Μέσα σε ελιές, χαρουπιές και θέα στο απέραντο γαλάζιο - Μια ξεχωριστή κατοικία στην Κρήτη με πολύ φως

  • Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 08:43
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Η κατοικία βρίσκεται στην Ελούντα της Κρήτης, σε µια πλαγιά γεµάτη ελιές, χαρουπιές, πλήθος τοπικών φυτών και µυρωδικών, µε πανοραµική θέα προς τον κόλπο του Μιραµπέλλου, τον οικισµό της Ελούντας και τη δύση.

Tο κτίριο τοποθετήθηκε στο οικόπεδο με απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, εκμεταλλευόμενο στο μέγιστο τις διαφορετικές θέες, το φυσικό φως, τις σκιές που προσφέρονται από τα υπάρχοντα δέντρα αλλά και το βορρά, τα φυσικά “απάγκια” και ό,τι άλλο έχει να προσφέρει ο τόπος. Παράλληλα, ο βορινός προσανατολισμός του κτιρίου εξασφαλίζει φυσικό, μαλακό φως όλη την ημέρα, στη διάρκεια του καλοκαιριού. 


Στόχος του σχεδιασμού ήταν να μπορέσει η κατοικία να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών. Ο κύριος χώρος του σπιτιού, ενώ παραμένει ενιαίος, διασπάται παράλληλα ανάλογα με τις διαφορετικές χρήσεις. Στη μια του πλευρά και με μικρή υψομετρική διαφορά τεσσάρων σκαλοπατιών βρίσκεται το γραφείο, με οπτική σε όλο το χώρο. 
Αντίστοιχα, στην αντίθετη πλευρά και ακριβώς απέναντι από την κουζίνα, βρίσκεται η τραπεζαρία, δίπλα σε ένα μεγάλο άνοιγμα που δίνει την αίσθηση ότι οι γέρικες ελιές της αυλής, μπαίνουν μέσα στο χώρο. Ταυτόχρονα, το κυρίως σαλόνι “ανοίγει” στο βορινό εξωτερικό καθιστικό, κάτω από τις καμάρες, δίνοντας την αίσθηση της φυσικής προέκτασης προς τα έξω. 


Οι κρεβατοκάμαρες είναι μοιρασμένες στο κτίριο, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται ο καλύτερος δυνατός συνδυασμός, ιδιωτικότητας και θέας. Κάποιες είναι τελείως ανεξάρτητες, σαν ξενώνες, άλλες έχουν τη δική τους μικρή βεράντα, ενώ όλες έχουν άμεση πρόσβαση στους κεντρικούς χώρους του κτιρίου.


Τα υλικά επιλέχτηκαν με μεγάλη προσοχή, προκειμένου να προσφέρουν την απαραίτητη ζεστασιά που χρειάζεται μια εξοχική κατοικία, και παράλληλα να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ιδιοκτητών. Ξύλινα κουφώματα βαρέως τύπου, “αλογόπορτες” (με δυνατότητα να ανοίγει μόνο το πάνω μισό τμήμα τους) για όλες τις εξωτερικές πόρτες, πέτρινα δάπεδα στους χώρους γύρω από την πισίνα, καθώς και στους δημόσιους χώρους της κατοικίας, ξύλινα δάπεδα στις κρεβατοκάμαρες. 


Αρχιτεκτονική μελέτη: Μαρίνα Μπιρδιμίρη
Φωτογράφηση: Βαγγέλης Πατεράκης