Η πόλη των γραμμάτων,το Ρέθυμνο, έχει μια βιβλιοθήκη-κόσμημα!

  • Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 14:16
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Το Ρέθυμνο απέκτησε πρόσφατα τη μοναδική βιβλιοθήκη που ανήκει στο Υπουργείο παιδείας. Μια βιβλιοθήκη ολοκαίνουρια που είναι ο καταλληλότερος χώρος να διαφυλάξει για τη ρεθεμνιώτικη κοινωνία βιβλία, έγγραφα, καταγραφές και αν αποτελέσει ένα φωτισμένο φάρο στο πέλαγος της καθημερινότητας.

Η δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου, είναι ένα κύτταρο δημιουργίας και εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε ένα κόσμημα γραμμάτων και  τεχνών.

Το εσωτερικό της εισόδου της βιβλιοθήκης

Οι Ρεθεμνιώτες από την αρχή την αγκάλιασαν ενώ όλες οι υπηρεσίες του νομού συνέδραμαν στη μεταφορά των βιβλίων από την παλιά βιβλιοθήκη στη νέα και οι πολίτες, μαθητές, φοιτητές ακι απλοί ρεθεμνιώτες σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μεταφέρουν συμβιολικά το πρώτο βιβλίο.

Ο εξωτερικός χώρος, όμορφα διαμορφωμένος με τη συνδρομή του δήμου και ο Κος Μιχάλης Τρούλης, η "ψυχή" της βιβλιοθήκης

Ο Δήνος Ρεθύμνου στηρίζει από την αρχή τη λειτουργία της βιβλιοθήκης, ενώ ο άνθρωπο που εμπνεύστηκε και πάλεψε γαι τη δημιουργία της, ο φιλόλογος  Μιχάλης Τρούλλης, μπορεί να υπερηφανεύεται για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του.

Η αίθουσα παιδικού βιβλίου, διαθέτει ακόμη και ένα λιλιπούτειο πλανητάριο! Εδώ έγιναν το καλοκαίρι σημαντικές εκδηλώσεις για την προώθηση της επαφής των παιδιών με το βιβλίο

Η βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου σε ένα όμορφο και λειτουργικό κτίριο, συγκροτείται σιγά σιγά και αποτελεί ήδη ένα μοναδικό μορφωτικό και πνευματικό κύτταρο της πόλης.

Είναι εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα μέσα και δίνει τη δυνατότητα σε όλους, να έχουν πρόσφαση στην πληροφορία και στη μελέτη.

Η αίθουσα πληροφορικής και πολυμέσων, προσαρμοσμένη και για τη χρήση από ΑΜΕΑ. Η πρόσβαση είναι δωρεάν για όλους!

Επισκεφτήκαμε τη βιβλιοθήκη όπου μας ξενάγησε ο πόεδρος της επιτροπής διοίκησης Κος Μιχάλης Τρούλης και πραγαμτικά νιώσαμε περήφανοι για το έργο που έγινε και γίνεται στο χώρο αυτό.

Όλα τα βιβλία που ήταν σε έκθεση στη ν παλιά βιβλιοθήκη είναι ήδη στα ράφια της νέας, αλλά και όσα δεν έχουν πάρει ακόμη τη θέση τους στο ράφι, έχουν ήδη καταγραφεί και ταξινομηθεί και είναι προσβάσιμα στους ερευνητές

Το υλικό και τα βιβλία της βιβλιοθήκης που είναι ακόμη σ εκουτιά και περιμένει τη θέση του στα ράφια, είναι αρκετό και καταλαβάνει το δεύτερο υπόγειο του κτιρίου που κανονικά χρησιμοποιείται για πάρκινγκ 24 θέσεων. Παρ´ όλα αυτά όλο το υλικό είναι καταγεγραμμένο και ταξινομημένο.

Ο πρώτος και ο δέυτερος όροφος της Βιβλιοθήκης, διαμορφώνεται σε χώρο έκθεσης και αναγνωστήριο, ενώ δημιουργούνται και χώροι τόσο εσωτερικοί όσο και υπάθριοι για διάφορες εκδηλώσεις.

Θησαυροί αναμνήσεων και γνώσης, περιμένουν τη σειρά τους να τοποθετηθούν σε μια επίπονη προσπάθεια που απαιτεί προσεκτική και πολύ δουλειά.

Να πούμε τέλος, ότι η βιβλιοθήκη διαθέτει και ειδική αίθουσα για την προστασία πολύ παλιών βιβλίων από υγρασία, έντομα κλπ καθώς και για τη συντήρησή τους.

Γ. Π.