Δυναμίτης ... υγείας η φέτα - Τα πέντε "καλά" που κάνει το Ελληνικό τυρί στον οργανισμό μας

Είναι ο πρωταγωνιστής των τυριών στο ελληνικό τραπέζι, πάει χέρι-χέρι με τη χωριάτικη και ταιριάζει εξαιρετικά με λαδερά πιάτα. Αν και είναι πλούσια σε λιπαρά και νάτριο, η φέτα έχει την καλή της πλευρά, ειδικά αν παρασκευάζεται από βιολογικό κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα.

Αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμινών συμπλέγματος Β, όπως ριβοφλαβίνης, βιταμίνης Β6, Β12, παντοθενικού οξέος, βιταμίνης Α, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου και άλλων μετάλλων όπως χαλκού, καλίου, μαγγανίου κ.ο.κ.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η πραγματική φέτα δεν παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα, ενώ η χώρα μας φημίζεται για το ιδιαίτερο αυτό τυρί, που έχει κατοχυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.) και πρέπει να προέρχεται μόνο από συγκεκριμένες περιοχές και νομούς της Ελλάδας και από συγκεκριμένες φυλές αιγοπροβάτων.

Παρ’ όλο που φτιάχνεται κυρίως από πρόβειο γάλα, μπορεί να περιέχει μέχρι 30% κατσικίσιο και να θεωρείται και πάλι φέτα. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Εκτός, όμως, από νοστιμιά, τι άλλο μας χαρίζει αυτό το εκλεκτό τυρί;

Δεν επιβαρύνει το πεπτικό
Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκουμε στο γάλα, ενώ άλλοι παρουσιάζουν πρόβλημα με τις πρωτεΐνες του. Το πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, όμως, από το οποίο παρασκευάζεται η φέτα, περιέχειλιγότερη λακτόζη από το αγελαδινό, ενώ τα σάκχαρά τους διασπώνται κατά τη διαδικασία της παρασκευής της φέτας. Όλα αυτά διευκολύνουν, όσους έχουν πρόβλημα με το γάλα, στην κατανάλωση φέτας.

Μας χαρίζει βιταμίνη Β6 και ιστιδίνη
Η ιστιδίνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ στη φέτα, το οποίο προστατεύει τα νευρικά κύτταρα, παράγοντας ερυθρά αιμοσφαίρια και προστατεύοντας τους ιστούς από την ακτινοβολία και βλάβες από βαρέα μέταλλα. Επίσης, μεταβολίζεται από τους νευροδιαβιβαστές σε ισταμίνη και καρνοσίνη, οι οποίοι εμπλέκονται στο ανοσοποιητικό, την πέψη και τις μυϊκές, εγκεφαλικές και σεξουαλικές λειτουργίες. Ακόμη, έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνει καλό στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και στις ψυχικές διαταραχές. Η ιστιδίνη χρειάζεται τη βιταμίνη Β6 και για να συνθέσει ισταμίνη και καρνοσίνη κι εφόσον βρίσκεται κι αυτή στη φέτα, τα οφέλη είναι αρκετά.

Μας παρέχει πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για το χτίσιμο και την αποκατάσταση των μυών, ενώ χρειάζεται και στη δομή, τη λειτουργία και τη ρύθιση των οργάνων και των ιστών. Οι πρωτεΐνες μπορούν να δράσουν ως αντισώματα, ένζυμα, αγγελιοφόροι και μεταφορείς, γι’ αυτό χρειάζονται σε επάρκεια στην καθημερινή διατροφή μας. Με 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια προϊόντος και πολύ μικρή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, η φέτα αποτελεί εξαιρετική πηγή.

Ωφελεί την υγεία των οστών
Ξέρουμε όλοι ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για γερά δόντια και οστά, αφού το99% του ασβεστίου του οργανισμού βρίσκεται εκεί. Εκτός αυτού, όμως, το ασβέστιο παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου ανάμεσα στα κύτταρα, στην απόδοση των μυών, στους νευροδιαβιβαστές και στο αίμα. Είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό το οποίο λαμβάνουμε από τροφές κι επειδή το αποβάλλουμε συνεχώς μέσω των ούρων, των κοπράνων, του δέρματος, της αναπνοής κ.ο.κ. πρέπει να το αναπληρώνουμε. Τα 30 γραμμάρια φέτας περιέχουν περίπου το 14% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο, ενώ περιέχει και βιταμίνη D που βοηθά στην απορρόφησή της.

Μας χαρίζει βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α είναι σημαντική βιταμίνη για την όραση, όπως επίσης και για την υγιή επιδερμίδα, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, τη δημιουργία και συντήρηση οργάνων, την αναπαραγωγή και την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Η φέτα μας παρέχει καλή ποσότητα βιταμίνης Α με την κατανάλωσή της, ενώ ταυτόχρονα λόγω του ότι είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, απορροφάται καλύτερα χάρη στα λιπαρά της φέτας.

Με μέτρο
Παρά τα οφέλη της, η φέτα χρειάζεται έλεγχο στην κατανάλωσή της λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νάτριο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υπέρταση και έλλειψη καλίου. Συν τοις άλλοις, τα κορεσμένα λιπαρά της μπορεί να βλάψουν μακροπρόθεσμα την καρδιά, γι’ αυτό φροντίστε να μην το παρακάνετε.

Τι να προσέχετε πριν αγοράσετε φέτα:

-Να έχει παρασκευαστεί από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλιώς δεν είναι αυθεντική φέτα.

-Να προέρχεται από βιολογικό γάλα, εξασφαλίζοντας μια πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των ζώων, απουσία συνθετικών χημικών και μεταλλαγμένων οργανισμών, ορμόνων κ.ο.κ.

-Να έχει λευκό χρώμα και να συντηρείται σε άλμη. Αν έχει κιτρινίσει, σημαίνει ότι έχει εκτεθεί σε αέρα εκτός άλμης.

-Θα πρέπει να έχει μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά της και να είναι ημίσκληρη. Αν είναι θρυμματισμένη σημαίνει ότι προέρχεται από αγελαδινό γάλα.

Πηγή: clickatlife.gr