Τρεις παράγοντες που προκαλούν καρκίνο και πιθανότατα τους αγνοείτε

  • Κυριακή, 24 Σεπτέμβριος 2017 07:30
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Ο καρκίνος αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Εκτός από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, η κατάχρηση αλκοόλ και το κάπνισμα, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι, λιγότερο γνωστοί, που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο καρκίνος σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε τέσσερα λεπτά, με τον καρκίνο του πνεύμονα, του εντέρου, του μαστού και του προστάτη, να αποτελούν αιτίες για τους μισούς θανάτους.

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, ένα Φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μεγάλης Βρετανίας για την έρευνα και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο, 4 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Έρευνα για τον Καρκίνο έχει συντάξει ένα κατάλογο με 116 ουσίες και δραστηριότητες που πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο.

Σε αυτές περιλαμβάνονται γνωστές αιτίες, όπως η κατανάλωση αλλαντικών και η χρήση ξαπλώστρας, αλλά και κάποιοι απρόσμενοι παράγοντες.

Δείτε τρεις σπάνιες καταστάσεις που σχετίζονται με την εκδήλωση καρκίνου.

Εργασία στην κατασκευή ή επιδιόρθωση υποδημάτων

Οι άνθρωποι που κατασκευάζουν ή επιδιορθώνουν παπούτσια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ρινοφαρυγγικού καρκίνου και λευχαιμίας. Αυτό οφείλεται στην έκθεση σε πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, όπως η σκόνη δέρματος, το βενζόλιο και διάφοροι διαλύτες. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στην κατασκευή υποδημάτων εξαρτάται απ' το διάστημα που ασχολείται με αυτό ο εργαζόμενος.

Καπνιστά ψάρια

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με καρκινογένεση είναι η συντήρηση των ψαριών. Ειδικά τα καπνιστά ψάρια και όσα συντηρούνται σε μεγάλες ποσότητες αλατιού, έχουν συνδεθεί με καρκίνο του στομάχου. Τα ψάρια που έχουν συντηρηθεί με μία συγκεκριμένη μέθοδο που περιλαμβάνει προσθήκη άλατος και ζύμωση (Cantonese style) συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ρινοφαρυγγικού καρκίνου. Αυτά τα ψάρια καταναλώνονται ευρέως στην Ασία και τη βόρεια Αφρική.

Αριστολοχικό οξύ

Πρόκειται για εκχύλισμα φυτών που χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες. Είναι τοξική ουσία και περιέχεται σε αρκετά παραδοσιακά κινέζικα προϊόντα βοτάνων. Το αριστολοχικό οξύ προκαλεί βλάβη στα νεφρά και είναι εν δυνάμει καρκινογόνο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Πηγή: express.co.uk