μικρά.

 

Το βαλιτσάκι του γιατρού

Το παιχνίδι αυτό ενδέχεται να περιέχει πολλά μικρά «εργαλεία» και κομμάτια που είναι πιθανό να καταλήξουν στα ρουθούνια ή το στόμα του παιδιού, κλείνοντας του αεραγωγούς του. Επιπλέον, είναι πιθανό να εξάψουν το ενδιαφέρον του παιδιού για τα πραγματικά αντίστοιχα εργαλεία και αιχμηρά αντικείμενα, που μπορεί να βρει στο σπίτι, όπως τα ψαλίδια, αλλά και τα χάπια, που μπορεί εύκολα να καταπιεί.

Αν, όμως, το αγοράσετε, σιγουρευτείτε ότι στη συσκευασία δεν περιέχονται μικρά κομμάτια ή άλλα εργαλεία που μπορεί να καταπιεί ή να «κολλήσουν» στους αεραγωγούς του.

 

Παιχνίδια με έλικες

Τα ελικόπτερα και τα υπόλοιπα παιχνίδια με προπέλες καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμα περάσει το κατώφλι της εφηβείας. Δεν είναι σε θέση να τα χειριστούν σωστά και για τον λόγο αυτό, είναι πολύ πιθανό να τραυματίσουν τα δάχτυλά τους στην προπέλα.

Είναι προτιμότερο να διαλέγετε τέτοιου είδους παιχνίδια που είναι φτιαγμένα από μαλακό πλαστικό ενώ οι άκρες τους δεν πρέπει να έχουν αιχμηρή απόληξη ή εγκοπές.

 

Μπρατσάκια και σαμπρέλες

Δεν εγγυώνται 100% την ασφάλεια του παιδιού στο νερό, αφού είναι πολύ πιθανό το παιδί να γυρίσει ανάποδα ή να γλιστρήσει ενώ τα φοράει. Επιπλέον, κάποια από αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιέχουν τοξικές ουσίες που προκαλούν δερματικούς ερεθισμούς ή άλλα προβλήματα.

Το μέγεθός τους πρέπει να είναι αυστηρά προσαρμοσμένο στη σωματική διάπλαση του παιδιού, να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και το παιδί να μην τα φοράει περισσότερο από μισή συνεχόμενα.

 

Μικρές, στρογγυλές μπαταρίες

Οι μικρές, στρογγυλές μπαταρίες που μοιάζουν με καραμέλες μπορεί να… παραπλανήσουν τα παιδιά που θα μπουν στον πειρασμό να τις γευτούν. Αν η μπαταρία σφηνώσει στον οισοφάγο του παιδιού και μείνει εκεί για πολλή ώρα, μπορεί να διαβρωθεί και να προκαλέσει έντονους πόνους λόγω εγκαύματος.

Φροντίστε τα παιδιά να μην έχουν άμεση πρόσβαση σε κανενός είδους μπαταρίες αλλά και να «ασφαλίσετε» αντικείμενα που τις περιέχουν. 

 

Πλαστικά όπλα

Τα παιδιά μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν πόση απόσταση χρειάζεται για να «ρίξουν» με το όπλο, με αποτέλεσμα ακόμα και όσα λειτουργούν και με νερό ή με σφαίρες αφρού, να γίνονται επικίνδυνα. Όταν τα παιδιά πυροβολούν από κοντινή απόσταση, είναι πολύ πιθανό τα όπλα να προκαλέσουν τραυματισμούς στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στα μάτια.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα παιδιά επιμένουν ότι θέλουν τέτοια όπλα, φροντίστε να αγοράσετε ειδικά προστατευτικά γυαλιά έτσι ώστε να μην διατρέχουν κανέναν κίνδυνο τραυματισμού, τουλάχιστον στο πρόσωπο.

 

Παιχνίδια με μικρούς μαγνήτες

Στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν τους μαγνήτες με τα δόντια, τα παιδιά μπορεί να τους καταπιούν. Εκείνοι, με τη σειρά τους, είναι πιθανό να καταλήξουν σε διαφορετικά μέρη των εντέρων, να ενωθούν μεταξύ τους και να διαβρώσουν τα εσωτερικά τοιχώματα προκαλώντας σοβαρή ζημιά στον οργανισμό του παιδιού. Ιδιαίτερα επικίνδυνοι, μάλιστα, είναι οι μαγνήτες-μπαλάκια είναι μικροί και μοιάζουν με καραμέλες.
Για να τα προστατεύσετε, φροντίστε να μην επιλέγετε παιχνίδια που περιέχουν ή λειτουργούν με μαγνήτες ή βεβαιωθείτε ότι το παιδί δεν θα μπορεί να ανοίξει τη συσκευή.

 

Μπαλόνια

Τα φαινομενικά αθώα μπαλόνια μπορεί να σκάσουν ξαφνικά, να τρομάξουν τα παιδιά ή ακόμα και να επηρεάσουν την ακοή τους. Τα μωρά, μάλιστα, μπορεί να καταπιούν τα μικρά κομμάτια από τα μπαλόνια που έχουν σπάσει, με αποτέλεσμα να πνιγούν. Γι’ αυτό, καλό θα είναι τα παιδιά κάτω των 8 ετών να μην τα χρησιμοποιούν.
Μην αγοράζετε μπαλόνια που φαίνονται ζαρωμένα στη συσκευασία τους ή που μυρίζουν έντονα.  

 

Fidget spinner

Ένα κομμάτι του fidget spinner μπορεί να αποκολληθεί από τη συσκευή και να προκαλέσει τραυματισμούς. Υπάρχουν, επίσης, περιπτώσεις παιδιών που έχουν καταπιεί μικρά μέρη του παιχνιδιού και χρειάστηκε να πάνε στο νοσοκομείο για να τους τα αφαιρέσουν.
Δείτε τους κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στη συσκευασία και μην το δώσετε στο παιδί αν δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία που απαιτείται.

 

Πώς να επιλέξετε ένα ασφαλές παιχνίδι
Ειδικοί κανόνες ασφαλείας που πρέπει να πληρούν τα παιχνίδια:
- Το μέγεθος: κάθε παιχνίδι δεν πρέπει να είμαι μικρότερο από 6 εκατοστά σε μήκος και 3 εκατοστά σε πλάτος. Αν είναι στρογγυλό, η διάμετρός του δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 2 εκατοστά.
- Το χρώμα: αποφύγετε τα παιχνίδια με ανοιχτό χρώμα. Ειδικά όσα έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα δεν προτείνονται λόγω της πιθανής μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε μόλυβδο.
- Το σχήμα και το υλικό: το παιχνίδι δεν πρέπει να έχει αιχμηρές άκρες, τρύπες ή κενά στα οποία το παιδί μπορεί να βάλει το δάχτυλό του και να «κολλήσει». Προτιμήστε τα υφασμάτινα ή ξύλινα παιχνίδια που όμως δεν είναι βαμμένα.

 

Πηγή: Brightside.me