Διακοσμήστε τους τοίχους του σπιτιού σας - Σύγχρονες λύσεις και προτάσεις από τους ειδικούς

  • Πέμπτη, 14 Σεπτέμβριος 2017 09:19
  • Συντακτική Ομάδα
  • Σπίτι

Μετακομίζοντας σε ένα νέο σπίτι, μας απασχολεί η διακόσμηση των τοίχων. Καθιστικό, υπνοδωμάτιο, πλέον ακόμα και οι κουζίνες, μας δημιουργούν την ‘ανάγκη’ να δώσουμε το δικό μας προσωπικό στυλ. Έχοντας τα σύγχρονα μέσα στη διάθεση μας, στρεφόμαστε στο διαδίκτυο προς αναζήτηση ιδεών. Παρόλα αυτά είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν ταιριάζουν όλες οι λύσεις στο χώρο μας, γι’ αυτό θα πρέπει να μπορούμε να προσαρμόσουμε την ιδέα μας στον τοίχο ώστε να δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παρακάτω θα δούμε κάποιες σύγχρονες λύσης διακόσμησης, όπως και σε τι χώρο θα ήταν ιδανικές.

1. Κολλάζ κάδρων {Gallery Wall}
Μια αρκετά μοντέρνα λύση που θα ανανεώσει το χώρο μας είναι να δημιουργήσουμε στον τοίχο μας ένα κολλάζ από κάδρα. Μπορούμε να διαλέξουμε μια μίξη από διάφορα μεγέθη του ίδιου σχήματος, ακόμη και του ίδιου κάδρου, και να τα συνδυάσουμε για να δημιουργήσουμε την τέλεια για μας σύνθεση. Μια άλλη λύση, πολύ πιο μοντέρνα από την προηγούμενη, είναι να συνδυάσουμε διαφορετικού τύπου κάδρα.


Βασικό στοιχείο που πρέπει να θυμόμαστε είναι να μην υπερβαίνουμε τα τρία χρώματα, όταν συνθέτουμε κάδρα του ίδιου σχήματος και τα δύο όταν μιλάμε για κάδρα διαφορετικού τύπου.

 


Αρχικά θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νοητό πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα τοποθετηθεί το κολλάζ. Οι διαστάσεις του πλαισίου προσαρμόζονται στο μέγεθος του τοίχου που έχουμε, ώστε να μην δημιουργούν την αίσθηση της υπερβολής.

Στη συνέχεια, ψάχνουμε να βρούμε την ιδανική για μας σύνθεση. Μια εύκολη λύση είναι να κόψουμε κομμάτια χαρτιού στο περίγραμμα των κάδρων και να τα στερεώσουμε με κολλητική ταινία στον τοίχο. Έτσι θα μπορούμε εύκολα να τους αλλάζουμε θέση χωρίς να καρφώνουμε άσκοπα στον τοίχο.


Extra tip! Στην περίπτωση που επιλέξουμε να συνθέσουμε κάδρα με εικόνες, ισχύει ο κανόνας των δύο χρωμάτων. Όμως, εάν θέλετε να δώσετε στο χώρο σας ένα πιο μοντέρνο ύφος…συνθέστε τα κάδρα σας κενά!

2. Ντυσ’ το!
Ήταν, είναι και θα είναι η νούμερο ένα λύση (και τάση!) στη διακόσμηση τοίχων. Οι ταπετσαρίες είναι μια εύκολη λύση που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του δωματίου μας. Η αλήθεια είναι ότι οι ταπετσαρίες έχουν συνδυαστεί κάπως με το πιο…κλασσικό ή ρετρό στυλ, αλλά μια ταπετσαρία με μπαρόκ (baroque) μοτίβο συνδυασμένη με μίνιμαλ επίπλωση κάθε άλλο παρά κλασσική είναι.


Εκτός από τα ρετρό σχέδια, μια καλή λύση είναι τα γεωμετρικά μοτίβα. Εδώ, θα πρέπει να προσέξουμε, όπως και στο μπαρόκ, το μοτίβο να μην έρχεται σε μεγάλη αντίθεση με το φόντο, εάν ο τοίχος που θέλουμε να ντύσουμε είναι πολύ μεγάλος. Μεγάλες επιφάνειες με έντονα μοτίβα προκαλούν σύγχυση στο χρήστη. Ιδανικά, σε έντονες αντιθέσεις είναι καλύτερο να έχουμε το σκούρο χρώμα στο φόντο.

Δεν θα προτείναμε ταπετσαρίες με εικόνες σε χώρους όπως το καθιστικό ή η τραπεζαρία. Είναι προτιμότερο να στραφείτε σε αναζήτηση κάποιου τύπου μοτίβου, ακόμη και πιο ελεύθερης μορφής. Συνηθίζεται να τοποθετούνται ταπετσαρίες με εικόνες σε χώρους υπνοδωματίου (κυρίως πίσω από το κρεβάτι) ή σε παιδικό δωμάτιο.

 

Extra tip! Εάν θέλετε να επιλέξετε ταπετσαρία με εικόνα, αποφύγετε τις εικόνες πόλεων (συνήθως είναι εικόνες με τη νυχτερινή Νέα Υόρκη, ή το Παρίσι). Είναι μια τάση που έχει ξεπεραστεί, ενώ σε μεγάλες επιφάνειες τοίχων μπορεί να γίνει κουραστική.

3. Shelf for… self style

Εάν βρίσκεστε σε αναζήτηση μιας λύσης διακόσμησης και παράλληλα ‘αποθηκευτικού’ χώρου, τα ράφια ίσως είναι αυτό που ζητάτε. Ανάλογα την επιφάνεια του τοίχου, μπορείτε να επιλέξετε τα ράφια σας να ‘τρέξουν’ σε όλο το μήκος. Στην περίπτωση βέβαια που έχετε μια αρκετά μεγάλη επιφάνεια, θα είναι ιδανικότερο να επιλέξετε μικρότερου μήκους ράφια, που θα μπορέσουν να έρθουν σε συμμετρία με κάποιο στοιχείο επίπλωσης, έναν καναπέ ή κάποιο τραπέζι.

Τα αντικείμενα που θα τοποθετηθούν πάνω στα ράφια, όπως βιβλία, κορνίζες ή διακοσμητικά αντικείμενα, θα καθορίσουν και το χρώμα των ραφιών, ώστε να έχουμε μια ισορροπημένη εικόνα. Συγκεκριμένα, εάν τα αντικείμενα που θέλετε να τοποθετήσετε πάνω έχουν αρκετά χρώματα, είναι καλύτερα να διαλέξετε ράφια στην ίδια χρωματική παλέτα με το δωμάτιο ή τον εξοπλισμό του. Αν διακοσμείτε από το μηδέν ένα χώρο, δηλαδή έχετε να επιλέξετε και τα ράφια και τα αντικείμενα, έχετε την επιλογή να ‘παίξετε’ σε ίδιους τόνους ή να δημιουργήσετε αντιθέσεις.

Όποια και αν είναι η επιλογή σας, να θυμάστε πάντα να έχετε ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα που θα σας προσφέρει ευχαρίστηση και…δε θα θέλετε να βγείτε από το δωμάτιο!

Πηγή: karchlab.wordpress.com