Με θέα στο Λιβυκό πέλαγος και στον Ψηλορείτη - Το συγκρότημα κατοικιών Οrelia στο Καμηλάρι

  • Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 09:59
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

«Κατά τη μυθολογία, το όνομα "Ωρέλια" αναφέρεται σε μια νεράιδα που μπορούσε να προβλέψει την ώρα παρατηρώντας τη θέση του ήλιου.»

Οι Orelia Cretan Villas and Deluxe Apartments βρίσκονται στην κορυφή ενός μικρού λόφου κοντά στο χωριό Καμηλάρι στην νότια Κρήτη, με θέα στα καταγάλανα νερά της Μεσογείου καθώς και την κορυφή του Ψηλορείτη. Οι Orelia Cretan Villas and Deluxe Apartments απέχουν μόνο 2 χιλιόμετρα από το κοντινό παραθαλάσσιο θέρετρο του Καλαμακίου.

Το αρχικό πλάνο σχεδιασμού προέβλεπε τέσσερις ισόγειες κατοικίες που θα λειτουργούσαν ως επιπλωμένα διαμερίσματα για τουριστική εκμετάλλευση, καθώς και ένα ισόγειο κτίριο με πατάρι, για χρήση εστιατορίου και κατοικιών. Η μελέτη αυτή υπέστη προσαρμογές λόγω της μορφολογίας του εδάφους στο οικόπεδο. Στις τρεις ισόγειες κατοικίες προστέθηκε πατάρι, ενώ η τέταρτη, εξαιτίας της θέσης της κατασκευάστηκε ως διώροφη. Όσον αφορά στο διώροφο κτίριο,  ο προηγούμενος ιδιοκτήτης κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο το σκελετό, ενώ και πάλι λόγω εδαφολογικών ανωμαλιών, το κτίσμα έγινε διώροφο.

 

Προϋφιστάμενη κατάσταση του κεντρικού κτιρίου

Στόχος των νέων ιδιοκτητών ήταν η διάθεση των πολυτελών κατοικιών ως αυτοτελή διαμερίσματα, γεγονός που οδήγησε στην απόρριψη του αρχικού σχεδίου της κατασκευής εστιατορίου.Έτσι, το διώροφο κτίσμα που προοριζόταν να λειτουργήσει ως εστιατόριο, μετατράπηκε σε ένα masterplan επιπλωμένων διαμερισμάτων χωρητικότητας 2-4 ατόμων. Βασικό ρόλο στη διαμόρφωση των διαμερισμάτων έπαιξε η πρόσβαση στην θέα που προσφέρει το οικόπεδο. Θέλοντας να διατηρηθεί το στοιχείο της ανεξαρτησίας, κάθε διαμέρισμα διαθέτει τη δική του είσοδο. Στην τέταρτη, διώροφη πλέον, κατοικία σχεδιάστηκαν δύο διαμερίσματα (ένα διαμέρισμα ανά όροφο), όπου και πάλι λειτουργούν ανεξάρτητα.

Λόγω προϋφιστάμενων πέτρινων κτισμάτων, κατά το σχεδιασμό λήφθηκε υπόψη η αρμονία τους με τα νέα υλικά. Αρκετές από τις τοιχοποιίες επενδύθηκαν με πέτρα, εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ οι υπόλοιπες τοιχοποιίες εξωτερικά καλύφθηκαν με θερμοπρόσοψη. Οι αποχρώσεις των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν ενσωματώνουν τη μελέτη στο περιβάλλον του λόφου, ενώ το έντονο κεραμιδί χρώμα σε τμήματα των προσόψεων καθιστά το κεντρικό κτίριο ορατό από μεγάλη απόσταση.


 

Χρήση διαφορετικών υφών στην όψη

Εκτός από τη μελέτη του διώροφου, κεντρικού κτίσματος και της μικρής διώροφης κατοικίας, η νέα μελέτη συμπεριελάμβανε και το σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου. Κάθε ιδιοκτησία οριοθετείται με πέτρινο τοίχο χαμηλού ύψους, ενώ ενώ η πρόσβαση σε αυτές πραγματοποιείται από μονοπάτια στρωμένα με κυβόλιθους. Η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων καθιστά εύκολη την πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.


Οι ιδιοκτησίες οριοθετούνται με πέτρινους τοίχους χαμηλού ύψους

Στον υπαίθριο χώρο μπροστά από το κεντρικό κτίριο έχει κατασκευαστεί μια πισίνα 80 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και μια μικρότερων διαστάσεων και μικρού βάθους για παιδιά. Ο χώρος γύρω από την πισίνα έχει πλακοστρωθεί, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των φιλοξενούμενων.

Η κατασκευή των χώρων προσβασιμότητας στις οικίες υπήρξε αρμονική με την τοπική χλωρίδα, εφόσον δημιουργήθηκαν υπαίθριοι χώροι με γρασίδι και γωνιές με εγγενή φυτά.

Η μελέτη των Orelia Cretan Villas & Deluxe Apartments κατάφερε να δημιουργήσει ένα συγκρότημα εξοχικών κατοικιών με θέα τον κόλπο του Καλαμακίου, και απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο.


​Μελέτη - Επίβλεψη:                      Αρxιτεκτονικό Γραφείο Καλλιγιαννάκης
Η/Μ Μελέτη:                                 Ξυλούρης Επαμεινώνδας
Διακόσμηση εσωτερικών χώρων: Ράνια Παραδεισάνου
Τοποθεσία:                                   Καμηλάρι Δήμου Φαιστού
Έτος Αποπεράτωσης:                  2017
Φωτογραφίες:                               K Arch Lab

 

2 Σχόλια