Ο Χάνδακας με το βλέμμα στη θάλασσα - Πλούσιες εκδηλώσεις με δωρεάν ξεναγήσεις και εργαστήρια

  • Κυριακή, 17 Σεπτέμβριος 2017 19:50
  • Συντακτική Ομάδα
  • Πολιτισμός

Ένα σύνολο δράσεων με τίτλο «Κνωσός, Ηράκλειον, Χάνδακας: με το βλέμμα στη θάλασσα» οργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22-24 Σεπτεμβρίου) με την ευρύτερη θεματική “ΠΟΛ(ε)ΙΣ”.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν θεματικές ξεναγήσεις στον εκθεσιακό χώρο, βιωματικό εργαστήριο συντήρησης, διαλέξεις και αναγνώσεις φιλολογικών κειμένων.

Σκοπός των εορταστικών εκδηλώσεων είναι να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος ρόλος της θάλασσας στη διαμόρφωση της εξωστρέφειας και του κοσμοπολιτισμού στους οικισμούς που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στην παράκτια περιοχή του Ηρακλείου.

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στις 10 το πρωί, βιωματικό εργαστήριο συντήρησης επιλεγμένων αρχαίων έργων από θαλάσσιο περιβάλλον για το ευρύ κοινό.

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 12:00 το μεσημέρι, θεματικές ξεναγήσεις στη Μινωική Συλλογή σε μαθητές του Δημοτικού. Βιωματικό εργαστήριο συντήρησης.

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 10:30 και στις 11:30 το πρωί, θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (αρχαίοι χρόνοι, Συλλογή Ιστορικών Χρόνων).

Το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στη 1 το μεσημέρι,θεματική ξενάγηση στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης από επιμελητή του ΙΜΚ (μεσαιωνικοί και νεότεροι χρόνοι).

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου από τις 7 το απόγευμα ως τις 8 το βράδυ, αναγνώσεις φιλολογικών (επιγραφικών, λογοτεχνικών, περιηγητικών και αρχειακών) κειμένων από μέλη της Ένωσης Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.

Την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, διάλεξη του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΛΗ Απόλλωνα Φιλιππή, με θέμα: "Η σύγχρονη εικόνα του Λιμένος Ηρακλείου". Θα ακολουθήσει σύντομη θεματική ξενάγηση στις Συλλογές Μινωικών και Ιστορικών χρόνων.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι,θεματικές ξεναγήσεις στη Μινωική Συλλογή σε μαθητές του Γυμνασίου/Λυκείου + Βιωματικό εργαστήριο συντήρησης.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στις 11 το πρωί και στις 12 το μεσημέρι,θεματικές ξεναγήσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό (Προϊστορικοί χρόνοι, Μινωική Συλλογή).

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και ώρα 7 το απόγευμα, διάλεξη της Επίτιμης Διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ν. Δημοπούλου, με θέμα: "Το επίνειο της Κνωσού στον Πόρο-Κατσαμπά: η πύλη της Μινωικής Θαλασσοκρατίας". Θα ακολουθήσει ξενάγηση στα ευρήματα από τον Πόρο που εκτίθενται στη Μινωική Συλλογή του Μουσείου. Δωρεάν είσοδος Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης , την Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου και τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και έχουν όλες ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Επιπλέον τις ημέρες εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής κληρονομιάς (Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτεμβρίου) η είσοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ελεύθερη για όλους, που σημαίνει πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να περιηγηθούν σε όλες τις συλλογές του Μουσείου χωρίς εισιτήριο.

Πληροφορίες: 2810 279 000, 2810 279 072, 2810 279 073 και amh@culture.gr