Εβδομάδα κινητικότητας στο δήμο Ρεθύμνου

  • Παρασκευή, 15 Σεπτέμβριος 2017 20:28
  • Συντακτική Ομάδα
  • Κρήτη

Σε συνέντευξη τύπου του δημάρχου Ρεθύμνου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της εβδομάδας κινητικότητας του δήμου Ρεθύμνου

"Ο Δήμος Ρεθύμνης πιστά αφοσιωμένος στο αναπτυξιακό του πλάνο το οποίο και υλοποιεί τα τελευταία 10 χρόνια έχει εντάξει στις προτεραιότητες του τη βιώσιμη κινητικότητα και τη βιώσιμη ενέργεια έννοιες απόλυτα συνδεδεμένες με την βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Βιώσιμη Κινητικότητα συνίσταται στη διασφάλιση στους δημότες την προσβασιμότητα και ανταποκρίνεται στην ανάγκη της κοινωνίας να κινείται ελεύθερα, να αποκτά πρόσβαση, επικοινωνία και εμπόριο και να χτίζει σχέσεις χωρίς να θυσιάζει τις ουσιώδεις ανθρώπινες ή περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Έχοντας στο μυαλό μας ότι πόλη δεν είναι μόνο οι υποδομές και τα οχήματα αλλά, κυρίως, είναι η κοινωνία και οι άνθρωποί της, προσπαθήσαμε να συνδέσουμε όλα τα σχεδιαζόμενα έργα, τα αναγκαία για τη βελτίωση του αστικού και κοινωνικού εξοπλισμού, με τη φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας η οποία προσδίδει ποιοτικά χαρακτηριστικά στο δημόσιο χώρο και θέτει στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον.

Θέσαμε τους βασικούς μας στόχους που αφορούν την εναλλακτική κυκλοφορία κατοίκου κι επισκέπτη μέσα στην πόλη και στην ύπαιθρο και την απομάκρυνση του αυτοκινήτου από το ιστορικό κέντρο, των δυνατοτήτων μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και εκπομπών CO2 στον τομέα των μετακινήσεων και μεταφορών, την ενίσχυση της οικιστικής λειτουργικότητας του σύγχρονου αστικού κέντρου, την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου και γενικότερα την υλοποίηση ενός συνόλου έργων αστικής ανάπλασης.

Όλα τα έργα που εκτελέσαμε αλλά κι εκείνα που βρίσκονται σε στάδιο εξέλιξης, βασίστηκαν στη φιλοσοφία της εξασφάλισης περισσότερου ελεύθερου δημόσιου χώρου που πρέπει να αποδοθεί στους Δημότες, να αποδοθεί στον παράγοντα άνθρωπο, με τον παράλληλο περιορισμό της χρήσης του αυτοκινήτου.

Σε συνέχεια όλης αυτής της στρατηγικής ο Δήμος μας συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά προγράμματα παρόμοιας φιλοσοφίας, όπως είναι το μεγάλο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, το CIVITAS DESTINATIONS που είναι ενταγμένο στο HORIZON 2020 και αφορά σε στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας για καθαρές ασφαλείς έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές για τους τουρίστες και τους κατοίκους του.

Η συνεπής προσήλωση μας στην υλοποίηση του οραματικού σχεδιασμού που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και η ενεργή συμμετοχή μας σε καινοτόμα προγράμματα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη έχουν αναγνωριστεί από όλους τους Ευρωπαϊκούς φορείς και έχουν εντάξει το Ρέθυμνο στο χάρτη των Βιώσιμων πόλεων της Ευρώπης και φυσικά το έχουν καταστήσει μια από τις κορυφαίες πόλεις της χώρας μας στον τομέα της Βιώσιμης ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό άλλωστε και στην πρόταση που ετοιμάζεται αυτή την περίοδο και θα υποβληθεί σε περίπου 1 μήνα από Ελλάδα και Κύπρο για τη δημιουργία ενός Ελληνόφωνου Δικτύου Βιώσιμων Πόλεων (GR – CY Civinet) μας έχει προταθεί η συμμετοχή μας τόσο στο Δ.Σ. του Δικτύου με πρωταγωνιστικό ρόλο όσο και η συμμετοχή μας στην επιτροπή «Πρωτοπόρων Βιώσιμων Δήμων» του Δικτύου.

Στα πλαίσια λοιπόν όλων αυτών των παρεμβάσεων των ενεργειών και των προγραμμάτων που υλοποιεί ο Δήμος δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, την ετήσια αυτή ευρωπαϊκή γιορτή που σαν στόχο έχει την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στους Δήμους όλης της Ευρώπης. Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μεταφοράς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους. Είναι λοιπόν μια μεγάλη ευκαιρία και για τον Δήμο μας μέσα από την συμμετοχή του στην εβδομάδα αυτή, με την διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων, να μπορέσει χρησιμοποιήσει όλους τους ελεύθερους χώρους, πεζοδρόμια, πλατείες που υλοποιήθηκαν και κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά Ταμεία όλα τα προηγούμενα χρόνια και να τους αποδώσει στους Δημότες και τους επισκέπτες της με τη λογική πλέον της κοινής τους χρήσης, της χρήσης τους για ψυχαγωγία, για διασκέδαση, για περπάτημα, για άθληση, για ανάπαυση.

Με όλα αυτά στο μυαλό διοργανώνουμε μια σειρά από εκδηλώσεις που ξεκινούν το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 22 Σεπτεμβρίου οπότε θα έχουμε και την κορύφωση των εκδηλώσεων με το κλείσιμο κεντρικού δρόμου της πόλης μας (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου από Άγνωστο μέχρι Λύκειο Ελληνίδων) καθώς η 22 Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως η ημέρα χωρίς αυτοκίνητο πανευρωπαϊκά.

Για την οργάνωση και την υλοποίηση των εκδηλώσεων αυτών εργάστηκαν και εργάζονται σχεδόν όλα τα τμήματα του Δήμου αλλά και μια πληθώρα από τοπικούς συλλόγους, σωματεία και επιλεγμένοι φορείς τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για την πολύ σημαντική βοήθεια που μας προσέφεραν αφιλοκερδώς. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, οι οποίοι μας υποστηρίζουν ενεργά τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις φαίνονται στο καλαίσθητο πρόγραμμα που θα κυκλοφορήσει από σήμερα.

Σας περιμένουμε λοιπόν όλους από αύριο με την ενεργή συμμετοχή σας να χαρούμε όλοι μαζί τις πλατείες μας και τους ελεύθερους χώρους της πόλης μας."