Με επιτυχία η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

  • Τετάρτη, 27 Σεπτέμβριος 2017 12:37
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

        Μεγάλη η συμμετοχή και ζωηρό το ενδιαφέρον των μελών και συμπολιτών μας  που παρακολούθησαν την ξενάγηση που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ  με την εθελόντρια ξεναγό κα Αθηνά Κυριακάκη Σφακάκη την Κυριακή 24.09.2017.

Είμαστε υπερήφανοι.  Αισθανόμαστε μικροί μπροστά στο μεγαλείο της τέχνης των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μας μουσείου.  Συλλογιζόμαστε το βάρος αυτής της τεράστιας  κληρονομιάς.  Το μουσείο μας, το στολίδι της πόλης μας με την ανείπωτη ομορφιά, το κάλος, το φώς , την αίσθηση του μεγαλείου των εκθεμάτων του, τα οποία δεν μπορεί παρά να μένουν  αναλλοίωτες  εικόνες  στο μυαλό κα την σκέψη των επισκεπτών. Αυτά τόνισε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ  Σκεύω  Μπιζιώτη στο τέλος της ξενάγησης ,ευχαριστώντας την κα Αθηνά Κυριακάκη-Σφακάκη.

      Με την έναρξη της ξενάγησης  ακούσαμε  για την θέση  του Αρχαιολογικού Μουσείου, την Μονή  του Αγίου Φραγκίσκου, και  για τον Πέτρο Φύλαργο, την Πλατεία και την Οδό Πάπα Αλεξάνδρου που έχει αποφασισθεί να μετονομασθεί σε  Στυλιανού και Μάρθας Αλεξίου, για τον προμαχώνα Σαμπιονάρα και τους επτά μπαλτάδες για τις ‘’τρεις καμάρες’’.......

Και μετά  στο εσωτερικό του Μουσείου, καθώς  θαυμάζαμε τα εκθέματα, οι αναφορές της Κυρίας Σφακάκη με τα τεράστια αποθέματα γνώσης, στους τόπους που βρέθηκαν, μας ταξίδεψαν  στην Κρήτη ολόκληρη...... Τα  νεολιθικά  κεραμικά στα σπήλαια,  τα χρυσά κτερίσματα στους  τάφους.  Καμηλάρι , Λέντα, Πλάτανος, Μόχλος ...τα περίφημα καμαραικά, και ο δίσκος με την ιερογλυφική  Κρητική γραφή, στην Φαιστό, τα κυκλαδικά ειδώλια στις Αρχάνες,οι  λίθινες  ζωφόροι στην Κνωσό .Θαυμάσαμε τα ρυτα της Αγίας Τριάδος, τα ευρήματα από τα  Ανεμόσπηλια, το σπήλαιο Αρκαλοχωρίου, την συλλογή από το ανάκτορο της Ζάκρου....Τα κοσμήματα από  το Φουρνί  Αρχανών.... Οι τοιχογραφίες...... τα αρχαϊκά από τον ναό της Ποτνίας θηρών του Πρινιά, και τα αγάλματα από την Γόρτυνα !!Ο Σέραπις και η Ισις!!!