H Google τιμά τη σπουδαία χορεύτρια και χορογράφο Amalia Hernandez

  • Τρίτη, 19 Σεπτέμβριος 2017 09:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Τέχνη

Την σπουδαία χορεύτρια και χορογράφο Amalia Hernandez και την πολιτιστική της κληρονομιά τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.   Ο Hernandez, η οποία θα ήταν 100 ετών σήμερα, μνημονεύεται ως πρέσβειρα του μεξικάνικου πολιτισμού καθώς διαδραμάτισε έναν αναπόσπαστο ρόλο στην εξάπλωσή του έξω από τη χώρα.   Η Hernandez γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1917 και πέθανε στις 5 Νοεμβρίου 2000. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του στρατού και πολιτικός. 

Αφοσιώθηκε στον χορό καθώς ανέπτυξε το πάθος της για την ερμηνεία νωρίς στη ζωή της και έγινε χορογράφος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε σύγχρονο χορό. Στη συνέχεια στράφηκε στους παραδοσιακούς μεξικάνικους λαϊκούς χορούς. Συνδύασε τους χορούς αυτούς με πιο σύγχρονα χορογραφικά κινήματα συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός εντελώς νέου στiλ χορού γνωστού ως «baile folklorico».  

Το 1952, η Hernandez ίδρυσε το Μπαλέτο Folklorico του Μεξικό. Ξεκινώντας με μόλις οκτώ χορευτές, ο θίασος μεγάλωσε και έφτασε να αριθμεί πάνω από τριακόσια μέλη στα επόμενα χρόνια. Η ομάδα ερμήνευσε για πρώτη φορά την τηλεόραση το 1954 και η επιτυχία που σημείωσε της επέτρεψε  να περιηγηθεί στη Βόρεια Αμερική και μάλιστα να εκπροσωπήσει το Μεξικό στους Παναμερικανούς Αγώνες το 1959.  

Το μπαλέτο Folklorico de Mexico συνεχίζει μέχρι σήμερα. Από την ίδρυσή της, η ομάδα έχει χορέψει για περισσότερα από 22 εκατομμύρια άτομα. Η Hernandez παρέμεινε ενεργή μέχρι το θάνατό της το 2000 και εργάστηκε μαζί με τις κόρες και τον εγγονό της. 

D. Πηγή: lifo.gr