Μαρία Φαραντούρη και τα αδέλφια Καλογεράκη στο Κηποθέατρο - "Όλα αρχίζουν ξανά ... "

  • Σάββατο, 16 Σεπτέμβριος 2017 06:53
  • Συντακτική Ομάδα
  • Μουσική

H συνεργασία που ξεκίνησε με μια συνεργασία στο δίσκο των αδελφών Καλογεράκη από το Ηράκλειο με τη σπουδαία Μαρία Φαραντούρη, τώρα συνεχίζεται επί σκηνής. Έτσι σήμερα το βράδυ στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκος Καζαντζάκης στο Ηράκλειο, θα απολαύσουν μια μοναδική συνύπαρξη της Μαρίας Φαραντούρη με τους ταλαντούχους Ηρακλειώτες τραγουδοποιούς που ήδη κάνουν σημαντική καριέρα, τον Μιχάλη και τον Παντελή Καλογεράκη.

Με γενικό τίτλο “Όλα αρχίζουν ξανά...” το “ταξίδι” στην ελληνική και ξένη ποιοτική και μελωδική μουσική είναι δεδομένο.

Η διεθνώς καταξιωμένη Ελληνίδα τραγουδίστρια, ερμηνεύει νέα και παλιά τραγούδια από το πλούσιο ρεπερτόριο της, των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Διονύση Σαββόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, Ελένης Καραΐνδρου, κ.ά. βασισμένα στην ποίηση Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσου και Αναγνωστάκη.

Μαζί της δύο νέοι τραγουδοποιοί, οι αδελφοί Καλογεράκη, οι οποίοι θα τραγουδήσουν κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο ´´ Προσωπικό´´, σε ποίηση Ελλήνων και ξένων ποιητών (Φερνάντο Πεσσόα, Τζελαλαντίν Ρουμί, Πάμπλο Νερούδα, Μπέρτολντ Μπρεχτ, Μιχάλη Γκανά, Μηνά Δημάκη, κ.ά.) και μαζί με την Μαρία Φαραντούρη τραγούδια δικά τους και μπαλάντες του Bob Dylan και του Leonard Cohen. Αν και μόλις 24 χρονών, οι αδελφοί Καλογεράκη αποδεικνύουν ότι ο ποιητικός λόγος μπορεί να πυροδοτήσει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, με φρέσκια ματιά, γόνιμες επιρροές και σεβασμό στη γραφή των σπουδαίων.

Συντελεστές:

Μουσική επιμέλεια και πιάνο: Τάκης Φαραζής

Πνευστά: David Lynch

Κοντραμπάσο : Κώστας Κωνσταντίνου

Μπουζούκι :Κώστας Ζαριδάκης

Μια "παλιά ιστορία"

Θα μποσούσαμε να πούμε πως η "ιστορία" του Μιχάλη και του Παντελή με τη Μαρία Φαραντούρη "πάλιωσε", αφού πλέον χρονολογείται από την προηγούμενη χρονιά και τη συνεργασία τους στο δίσκο "Προσωπικό" των δύο αδελφών. 

Το τραγούδι «Τα πατώματα» ήταν  το πρώτο κομμάτι γνωριμίας με την ολοκληρωμένη δισκογραφική εργασία των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη που κυκλοφόρησς από τη Μικρή Άρκτο με τίτλο Προσωπικόν.

Με τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη συνέπραξη η σπουδαία Μαρία Φαραντούρη η οποία τραγούδησε μαζί τους. 

Πρώτη ύλη του τραγουδιού και πηγή έμπνευσης για τον Μιχάλη Καλογεράκη, που υπέγραψε τη μουσική, υπήρξε ένα μικρής έκτασης ποιητικό κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ (σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη), γραμμένο πριν από πολλά χρόνια αλλά εξαιρετικά επίκαιρο και ευθύβολο στην καταγραφή της εποχής μας και του ανθρώπινου τοπίου της.

Μελοποιούν από τα 16 τους ποίηση 

Ο Μιχάλης και ο Παντελής Καλογεράκης, τραγουδοποιοί που διακρίθηκαν στην 4η Ακρόαση της Μικρής Άρκτου, είναι δύο νέοι μουσικοί – μόλις είκοσι τεσσάρων ετών- που μελοποιούν από τα 16 τους χρόνια, ποιητικό λόγο. 

Το τραγούδι τους «Αυτοί παιδί μου δεν…» σε ποίηση Μιχάλη Γκανά τούς έκανε ευρύτερα γνωστούς αφού ακούστηκε με ένταση από τα ραδιόφωνα στο προηγούμενο διάστημα.

Για το ξεκίνημα τους με την ποίηση ο Παντελής Καλογεράκης έχει αναφέρει σε συνέντευξη του: 

«Ο Μιχάλης και εγώ έχουμε μια τεράστια αγάπη για την ποίηση. Από πολύ μικρή ηλικία απολαμβάνουμε να διαβάζουμε ποιήματα. Επόμενο μας βήμα ήταν η μελοποίηση τους.

Στην πρώτη λυκείου η καθηγήτρια μας Ντιάνα Μανουρά, μας σύστησε το έργο των Μηνά Δημάκη και Άρη Δικταίου, δύο ποιητές που έμελλε να μας γοητεύσουν τόσο, που η παρουσίαση της δουλειάς μας πάνω στα ποιήματά τους, να μας φανεί αναγκαία.

Η καθοδήγηση και οι συμβουλές, της τότε καθηγήτριας μας, μας όπλισε με πίστη για να συνεχίσουμε να διαβάζουμε και να μελοποιούμε ποιητές. Ακολούθησε ο Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Σαπφώ, Νερούδα κ.α. Η ζωή, μας έφερε στην Αθηνά».

Ο Μιχάλης Καλογεράκης μιλώντας  για τη μουσική, αφού στην παρέα των δύο έχει το ρόλο του συνθέτη, αλλά και για τη σχέση του με το δίδυμο αδερφό του είχε πει: «Εγώ έχω αναλάβει τον ρόλο του συνθέτη, ο Παντελής μέσω της υποκριτικής δίνει βάση στον λόγο. Ο καθένας δίνει κάτι και μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Πάντα ήμασταν μαζί. Πρώτη φορά βγήκαμε με παρέα από το σχολείο για καφέ στην Α΄ Λυκείου. Μέχρι την Γ΄ Γυμνασίου αράζαμε σπίτι μετά τα μαθήματα και ασχολούμασταν με την ποίηση και το τραγούδι. Αυτό είναι λίγο… “Κυνόδοντας”, ε; Ενας ψυχολόγος ερμηνεύει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στην ψυχοσύνθεσή μας. Μια άλλη ερμηνεία είναι πώς νιώθεις ο ίδιος. Εμένα ο Παντελής με βοήθησε πολύ σε πολλά σημεία που ήμουν πιεσμένος. Είναι σημαντικό να έχεις ένα στήριγμα».