Τι κερδίζουν ψυχικά, κοινωνικά και επαγγελματικά, όσοι προσφέρουν εθελοντικά χρόνο και εργασία;

  • Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 20:09
  • Συντακτική Ομάδα
  • Ευ Ζην

Η εθελοντική απασχόληση προσφέρει εμπειρίες, νέες δεξιότητες, βοηθάει ψυχολογικά τους εθελοντές και δημιουργεί συνεχώς ευκαιρίες για νέες γνωριμίες. Τα κέρδη από τον εθελοντισμό είναι αρκετά λένε οι ειδικοί και ικανοποιεί απόλυτα, το αίσθημα αλληλεγγύης που νιώθουν πολλοί. Καθοριστικό ρόλο ωστόσο, παίζει η σωστή επιλογή του εθελοντικού φορέα, ώστε ο ενδιαφερόμενος να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο.

 

Τα κέρδη

 

Αξιόλογη εργασιακή εμπειρία
Οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης μπορούν να λειτουργήσουν για νέους πτυχιούχους. Το ίδιο και για τους επαγγελματίες, καθώς εκπαιδεύονται σε άγνωστο αντικείμενο και αποκτούν νέες γνώσεις.

Επαγγελματικές γνωριμίες και νέες ευκαιρίες
Για κάποια επαγγέλματα όπως οι σχεδιαστές ιστοσελίδων ή οι σύμβουλοι, μια περιστασιακή παροχή υπηρεσιών χωρίς αμοιβή, συχνά τους φέρνει σε επαφή με εταιρείες και επαγγελματίες. Οι πιθανότητες νέων συνεργασιών είναι αρκετές.

Ψυχολογικό «καταφύγιο» για τους άνεργους
Η δυσάρεστη συγκυρία της ανεργίας, μπορεί να διαρκέσει για σημαντικό χρονικό διάστημα. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, είναι σοβαρές.
Σε αυτό το διάστημα ένας από τους τρόπους, που μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει τον χρόνο του είναι ο εθελοντισμός. Έτσι, δεν θα μη χάσει την επαφή του με τις εξελίξεις στο επάγγελμά του και ταυτόχρονα, θα αυξήσει τις πιθανότητες να βρει μια εργασία πλήρους απασχόλησης.

Εκμάθηση νέων δεξιοτήτων
Στα περισσότερα επαγγέλματα τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Η εθελοντική εργασία σε ακόμη και διαφορετικό πεδίο, μπορεί να αυξήσει τις δεξιότητες και να φέρει τον εθελοντή, σε επαφή με πιθανούς εργοδότες.

Προβολή
Μια δωρεάν έκθεση ή δραστηριότητα, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε καλλιτέχνες ή φωτογράφους, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να γίνουν γνωστοί σε μεγαλύτερο κοινό. Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία έχει έναν διαγωνισμό για ένα νέο λογότυπο και το βραβείο δεν περιλαμβάνει χρήματα, αλλά την προβολή του νικητή, ένας γραφίστας θα είχε ένα καλό κίνητρο να συμμετάσχει.

Συναισθηματική κάλυψη
Ακόμη και αν έχετε μια εργασία πλήρους απασχόλησης μπορεί να μην αισθάνεστε γεμάτοι. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε τις ώρες εκτός δουλειάς, να αφιερώσετε τον χρόνο σας στον εθελοντισμό, προσφέροντας βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη ή σε άλλη δράση. Αν η δουλειά δεν ανταμείβει ψυχικά, μπορεί να ανταμείψει η εθελοντική ζωή, μετά από αυτήν.

Στα συν του βιογραφικού
Όταν οι υπεύθυνοι μιας εταιρείας, κοιτούν το βιογραφικό ενός υποψήφιου επαγγελματίας, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση, αν ασχολείται με τον εθελοντισμό. Αυτό σημαίνει διάθεση για προσφορά και εκτιμάται ιδιαιτέρως.

Κοινωνική προσφορά
Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, αναζητούν πάντα εργαζόμενους εθελοντές για να συνδράμουν στο έργο τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη δεξιότητά σας για να προσφέρετε σε ένα σκοπό, σε μια περιβαλλοντική ομάδα ή σε μια φιλανθρωπική δράση, εισπράττοντας την ικανοποίηση, να προσφέρετε σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Από τέτοιες δράσεις κερδισμένοι βγαίνετε και εσείς.

 

Πηγή: valueforlife