Τα τατουάζ τελικά προκαλούν καρκίνο;

  • Δευτέρα, 18 Σεπτέμβριος 2017 19:27
  • Συντακτική Ομάδα
  • Υγεία

Πρόκειται για μια είδηση που κάνει το γύρω του ελληνικού διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες και υποστηρίζει πως σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα τατουάζ προκαλούν καρκίνο.

Στο espressonews.gr, voicenews.gr, healthynews,gr κτλ, διαβάζουμε:

 

Επιστήμονες λένε ότι οι τοξίνες στα μελάνια μπορεί να προκαλέσουν κακοήθεια
Μπορεί ένα τατουάζ να προκαλέσει καρκίνο; Μπορεί, λένε Γάλλοι επιστήμονες, που εξηγούν ότι οι τοξίνες στα μελάνια των τατουάζ παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος εφ' όρου ζωής, συσσωρεύονται στους λεμφαδένες και μπορεί έτσι να προκαλέσουν κακοήθεια. 
Επιστήμονες της European Synchrotron Radiation Facility στη Γαλλία, με επικεφαλής τον Hiram Castillo, βρήκαν πως το διοξείδιο του τιτανίου που προστίθεται στο μελάνι των τατουάζ για τη δημιουργία χρωμάτων χρωματίζει παράλληλα και τους λεμφαδένες. Η αμφιλεγόμενη χημική ουσία, που προκαλεί κνησμό και καθυστερημένη επούλωση των πληγών, μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο, σε συνδυασμό με την υπόλοιπη χημική σύνθεση των ουσιών και των βαρέων μετάλλων που περιέχουν τα χρώματα.

Σωματίδια
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ισχυρές ακτίνες Χ για να αναγνωρίσουν το διοξείδιο του τιτανίου και τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν σε δείγματα τατουάζ πάνω στο δέρμα, αλλά και σε δείγματα ιστών λεμφαδένων. Αν και στο δέρμα βρέθηκαν σωματίδια διαφόρων μεγεθών, στους λεμφαδένες βρέθηκαν μόνο πολύ μικροσκοπικά θραύσματα διοξειδίου του τιτανίου.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σωματίδια από τις χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα μπορεί να μεταφερθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να απορροφηθούν από κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που στη συνέχεια τα αποθηκεύουν. Αυτή η αποθήκευση και συσσώρευση μπορεί να προκαλέσουν οίδημα στους λεμφαδένες, μειώνοντας σοβαρά την ικανότητά τους να καταπολεμούν λοιμώξεις, αλλά και να φιλτράρουν τους παθογόνους παράγοντες.
Οπως εξήγησε ένας εκ των συντακτών της μελέτης, ο Bernhard Hesse: «Γνωρίζαμε ήδη ότι οι χρωστικές από τα τατουάζ ταξιδεύουν στους λεμφαδένες εξ όψεως, καθώς οι λεμφαδένες χρωματίζονται με το χρώμα του τατουάζ. Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι ότι το κάνουν με τη μορφή νανοσωματιδίων και μας προβληματίζει το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε πώς αντιδρούν τα νανοσωματίδια». Στη δημοσίευση των ευρημάτων τους, ο Castillo συνιστά σε όσους θέλουν να κάνουν τατουάζ να ελέγχουν προηγουμένως τη χημική σύνθεση των χρωμάτων των μελανιών.

 

Ποια είναι η αλήθεια;

Η είδηση μας έρχεται από tabloid του εξωτερικού και επικαλείται έρευνα που δημοσιεύτηκε στο journal Scientific Reports.

Κάνοντας ένα τατουάζ, υπάρχει η πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, λοίμωξης ή ακόμα και ασθενειών όπως ηπατίτιδας ή τετάνου, εάν ο εξοπλισμός δεν αποστειρωθεί σωστά. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν ευρύτερες συνέπειες για την υγεία διότι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δυνητικά τοξικά μέταλλα από μελάνι τατουάζ μπορούν να καταλήξουν στους λεμφαδένες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους λεμφαδένες από νεκρούς δότες, τέσσερις με τατουάζ και δύο που δεν είχαν. Βρήκαν λεκιασμένους λεμφαδένες σε δύο από τα άτομα, ένα με μπλε μελάνι και ένα με πράσινο. Βρέθηκαν αυξημένα επίπεδα μετάλλων, όπως αλουμίνιο, χρώμιο, σίδηρο, νικέλιο και χαλκό. Σε έναν από τους δότες, εντοπίστηκαν κάδμιο και υδράργυρος, που είναι πολύ τοξικά.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, μια τέτοια μόλυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια χρόνια διόγκωση των λεμφαδένων και στη διά βίου έκθεση στις δυνητικά τοξικές ενώσεις. Ενώ βρίσκονταν ισχυρές ενδείξεις ότι οι χρωστικές προκαλούν αλλαγές που οδηγούν σε φλεγμονή, η μελέτη δεν επικεντρώθηκε στο εάν η μελάνη προκάλεσε ιδιαίτερες επιπτώσεις στην υγεία. Αυτό είναι κάτι που η ομάδα ελπίζει να διερευνήσει στη συνέχεια.

 

Πηγή: smithsonianmag